Ciki ha 5év alatt nem ismertem meg senkit a faluba?
Szomszédokat se “ismerem”
Csak a szokásos szia hogy vagytok stb kérdésig jutunk el és mindenki megy a saját dolgára
Ez amolyan bevezető szöveg, és nem válasz a kérdésedre:
Születésem óta ugyan abban az 1200 fős faluban lakom. A nagyszüleim, szüleim itt laktak, és én is ide építkeztem. Ovi + általános alatt, 11 évig, ugyan azokkal játszottunk, de mára teljesen szétszéledt a csapat, senki senkivel nem jár össze, csak akik rokonok voltak. A 11 év alatt azért az alattunk és felettünk járókkal is nagy barátságok születtek. Középiskola alatt még tartottak a barátságok a mindennapi közös buszozások miatt. A buszon ugyan az történt, mint az iskolában, hogy a szomszédos falukban is kialakultak a barátságok, majd a munka-család mellékterméke miatt ezek is többnyire megszakadtak. Ezek a 20-30 fős baráti társaságok néhány fő redukálódtak (+ családok) mire a 30+ korosztályba léptünk.
Így, hogy az emberek jó részét név szerint is ismerem, még így sem lettek új BARÁTaim az utóbbi 5 évben. Összesen 2 olyan maradt akikkel heti szintű a kapcsolat, és össze is járunk hasonló gyakorisággal. Még 2-en vannak akikkel jó a viszony, de kb havi a kapcsolat tartás.
A mai világban szerintem kifejezetten nehéz barátokra lelni ismeretlen környéken.
Hogy nincsenek nagy haverságok, az nem ciki, ha nincs semmi kapcsolódási pont. Se közös barátok, se közös hobbik, gyerekhordás óvodába, stb.
Az viszont talán ciki, ha még köszönőviszonyba se kerültél legalább 50 emberrel. Ilyen kis faluban gyakran találkozol ugyanazokkal a személyekkel (utcán, boltban, szolgáltató cégeknél, stb.), és egy idő után már azért illik köszönni. És mivel te vagy az új ember, ezért tőled várják el, hogy előbb odaköszönj. Ehhez nem kell, hogy tudd az illető nevét, csak azt kell tudni, hogy rendszeresen látod pl. a házad előtt elbiciklizni. Valószínűleg az 5 év alatt sok helyi várta, hogy barátságosan visszaköszönhessen neked, de mivel nem köszöntél, elkönyveltek téged egy mufurc alaknak, akivel nem kell foglalkozni.
De persze, a szokások helyfüggők. Zártabb közösségben általánosabb a köszöngetés és barátkozás, viszont városhoz közeli faluban, ahol rengeteg a "gyüttment", azaz betelepült, ott már elkopott ez a szokás. Pl. mátrai falvakban ha kiszállsz egy mellékutcában az autóból, egyből rád fognak köszönni az arra bicikliző idősebb helyiek, mert ugye, ott ők érkeztek később arra a helyre...
5 éve élek, városban egy 3 emeletes társasházban
5 év alatt senkit se ismertem meg( nem is akarok)
Én is csak eddig jutottam,hogy szia,szép napot,stb.
Köszönni szoktunk másoknak ha pl sétálunk egy kört a faluba.
Csak beszélgetni nem
Vegyesek a válaszok úgy látom,mondjuk a mai világba sok helyen még a családon belül is megszakad ez a rendszeres beszélgetés,kapcsolattartás stb
Nem hogy “idegenekkel”
Köszi a válaszokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!