Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Központi fűtésnél ez mennyire...

Központi fűtésnél ez mennyire gyakori jelenség?

Figyelt kérdés

Nem megoldást keresek, 2 hét múlva kiköltözöm és lassan amúgy is vége a fűtésszezonnak, csak kíváncsi vagyok.

A lakásban, amit bérlek központi fűtés van, amit télen is minden estére kikapcsolták (pont amikor indokolt lenne melegebbet csinálni, nappal bezzeg fűtöttek amíg az ember munkában volt), rendszeresen mértem 15-16 fokokat a szobámban. Kifejezetten picike szobából van szó egyébként, nem túl nagy belmagassággal.

Olvastam, hogy a központi fűtés egyik alapfeltétele, hogy a szolgáltató vállalja a minimum 20 fokos (? Ha jól emlékszem) hőmérséklet fenntartását. Hát ez itt nem jött össze.

Mostanra ahogy jöttek a jobb idők, már egyáltalán nincs fűtés nagyjából egy hete biztosan. Ma sem, pedig kint jelenleg 13 fok van, pulcsiban didergek itthon.

A radiátorokkal nincs probléma.

Legális vajon ez, amit művelnek? Megyeszékhelyről van szó, azon belül is eléggé központi helyen lévő albérletről, azt gondolnám, hogy azért ezeket a cégeket nagyjából azért szabályozzák... Vagy szimplán csak megtehetik? Mennyire gyakori jelenség ez? Megfordultam már jónéhány helyen, de ilyet még sosem tapasztaltam.

ápr. 14. 04:25
 1/4 anonim ***** válasza:
A hőfokot csukot helysèg ajtóknál mèrik. De nàlunk pl lehetett hőmennyisèget kèrni, vagy mikor szüneteltessen a szolgàltató. Tehát úgy fűtöttek, ahogy a ház megkèrte.
ápr. 14. 05:23
 2/4 anonim ***** válasza:

A közműcég a társasházzal kötött szerződésben meghatározott paraméterek alapján szolgáltatja a hőt, a közös képviselő kérheti a fűtés indítását, leállítását, módosítását.

Technológiailag lehetséges megoldani, hogy időprogram alapján működjenek az épület hőközpontjában a hőtermelő berendezések, de őszintén szólva életszerűtlen, hogy a fűtési szezon alatt éppen akkor van visszavéve a teljesítmény, amikor a leginkább szükség lenne rá.

Én körbekérdezném a szomszédokat, hogy ők is tapasztalnak-e hasonló problémákat télen, aztán a házkezelő cég/közös képviselő lenne a következő, akik intézkedni is tudnak, ha ez valami szolgáltatói hiba következménye.

ápr. 14. 06:29
 3/4 anonim ***** válasza:

Központi fűtésnél a lakó annyira állítja be a termosztátot amennyire akarja. Télen én sem fűtök este 8 tól reggel 8 ig. De így sem csökken sose 2°C nál többet a hőmérséklet.

A megoldás az hogy vagy beüvegezitek a betört ablakot, vagy 10eFt/hó-val többet adsz fűtésdíjra a háziúrnak.

A távfűtés az ami szerződés alapján megy.

ápr. 18. 15:07
 4/4 A kérdező kommentje:
Már nem ott lakom szerencsére, de gondoltam azért helyesbítek. A panelban, ahol ez a helyzet volt, legjobb tudomásom szerint nem volt lehetőség beállítani a fűtés mértékét, legfeljebb a szobámban (szobát béreltem) a radiátot tudtam volna lejjebb / feljebb tekergetni, de az végig maximumon volt. Betört ablak nem volt, utolsó válaszoló nem tudom, ez honnan jött, kifogástalan állapotú, vadiúj nyílászárók voltak beszerelve, épp ezért furcsálltam, hogy ennyire nem szolgáltattak fűtést, de ezek szerint ha jól értem, amennyiben a lakók többsége szívesebben fagyoskodik a spórolás érdekében, gyakorlatilag bármeddig jogszerűen lehűthetik az összes lakást a fűtést preferáló keveseknél is. Szomorú, nemrég jöttem haza külföldről és kis naivan azt feltételeztem, hogy azért biztosan van valami szabályozott "létminimum" hőmérséklet törvényileg előírva. Az egész telet végigbetegeskedtem emiatt.
máj. 12. 02:34

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!