Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Vajdaságból -Magyarországra?...

Vajdaságból -Magyarországra? Többi lent

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Gyors ,és rövid leszek.

Már egy ideje beszélünk erről férjemmel,itt ahol élünk,egy kis város, többnyire szerbek vannak, nagyon magányosak vagyunk.

Akik vannak magyarok,azok is zárkózottak,beszürkültek.

Én egy olyan városban nőttem fel,ahol egy utcában akár 15-20 gyerek is össze jött,itt könyörögni kell, hogy engedjék a gyereket..

Bővebben most nem mennék bele...

Mind ketten dolgozunk, utazunk,vagyis én jelenleg szülési szabadságon vagyok jövő augusztusban kell kezdenem,a nagyobb gyerek,idén kezdi az elsőt. (3-man lesznek elsősök,és csak ő kisfiú...)

Nem tudom kint hogyan működik,férjem kapott egy jó munka lehetőséget.

Itt is viszonylag jól keresünk,vagyis jól keresünk.

Mivel harmadik gyerekkel vagyok szülési szabadságon,így kapok állami támogatást 10 évig,és amit az állam fizet,mivel szülési szabadságon vagyok.

Tudom, nálatok van gyes,gyed,de fogalmam sincs mit jelent.

Nagyon megköszönném ha segítenètek.

Van saját házunk,autónk,de egyszerűen nem bírom ezt a légkört,és férjem sem.

Nem adnánk el a házat,csak kimennènk pár évre,ott sokkal több lehetőségünk lenne

ápr. 12. 21:59
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Nem messze élünk onnan

Szabadka nagyon veszélyes város, kábítószer,krvak, lopás,és sorolhatnám.

Pár éve voltunk piacon,és megálltunk a parkba inni/enni,és körbe sétáltam,rengeteg tű volt eldobálva.

Ott nem sok munkalehetőség van.

Végül maradunk ahol vagyunk.

Azért köszönöm a válaszod ,minden jót ♥️

máj. 19. 23:39
 12/16 anonim ***** válasza:
23%

bár régebbi kérdés, de azért válaszolnék :)

Néhány évig volt vajdasági barátnőm (Szegeden járt egyetemre, majd itt is dolgozott/dolgozik) és miatta elég sokat jártam Vajdaságban.

Én nagyon szerettem azt a vidéket, szerintem Szabadka és Zenta is szép város, sajnálom, hogy neked egyik sem bejövős. Persze te jobban ismered a helyi viszonyokat, ha veszélyesnek ítéled meg akkor nehogy oda menjetek. Nem tudom, hogy Zombor esetleg jobb hely lehetne-e (közel a határ, bár úgy tudom, hogy alig néhány százalék a magyarok aránya abban a városban).

Én is úgy gondolom, hogy a helyi magyar közösségnek egy háromgyerekes család elköltözése hatalmas veszteség lenne, épp most olvastam, hogy 11 év alatt 70 ezerrel csökkent a magyarok száma :( Viszont kapják be a szerbek és kapja be Szerbia is ha így bánik veletek. Ha ennyire nem akarnak titeket, akkor bizony el kell jönni onnan. Magyarországnak viszont egy ötfős család betelepülése nagyon is sokat jelentene!

Az elindulás nehéz lenne az biztos. Alapból nehéz albérletet találni 3 gyerekkel, egy nagyobb lakás Szegeden is sokba kerül, házról nem is beszélve. Felújítandó 3 szobás "Kádár-kocka" kb 45-50 millió, jó állapotban lévő 55-60 milliónál indul. Lakást lehet már 45 millióért is találnátok, ami megfelel méretben.

Bár első körben én nem vennék ingatlant, hanem csak bérelnék, viszont az sem túl olcsó. Szerintem simán számolhattok 160-180 ezer forintos bérleti díjjal + rezsi, ha egy 3 szobás lakást akarnátok kivenni. (bérlés szempontjából érdemes a Szeged Albérlet vagy Szegedi Albérlet nevű Facebook csoportokat nézni, ott valamivel olcsóbb hirdetések vannak, mint pl. az ingatlan.com-on)

Aztán ugye ott van még a havi élelmiszer, közlekedési bérlet, tisztálkodó és tisztítószerek, benzin ára, néha ruhát venni, elmenni családdal étterembe, színházba, moziba stb. ezek mind-mind sok pénzbe kerülnek.

Én azt mondom, hogy Szegeden és a többi vidéki nagyvárosban egy 5 fős családnak, ha bérel lakást akkor mindennel együtt legalább havonta minimum 650 ezer forintra szüksége van ahhoz, hogy ne nélkülözzenek, de a kényelmes élethez a 750-850 ezer forint lenne az ideális.

Viszont sajnos Szeged az tényleg nem a lehetőségek városa, nincs túl sok munkahely és azok sem fizetnek annyira jól. Ilyen szempontból Kecskemét, Debrecen, Győr sokkal jobb. Na és persze Budapest, viszont ott meg túl sok az albérleti díj. Azonban Szeged is elkezdett fejlődni munkák terén. Jövőre beindul a BYD autógyár, már építik a Rheinmetallt is, Makón valami élelmiszercsomagóló üzem fog felépülni jövőre, szóval lesz itt néhány ezer új munkahely a következő 1-2 évben, szerintem a férjed valamelyikben el tudna helyezkedni és később akár te is.

Ezenkívül pedig jelenleg 3 irodaház is épül Szegeden, biztos jönnek majd olyan irodák a városba, amik eddig nem voltak jelen, így azok is új munkahelyeket teremtenek majd.

Nem tudom, hogy van-e főiskolai/egyetemi végzettségetek vagy hogy milyen szakmátok van, esetleg beszéltek-e angolul vagy németül, de ha 2024-ben nem is, jövőre már lehet, hogy érdemes lenne áttelepülnötök.

Ami a GYES, GYED-et illeti: GYED csak annak jár, aki itt dolgozott szülés előtt 2 évet, GYES-t szerintem kaphatnál te is, viszont az nagyon kevés: 25 ezer forint + 3 gyerekre kapnátok havi 48 ezer családi pótlékot és a munkabér után fizetendő adókból és járulékokból havi 99 ezer forintnyi kedvezményt tudnátok érvényesíteni (kvázi ennyivel kevesebb adót kellene befizetni és ennyivel több lenne a nettó fizetésetek).

Tehát ha a férjed mondjuk kapna munkát bruttó 600 ezer forintos fizetéssel, akkor normál esetben 400 ezer lenne a nettója, viszont a családi adókedvezmény miatt 499 ezer forintot kapna kézhez minden hónapban. Erre jönne rá a családi pótlék (48 ezer) és GYES (25 ezer), tehát összesen 573 ezer forint lenne a bevétel, viszont ez még kevés lenne. Neked is kellene majd munkát vállalnod, legalább nettó 250 ezerért, úgy már kényelmesebben kijönnétek. Mondjuk ha van 1-2 millió forintotok félretéve, akkor az elég lenne addig, amíg nem találsz munkát.

ja és üzenem azoknak, akik szerint a kérdező tanuljon meg szerbül: Vajdaság egy autonóm tartomány, amelynek az egyik hivatalos nyelve a mai napig a MAGYAR! Biztosítsa a vajdasági kormány, hogy egy magyarok által nagy számban lakott területen beszélhessenek az emberek magyarul.

máj. 27. 11:53
 13/16 anonim ***** válasza:
56%

12#

Attól még a minimum lenne, hogy ahol él az ember, beszélje az adott ország nyelvét, pláne ha ott született. Nem hiszem, hogy mindenütt csak a magyarral találkozott, mint nyelv, mást nem az iskolában biztos, hogy kellett szerbül tanulnia. Ezek szerint a tanulás sem volt a kérdező erőssége. Itt meg csak picsogni tud, semmi se jó neki, ezek után csodálni sem lehet, ha nem szeretik ott a "magyarokat".

máj. 27. 12:42
 14/16 anonim ***** válasza:

#13: Vajdaságban azért van még magyar óvoda, iskola, középiskola és egyetemi szak is. Van még néhány magyar többségű város is. Elképzelhető, hogy nem minden magyar tanul meg jól szerbül, mivel magyar környezetben éli a mindennapjait.

Az iskolában heti 3 órában pedig nem lehet jól nyelvet tanulni. En se az iskolapadban tanultam meg az idegennyelveket... Hányan tanultak itthon is oroszul anno és mégse beszéli senki..

máj. 28. 15:45
 15/16 anonim ***** válasza:

14#

Azért ne hasonlítsuk a kérdező helyzetét az itteni egykori kötelező orosz nyelvtanuláshoz. Itt az orosszal max. az iskolai nyelvórán találkozott az ember, nem volt hol használni azon kívül, és utálta mindenki. A kérdező viszont Szerbiában született és ott él, ahol azért a mindennapi életben is használnia kellene tudni, és lett volna bőven ideje és alkalma megtanulnia, gyakorolnia.

máj. 29. 10:25
 16/16 A kérdező kommentje:

Egy olyan városban éltem,ahol 95% magyar volt,aztán férjhez mentem.

Nálunk nem nagyon erőltették az iskolába a szerb nyelvet, viszont férjem városában igen.

máj. 29. 10:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!