Van lehetőség az örökösödési illeték mérséklésére?
Abba a különleges helyzetbe kerültünk, hogy a szomszédunk ránk akarja hagyni a lakását. Fiatal pár vagyunk, albérletben lakunk Budapesten egy polgári társasház kicsi lakásában. A szomszédban lakik egy idős hölgy akivel nagyon jóban vagyunk, 4 éve lakunk itt és azóta mi vásárolunk be neki, gondoskodunk róla, mert már nincs ki segítsen rajta. Ezt teljesen önzetlenül tettük, de már eddig is próbált nekünk adni a régiségeiből hálája jeléül - nem fogadtuk el.
Az utóbbi fél évben nagyon leromlott az állapota, nem jön ki a lakásból, nem eszik szegény…egyre többet beszél a halálról és a héten közölte velünk, hogy ránk akarja hagyni a lakását. Szóhoz sem jutottunk, de mos nagyon arra hajlunk, hogy elfogadjuk, mert igazából nem nagyon jutunk egyről a kettőre és sokat emeltek a lakbéren is a tulajok. Nagyon nagy segítség lenne ez nekünk.
A probléma csak az, hogy információim szerint, mivel nem egyenes ágon örökölnénk kell fizetni 9% illetéket. Szétnéztem a piacon és ezek a 3 szobás, közepes állapotú lakások 100 millió környékén mennek. Nekünk nincs 9 milliónk az illetékre.
Van mód ennek az illetéknek a mérséklésére? Az működhet, ha eltartási szerződést kötünk?
Te most viccelsz? Valaki neked akar adni egy 100 milliós lakást és ilyeneken problémázol?
Akár oda is költözhetnétek és akkor nincs albérlet és azt a pénzt befizetheted az illeték törlesztő részletébe.
Akkor is jól jársz ha a nevedre kerül, nem fizeted az illetéket, elárverezik a lakást, 100 millióból levonják a tartozást a többi a tiéd.
Bárcsak nekem akarna adni valaki egy 100milliós lakást.
Eltartási szerződés esetén az illeték 4%.
De van valamennyi idő (talán 2 év), ha ennyi időn belül meghal az eltartott, akkor a hagyatékot elperelheti valami soha nem látott rokon, aki előkerül a pénz szagára.
Adásvételibe akár 5 milliót is irhattok.
Annak a 4%a 200.000 Ft. Plusz ügyvédi díj. Kb 600.000
Én ezt ha kellene akár a föld alól is összeszednem. Ennyi pénz egy azért vicc. Ingyen van, szó szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!