Hogyhogy csak az én telkemen keresztül tudja bevezetni a szomszéd a gázt?
Mi fával fütünk, nincs gázunk, és a szomszéd azzal keresett meg, hogy ő szeretné bevezettetni, de az csak úgy lehetséges, ha a vezeték egy része az én telkemen kereszül fut.
Mondtam, hogy ebbe nem egyezek bele, egyrészről nem akarom a munkásokat az udvaromon kerülgetni, másrészről pedig lehet hogy a jövőben majd építkezni szeretnék és lehet útban lenne a cső. Persze ezekután megsértődött, már nem is köszön.
De egyáltalán mi a francért akarják itt vezetni?? Miért nem az utca felől, mint mindenki másnál?
A szolgalmi jog (vezeték jog) nehéz eset.
Ha egyszer bekerül a tulajdoni lapra, akkor az onnan le nem kerül!
Egy szolgalmi joggal terhelt ingatlan alapból kevesebbet ér és más macera is lehet vele (pl amit írtál) azon túl, hogy tűrnöd kell a vele járókat.
Ha egy mód van rá ne engedd. Hasznod nem lesz belőle.
Mire gondolsz? Mert évi 1x leolvassa a szolgáltató az órát? A szolgalmi joggal terhelt ingatlanét is le kel...
KPE csövön húzzák a gázt és a vizet is toldás nélkül, ez még 100 év múlva is hiba nélkül teszi a dolgát.
Szennyvíznél ha jól van a lejtés megcsinálva nem dugul el, de ha 10 évente a vomás megmossa, az még túl élhető. Ráadásul nyom nélkül dolgoznak...
Villanynál a földkábelnek 100 év múlva sem lesz baja...
Ha a csoportos mérőhely miatt stresszel valaki, akkor gondolkozzon el azon, hogy a sajátjával hányszor volt probléma...
Esetleg ami idegesítő lehet, ha a szomszéd havonta le akarja olvasni az óráit. De ez sem olyan eget rengető dolog, amióta van ez a rezsikeretes izé minden szomszédom havonta írja.
Én pl etetem a szomszéd kutyáját mikor nincs otthon, ez havi 1-2 nap, ha az órát akarom meglesni, csak dobok neki egy üzit. Ő csak annyit válaszol tudod hol van. Csak évi 1x nézem meg januárban.
A közmű törvény azt mondja,ha más lehetőség nincs,a szomszédnak el kell tűrni.A szolgalmi jogot ráírják a szomszéd tulajdoni lapjára .A vezeték földbe helyezés miatti kárt neked kell helyre állítani.Ez a vezeték a földbe leásva a szomszédot semmiben sem korlátozza .
Itt még azt is mérlegelig,ha másik mód lenne,mekkora plusz költséget jelentene .Nálunk a csatorna a szomszéd udvarán van,(alatta) mert kerülővel 80 m lenne,és még a közutat is fel kellett volna ásni. A szomszéd a legfelsőbb biróságig is elment,de a törvény az törvény .A szolgalmi jogunkat is bejegyezték a telkére .
Azt írod, hogy "az utca felől, mint mindenki más".
Tehát a hátsó szomszédod oldalsó szomszédai az előttük fekvő utcából vezették be magukhoz? Vagy miről van szó? Mert úgy érthető a felháborodásod.
Ha viszont az ő utcájukban nincs gáz, akkor természetes, hogy ha egy sokkal olcsóbb és sokkal kényelmesebb fűtési módszert szeretne, akkor a te telkeden keresztül akar gázt. Aminek az előnyeit napi szinten tudja élvezni, neked meg csak egyszer kellene eltűrni a kellemetlenséget. A helyreállítást nyilván a szomszéd fizetné. Abba meg bele tudsz szólni, hogy ne oda tegyék a csövet, ahová építkezni akarsz.
A hátsó szomszéd egy kis zsákutcában lakik, 4 ház van összesen, és egyikben sincs gáz, még aszfalt sincs, ősszel csak traktorral lehet arrra járni. Egy kis kerülővel meg lehetne oldani, hogy körbe vezessék, de könnyebb az én kertem feltúrni.
Ha egyébként jó lenne a viszonyunk, akkor talán rábólintanék, de 10 év alatt elég sok kellemetlenséget okoztak. A házáról évekig a kertembe folyt az eső, mert nem volt ereszcsatornája, a kutyája rendszeresen átjárt, stb. Szóval számomra egy kifejetten unszimpatikus fiugra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!