Hogyhogy csak az én telkemen keresztül tudja bevezetni a szomszéd a gázt?
Mi fával fütünk, nincs gázunk, és a szomszéd azzal keresett meg, hogy ő szeretné bevezettetni, de az csak úgy lehetséges, ha a vezeték egy része az én telkemen kereszül fut.
Mondtam, hogy ebbe nem egyezek bele, egyrészről nem akarom a munkásokat az udvaromon kerülgetni, másrészről pedig lehet hogy a jövőben majd építkezni szeretnék és lehet útban lenne a cső. Persze ezekután megsértődött, már nem is köszön.
De egyáltalán mi a francért akarják itt vezetni?? Miért nem az utca felől, mint mindenki másnál?
Lehet a gáz nem megy abban az utcában ami előtte van.
Ettől függetlenül én megértelek. A gázszolgáltatónak szolgalmi joga van a vezeték miatt arra a szakaszra. Amikor nálunk továbbvitték a csövet, az én telkemen ástak a ház előtt és hagynom kellett.
Valszeg több idő és több meló, hogy elvigyék elé is a gázt, de oldja meg.
Lehet csak kerítés vonalában vinnék nem hiszem hogy a telek közepén.
Azért kérdezd meg mi az elképzelés.
Valószínű csak úgy fut közmű, hogy máshogy nem lehet hozzá bevezetni. Ilyenkor megszoktak egyezni kártalanításban, pl. fizet neked fél milliót (most mondtam valamit), mert felásták a gyepedet.
Nézz utána egyébként, mert a csatornánál pl. teljesen biztos vagyok benne, hogy kérhet kötelező tűrést a tulajdonos a szolgalomra a kormányhivatalon keresztül, nem tudom a gáznál is van-e ilyen. Ha van ilyen és idáig fajul a helyzet, akkor már nincs min egyezkedni, vagyis ha befenyeget ilyesmivel, akkor jobb lenne, ha bemondanál egy összeget mennyiért tűröd és kész.
Ha kötelező megengedned, akkor is csak úgy lehet, hogy utána helyreállítják (fizetik), ami kárt okoznak.
Ezt célszerű előre szerződésben kikötni és egy bizonyos összeget ügyvédnél letétbe helyeztetni vele a költségekre.
Hátsó kertszomszéd? Mert csak úgy tudom ezt elképzelni, ha melletted lakik, akkor nyilván előttetek fut egy út, ha más nem, akkor hozzá egy szolgalmi út, amin elvihetné a gázvezetéket. Építkezés szempontjából jogos a felvetés, épület vezetéktől (víz, földkábel, gáz) tudtommal csak 1 méterre lehet, tehát ha meg is enged bárki is ilyet, ragaszkodni kell ahhoz, hogy a telekhatár mentén közlekedjen a vezeték.
Én ezt maximum úgy engedném meg, hogy térkövet semmiképpen sem bonthatnak, mert azt helyreállítani jól nem lehet, kizárólag a kerítés mentén áshatnak és csak kézi erővel, mert a bobcat az teljesen tönkreteszi maga alatt is a füvet. Vállalja a szomszéd, hogy kifizeti a teljes helyreállítást, beleértve a füvesítést és azt én intézem, nem Ő! Ilyen feltételek mellett viszont belemennék, mert én szeretek jóban lenni a szomszédokkal s mert lehet nekem is kellhet a jövőben valamiben az Ő jóindulata. Az, hogy a "munkásokat kerülgetni kell" szerintem az egyetlen ami nem lehet érv az érveid közül, szerintem az ebben a lehető legkisebb probléma, hogy napközben melósok dolgoznak az udvaron nálad, valószínűleg olyan időpontban, amikor te otthon sem vagy. Ami probléma az a helyreállítás, azt kell jól átgondolni hogy azzal ne járj rosszul. Szomszédként egyébként én megérteném, ha nem kapok erre engedélyt, nem mondom, hogy nem esne rosszul a dolog, de megérteném. Az viszont biztos, hogy nem egy szimpla kéréssel állnék eléd, hanem konkrét ajánlattal, hogy miként tudjuk megoldani ezt úgy, hogy pár hónap múlva úgy nézzen ki a történet, mintha semmi sem történt volna.
Én is egy hátsókert szomszéd vagyok. Nekem a víz és szennyvíz megy szolgalmi joggal.
A víz keresztül megy a kert szomszéd telkén 3 méterre a másik szomszéd házától (nekem bal oldali átlós) 1,8 méter mélyen. A víz órám a kertszomszéd aknájában van, mert méretlen vezeték nem mehet magánterületen keresztül!!!
Szóval azért 1,8 méter, mert ilyen mélyre nem ásnak alapozáskor. Ha medencét akarnának akkor érik el ezt a mélységet. Ha mégis útban van a kpe csövet oda hajtod ahova akarod és könnyű toldani.
A szennyvizem pedig a kertszomszéd szennyvíz rendszerét használja. Azért, mert egy régi házat újítottak fel még kb 20 éve, és hátsó falon vitték ki a szennyvizet. Azaz egy másik szomszéd (nekem jobb oldali átlós) telkén. Én úgy egyeztem meg velük, hogy 110-ről 125re felbővíttetem a teljes rendszert, és minden külső idomot újra cserélünk.
Erre azért volt szükség mert az új utcába nem húzták be a víz és szennyvíz gerincet, és mindenki így építkezett. A kertszomszédok meg azért voltak ilyen együtt működök mert ők adták el a telkeket. Vissza lett fűvesítve mindkét nyomvonal.
Gáz esetében is csak a csoportos mérőhely kialakítása a megengedett, azaz a te óra szekrényedet leszerelik és helyette 2 mérőhelyeset tesznek fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!