Miért nő a kazánban folyamatosan a nyomás?
Sziasztok!
Olyan problémával szembesültem, hogy a kazánban folyamatosan nő a nyomás, állandóan le kell belőle engedni. Kicseréltem a feltöltö csapot, nem segített. Beépítettem még egy golyós csapot a feltöltő elé, de ez se segített. Van a kazánhoz 2 csőkígyós indirekt tároló, ott átkötöttem a másik csőkígyóra, valamint beépítettem golyós csapokat is a fűtési bemenő valamint távozó körhöz, ezáltal le tudtam választani a fűtési körről az indirekt tárolót, de az se segített. Beraktam egy új 8 literes tágulási tartályt (a kazánban is 8 literes volt), de az se segített.
A szerelő azt mondta, hogy az indirekt tároló bemenő csapvíz ágához építsek be egy visszacsapó szelepet, valamint egy vizes tágulási tartályt. Nem nagyon tudom, hogy ez segíthet-e, de megcsinálom.
Mi lehet a probléma, miért nő folyton a nyomás?
A lakás 97 nm, 2 szintes. A földszinten kb 35 nm-en van padlófűtés, valamint 3 db radiátor. Az emeleten pedig 4 db radiátor van. Ha jól számoltam, akkor a radiátorokban (1 db 24 soros törölköző szárítós, 1 db 100x60as, a többi 80x60as) és a padlófűtésben (legkeskenyebb csövű) összesen 60 liter víz van, ehhez még kb 40 liter víz tartozik, ami a radiátorokhoz menő és visszatérő ágakban lehet. A kazán az emeleti fürdőszobában van, és ott van a tágulási tartály is, ami egyben a fűtési rendszer legmagasabb pontja is (kb. 10 centivel van magasabban mint a törölköző szárító radiátor legmagasabb pontja). Az új tágulási tartályban gyárilag 1.5 bar a nyomás, ehhez nem nyúltam.
Az egyetlen ami működik, ha elzárom a házban a főelzárót, valamint kinyitom a vízcsapokat, majd ha már nem jön víz akkor elzárom. Az elmúlt 4 évben nem volt probléma, minden működött. Most is van fűtés és melegvíz is, 3s a kazán se ír hibaüzenetet. A kazán egy kb 5 éves Bosch ZSB 22-3 CE 23 típusú kazán.
Előre is köszönöm a segítséget!
Kedves 11#!
Kedves Mindenki!
Azt csináltam tegnap este, de az nem oldotta meg a problémát.
Ma gondoltam, hogy lezárom a földszinten a teljes fútést, de beszéltem egy szerelővel is, aki mondta, hogy csak a padlófűtést zárjam el. Csak azt zártam el és azóta megszűnt a probléma, normalizálódott a nyomás 1.9 bar környékén (tágulási tartályban a szerelő tanácsára még maradt az 1.5 bar). Reggelig még figyelés alatt marad a rendszer, de most úgy néz ki, hogy ott a gond (valszeg légdugó).
Köszönöm mindenkinek a segítőkészséget!
Nem tudom, hogy olvassa-e még valaki, de mégse a padlófűtés volt rossz.
Valamelyik szerelő rákötötte a hálózati vizet a földszinti fűtés gyűjtőjére és az elzáró kezdte el átengedni a vizet.
Kedves 16#!
Álmomban nem gondoltam volna, hogy a fűtés gyűjtőjére rákötik a hálózati vizet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!