Milyen gázkazánt vegyek egy családi ház fűtéséhez, ha lapradiátoraim vannak rézcsövekkel, termosztátosok a radiátorok és nő vagyok?
A nő, csak azért fontos, hogy tudja mindenki nem nagyon vagyok otthon a kazán témákban...
A családi ház 4 szobás, és jelenleg fatüzeléssel működik, de sok vele a baj, így áttérnénk gázra. A gázkazánnak megvan a helye, tervrajza, de kéménye még nincs és talán kondenzációs van a tervrajzon... Olyat szeretnénk, ami hatékony megbízható és esetleg a későbbiekben (2 éven belül mivel ez külön beruházást igényel) kiválthatná a kb150 literes villanybojlerünket is, ami miatt már 16 e. Ft a villanyszámlánk is...
Igyekszem a műszaki dolgokat felfogni... A fizika nem annyira megy, de példán keresztül megértem, és egy teljes lakásfelújítást már levezényeltem, sokat spórolva...
Minden válasznak nagyon örülök!
Ha megvan a helye, tervrajza akkor abból kiderülhet, hogy milyen teljesítményű kell. Ha a körülmények lehetővé teszik, szerelhető "parapetes" kazán is. Nem kell kémény, ami igen csak drágítaná a dolgot. Mivel a használati melegvizet is meg akarod oldani, kombikazánt kell keresni.
Mindezektől függetlenül gáz-fűtésszerelő szakembert be kell vonni, mivel bővítésről van szó. A gázszolgáltató hozzájárulása is szükséges, ott megadnak minden információt.
Ha lesz még kérdésed, megpróbálok bővebben válaszolni.
"de sok vele a baj, így áttérnénk gázra"
Hát, a gázzal meg majd az ára lesz a baj. Persze lehet, hogy ez nem akkora probléma. Mindenesetre sok százezret fizetni azért, hogy megduplázd a fűtésköltségedet..
Na mindegy, csak ennyit szerettem volna. Lehet, hogy a fatüzelést kellene pofozgatni egy kicsit, hogy ne legyen probléma vele.
az igazgság az, hogy gond az ár... de az sem megoldás, hogy két óránként nézegetem a fást, mert állandóan azt írja ki, hogy ellenőrizd fűtőanyagot, meg ilyenek... és azt be kell hozatni az erdőről, fel kell vágatni, hasogatni, behordani, a kazánt állandóan pucolgatni, a kéményt is, stb...
szóval ha a sok időt is beleszámolom nem biztos hogy drágább a gáz... max rásegítek ha nagy hideg van kandallóval..
És a típus érdekelne, mert a teljesítmény ok, meg az is hogy kombi, de mi az hogy kondenzációs meg turbo meg ilyenek, és milyen típusban bízzak meg?
Pl szivattyúnál a wilo stb...
Ha van helyed, nagyon ajánlom, hogy tartsd meg a jelenlegi kazánod IS. Nálunk ez van és nagyon jó.
Fás kazán kell, mert olcsó. Saját adatokat tudok mondani: télen átlagosan 30000 a fűtésünk, ha fával fűtünk, és 100000, ha gázzal. Szóval a gáz kb háromszor annyiba kerül.
Gázkazán is kell a biztonság kedvéért. Hogy ha nem kapsz olcsó fát, ha megbetegszel és nem akarsz fűteni, vagy ha bármi történik, átállhass gázra. Megint saját példa: egy szezonban max. két hetet fűtünk gázzal. Egyszerűen túl drága, megéri a fa a macerát.
Ahhoz, hogy párhuzamosan fusson a két rendszer, nem kell túl sok plusz, konkrétan csak egy kapcsoló, amivel beállíthatod, hogy melyik kazánról menjen a víz a radiátorokba.
Bocsánat, hogy nem írok konkrét választ a kérdésedre, csak gondoltam, ezt mindenképp megírom, hogy gondolkodj el rajta. Már csak azért is, mert esélyes, hogy két év múlva már inkább fával fűtenél, mint gázzal :)
" mi az hogy kondenzációs meg turbo"
A turbo azt jelenti, hogy nem kéménybe kell belekötni, hanem egy kis csövön keresztül szívja be magának (ventillátorral) a levegőt, és szintén egy másik csövön fújja ki az égésterméket. Ez azért fontos, mert így nem kell kémény, ami plusz 200eFt. Arról nem is beszélve, hogy így nem a lakás levegőjét használja az égéshez, így a szénmonoxid visszaáramlás is kizárt.
Minden kondenzációs kazán turbo. A kondenzációsnak az az előnye, hogy ha alacsony a fűtőkörben a visszatérő víz hőmérséklete (<55°C), akkor elkezdi az égéstermékből a vizet kicsapatni, ezáltal plusz energiát lehet kinyerni belőle. Ettől hatékonyabb, viszont mégegyszer, ehhez az kell, hogy alacsony legyen a visszatérő vízhőfok. Ez padlófűtésnél jellemző, de nem kizárt radiátoros megoldásnál sem. Használati melegvíz készítésnél értelem szerűen nincs jelentősége. Ezért az árkülönbségtől (és az éves fűtésköltségemtől) függ, hogy kondenzációsat vennék-e, vagy sima turbósat. Nem biztos ugyanis, hogy valaha megtérül a drágább kondenzációs.
Márkát nem tudok mondani. Olyat vegyél, amire sok garanciát adnak.
köszönöm a válaszokat, végül maradt a hagyományos fa tüzelés és mellé vettünk egy Vaillant Aqua vmit, ami kis tartályban folyamatosan adja a meleg vizet is, így legalább a villanyszámlánk már nem 15 e hanem csak 6e, pedig az is éjszakairól ment, de volt, hogy hétvégén a 200 l bojler este már nem adott meleg vizet, pedig nem is fürödtük ki, csak nem küldtek elég jelet...
A fatüzeléses kazánra meg most fogunk olyan bojlert rakni, ami melegvizet is ad, így ha megy a fűtés akkor nem kell majd a gáz, viszont, ha nem vagyunk itthon akkor meg nem fagy el a rendszer. Ja és új mosógépet is vettünk, a régi meghalt, és megint elkezdték gyártani az a típust, ami gombnyomással a hálózatról veszi a meleg vizet, így ha megy a fűtés annak az áram energiáját is megspórolom, a kazánnak meg szinte mindegy...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!