Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Fel szoktátok díszíteni a fát...

Fel szoktátok díszíteni a fát már 24-e előtt is?

Figyelt kérdés

Most 23-án este sétáltam egyet a környéken. Családi házas, kertvárosi városrész. És azt látom, hogy több helyen, tehát nem csak egy egyedi eset, hogy már áll a szobában a feldíszített fa.

Nekem ez olyan furcsa... mi mindig 24-én díszítjük a fát, általában délután.

Nálatok ez hogy van?

2023. dec. 23. 17:09
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk senki nem vallásos, én meg se vagyok keresztelve. (Azok olyan idők voltak, nagyapám a falu egyik vezetője volt.)

Szóval nem azért szoktuk 24-én díszíteni a fát, mert Jézuska meg akármi, hanem mert ez a szokás. (Régen napnyugtától az időt már a következő naphoz számították, ezért 24-e már a karácsony napjához tartozó éjszaka volt.) Egyáltalán, fát is ezért díszítünk, mert ez a szokás, és anyámnak fontos a régi szokásokat megtartani. Még az ebéd teljes menüje is kötött ilyenkor (6 dolog), gyakorlatilag ez az egyetlen valláshoz kapcsolódó szokás, amit tartunk.

2023. dec. 24. 10:02
 22/24 anonim ***** válasza:
Nem.
2023. dec. 24. 11:38
 23/24 A kérdező kommentje:

#21, én sem vagyok kifejezetten vallásos. Gyerekkoromban se a "Jézus hozta" az ajándékot. A szüleim sosem titkolták, kiskoromban sem, hogy tőlük kapom. Emlékszem, mikor általános iskola elején a téli szünet után, első osztályfőnöki órán mindenkinek sorban el kellett mondania, hogy mit hozott neki a Jesszuska. Én meg 7 évesen nem is értettem, hogy miről van szó. Nálunk nem volt semmilyen Jesszus! :D Utólag visszagondolva elég vicces.

De fát mindig 24-én dísztettük. Mindig ment a várakozás, napok visszaszámlálása. Számomra most így felnőtt fejjel is nagyon illúzióromboló lenne, ha úgy döntenénk, hogy napokkal korábban díszítsük fel, mert csak... unatkozunk..., most érünk rá.

2023. dec. 24. 13:41
 24/24 anonim ***** válasza:
#10, hogy Te milyen pr#mitív vagy! Az csak egy legenda, amit a karácsonnyal hoznak összefüggésbe, de attól függetlenül is a karácsony egy keresztény világünnep!
2023. dec. 26. 17:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!