Radiátor fennt meleg lennt hideg?
A keringtető szivattyuk mindig a visszatérő ágba vannak szerelve,közel a kazánhoz.Ezek nem nyomják,hanem szívják a vizet,mert ezzel vannak hűtve is .
A radiátorol aljától szívják el a hidegebb vizet.A levegő pedig felülre igyekszik.Ha ez ott marad lezárja a víz útját .
Légtelenitéskor ha a radiátor vége már langyosodik,akkor az már dolgozni is fog.
11
Hát ez így nem túl értelmes.
A szivattyúk benne vannak egy körben, ebből adódóan nem értelmezhető, hogy szívják vagy nyomják a vizet. Mivel az előremenőbe belenyomják, a visszatérőből meg szívják. Amit leírtál, az csak kazánban lévő dugulás esetére lenne érvényes, hogy nem mindegy, hogy előtte vagy utána van-e a szivattyú.
Mivel a fűtési rendszerek elágaznak több radiátor felé, így előfordulhat, hogy valamelyik részlegesen eldugul. A többi körben kering vidáman a víz, de a dugultba már csak kevés jut. Ami felül még melegít egy keveset, de a lassú keringés miatt mire a víz alulra kerül, már teljesen hideg lesz.
Légtelenítéskor meg, ha a vége melegszik, akkor vagy csak az első pár bordán megy át a víz, vagy mindegyiken. Attól függően, hogy az adott radiátornak melyik vége van fentebb. Ez attól is függ - a hibás szereléstől eltekintve -, hogy melyik oldalára van szerelve a légtelenítő.
Hát én eléggé nagy fűtési rendszer kazán fűtője + kezelője is voltam több éven át.Olyan nem volt,hogy radiátorban szennyeződéstől dugulás keletkezett volna .A nem fűtő radiátorokban mindig levegő maradt.
Az otthoni gázkazánok keringtetői is szívják a vízet,előtte található a szűrő,ami megfogja a szennyződést,védi a szívattyút .
Akkor az egy aránylag új rendszer volt.
Majd nézz meg egy 40-50 éves rendszert, amiben nincs szűrő.
Annak meg, mint írtam, nincs értelme, hogy a keringetőszivattyú szívja vagy nyomja a vizet. Mert is-is. Amit az egyik irányból szív, azt a másik irányba nyomja. Ha a szívóoldalt megbontod, és rákötsz a szivattyúra egy IBC-tartályt, a szabad csővégre meg egy kivezető slagot, akkor is ugyanúgy átkering a rendszeren a víz, mert a szivattyú átnyomja. Hiába, hogy nem szív semmit a rendszerből.
15
Igen, az hűti. És? Erről nem volt szó. Nem tudom, mi olyan nehéz ennek a megértésén, amit írtam.
Próbálom máshogy magyarázni.
Ha van egy kör alakú kisvasutad, beállsz a közepére, a vonat meg jár, akkor nincs értelme arról beszélni, hogy a vonat jön, vagy megy. Mert egy körpályáról van szó. Az áram, ami mozgatja, egy ponton jut a sínbe. Most az áram tolja, vagy húzza a vonatot?
Ugyanígy, a rendszerben lévő víz is egy körben kering gyakorlatilag. A szerkezet, ami forgatja, az az egyik irányból szívja, a másik irányba pedig nyomja.
A légtelenitő szelep a legmagasabb ponton van .Nem forró viznél kell légteleníteni.Kevés vízet ki lehet engedni,tudjon jönni a levegő is .
Majd utána tölteni.Ilyenkor a kazánnak is menni kell,hogy a keringtető is menjen .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!