Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mennyibe kerül egy zárt...

Mennyibe kerül egy zárt rendszerű kazán + telepítése lakásba?

Figyelt kérdés
Jelenleg nyílt égésterű kazánunk van, ezt cserélnénk le, a lakásunk 33 nm. A szakember zárt égésterűt javasolt - azt mondta, az kevésbé veszélyes ilyen kis lakásban.
2010. okt. 20. 11:25
 1/8 anonim ***** válasza:
Nekünk tavaly csinálták, összesen 500ezer forint volt. Ebből 330ezer volt a kazán (kondenzációs), ez nektek szerintem olcsóbb lesz, mert nekünk jóval nagyobb a lakás, így nagyobb teljesítményű kellett. Ami megdobja az árát, az az, hogy ha nem ugyanolyan kazánt teszel vissza, mint amilyen a régi volt, akkor hivatalosan újra terveztetni kell az egész rendszert. Én semmi pénzért nem szereltetnék be nyílt égésterűt, annyit az egész spórolás nem ér, hogy aztán esetleg szénmonoxid-mérgezésben haljon meg az egész család. Új lakásoknál már nem is engedélyezik, és már csak használtan tudsz olyan készülékeket venni, nem gyártanak újat.
2010. okt. 20. 12:08
 2/8 A kérdező kommentje:

Ez azért "bíztató", minket riogattak már milliós költséggel is.

Pfff... Azért ez így sem semmi.

2010. okt. 20. 12:49
 3/8 anonim ***** válasza:

sokat dobhat a költségeken, ha a kéményt is béleltetni kell (10-15e/fm). ma már csak rozsdamentes kéménybélést engednek meg gázhoz és nem biztos, hogy a meglévőben elfér (koncentrikusan sem) a két kémény (be levegő/ki égéstermék), akkor viszont kell még egy külön levegő vételezési pontot is csinálni mondjuk a falon keresztül. szintén nem kétfillér.

mellékesen 33 nm-be elég necces bármit is berakni.

a mi 50 nm lakásunknak a teljesítményszükséglete, ha kint püffölik egymást a jegesmedvék 4 kW (nem okoskodni, szakmérnökkel számíttatuk ki) olyan kombi kazán nincs, ami tudja adni a zuhanyozáshos is a vizet (az kb. 20-24kW teljesítmény) és viszonlag gazdaságosan tud üzemelni 4 kW-n is. nekünk ezért nincs ilyen rendszerünk.

nagyon nézzétek meg, hogy mit szereltettek be, mert ha rosszul tervezik meg a dolgot, akkor a gatyátok rámegy és nem fog nyújtani semmit.

mi vele terveztettük (meielött lemondtunk a dologról), tudom ajánlani:

[link]

2010. okt. 20. 13:19
 4/8 A kérdező kommentje:

Megkérdezhetem nektek milyen rendszeretek van?

Nálunk a mostani rosszalkodik, és a cserét javasolták. Nem tapsoltam, gondolhatjátok.

Ráadásul épp építkezésre spórolunk, szóval..

(ezt a lakást is megtartanánk, szóval csak meg kell csináltatni)

2010. okt. 20. 13:41
 5/8 anonim ***** válasza:
Nálunk most csinálják. Nem kondenzációs kazán kb 400-450-ből lesz meg, most úgy számoljuk.
2010. okt. 20. 17:01
 6/8 anonim ***** válasza:

13:19! Talán mintha a SD-nak láttam volna olyan kazánját, ami le tud modulálni 4-5kW-ra.

Igen, megkerestem! Pl ez: [link]

4,1kW-ig lemodulál.

Vagy olyanból, ami nem kombi, van ami 3,4-12kW között működik.

2010. okt. 20. 17:06
 7/8 anonim ***** válasza:

1. 4 kW nekünk akkor kell, ha odakint van -20 fok.

2. olyankor messze nem hozzák azt a hatásfokot, mint amit a max teljesítményen.

most pl. van két konvektorunk, mindkettő takarékon, és mégis elég meleg van. ettől egy szokásos 20-24 kW körüli kombicirkó (mert zuhanyozáshoz a 20 kW alsóhangon elég) kiakad és gyorsan tönkremegy.

ha meg csak sima kazánt használ az ember, akkor szinte ott van, ahol a part szakad, sőt még rosszab, mert a HMV-t csak a kazán által fűtött hőtárolóval tudja megoldani. tehát az egy böszme tartály helyett lesz egy böszme tartály és egy kazán is az amúgy is szűkös helyen (jó, konvektor kimegy, radiátor be, nyerünk 10 centit a szobából az ablak alatt, plussz kétszerannyi cső a falakon, mint eddig).

2010. okt. 20. 17:40
 8/8 anonim ***** válasza:

Jól van na! Csak segíteni próbáltam. Azért nem kell mindjárt a torkomnak ugrani.

Egyébként az utóbbi időben én is elég sok kazán adatlapjait tanulmányoztam. Az általánosságban elmondható szerintem, hogy a névleges teljesítményű és a 30%-os teljesítményű üzem között hatásfokban kb 2% különbség van. Nem mondanám jelentősnek.

2010. okt. 20. 18:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!