Megveszed előre egész télre a krumplit stb?
Paradicsomot, lecsót stb foztok be?
Miket szoktatok még eltenni?
Budapesten élek, társasházi lakásban- ez eléggé behatárolja azért a lehetőségeket, de igyekszem.
Hagymát, répát, krumplit nem veszek nagy mennyiséget egyszerre, csak mindig azt az 1-2-3 kilót, ami aktuálisan kell a következő max 1 hétre.
Nem olyan drága dolgok ezek, hogy legyen értelme felhalmozni, ellenben kellene hűvös, jól szellőző tároló, rendszeresen átnézni, átválogatni… nincs hiány ilyen alapvető termékekből a boltokban és elérhető(bb) áron is van, szerintem ezt nem érdemes, csak annak, akinél megterem a kertben vagy van olyan helyisége, tárolókapacitása és pluszban tud nagy tételben valóban nagyon jó áron beszerezni, hogy megérje.
DE: én rendszeresen befőzök, mert a gyümölcsök, idényzöldségek szezonjukban jóval olcsóbbak, mint pl télen. Már csak ezért is, meg nyilván az ára miatt is és még egy szempontom: a minőség. Az én termékeimben csak olyan összetevők vannak, amit én válogattam, én készítettem a nekem megfelelő higiénés környezetben, csak olyan hozzávalókat, fúszereket tartalmaz, amiket én jónak tartok, de ipari adalékokat, tartósítókat, térfogatnövelőket stb. Meg nem.
Amit elteszek/befőzök:
- lekvárok (sárgabarack, őszibarack, idén ringlószilvából is főztem, nagyon finom lett, ribizli, áfonya, sőt a kividzsemet is kipróbáltam és nagyon, de nagyon finom :)
- gyümölcsbefőttek, kompótok: körte, alma, ribizli, áfonya, sárgabarack, őszibarack, meggy
- lecsó, vágott sárgahüvelyű zöldbab
- vegyes vágott savanyúság, káposztasaláta, répasaláta, uborka
- szörpök, ivólevek (nyilván ez a gyümölcsbefőzés egyfajta “mellékterméke”, de jól jön, mi szeretjük)
A lekvárokat, befőtteket úgy is változatossá tudom tenni, hogy pl sima őszibarack befőtt cukorszirupban, egy másik adag meg őszibarack vaníliás cukorszipruban vagy sima sárgabarack meg fahéjas vagy ugyanígy a lekvárok: kipróbáltam pl sárgabarackot CSAK mézzel édesítve, őszibarackot rózsaborssal, sárgabarackot gyömbérrel stb. A variációk száma végtelen, ki mit szeret.
Nyilván melós, “piszkos”, cipekedős, helyigényes munka, de megéri.
Nálunk a piacon 2000 Ft egy üveg sárgabaracklekvár az őstermelő árusoknál (és nem tudom, milyen gyümölcsből, milyen tisztasági körülmények között készült, mennyire “folyós”, vizes, mennyire felel meg az ízlésünknek, szokásunknak stb.)- hát a saját nagyságrendekkel olcsóbb válogatott gyümölcsből.
Persze az emberi munkát, cipekedést, furikázást senki nem szereti beleszámolni- én sem adnám el 500-ért üvegjét, ha bevételt szeretnék belőle realizálni, mert a munka érték.
Amit még szoktam: van aszalógépem: amikor szezonja van vagy nyáron olcsóbb, akkor gombát, zellert, pritaminpaprikát, almaszeleteket, banánkarikákat, petrezselymet, ablakban termő fúszernövényeimet is megszárítom, közel légmentesen, tiszta, jól záródó üvegekben tárolom, nagyonis megéri az árát! Amikor télen egy kiló petrezselyemgyökér bőven 1000 Ft felett van (lassan már nyáron is…), akkor egy levesben ez a szárított is nagyon jó szolgálatot tesz és az íze benne marad.
Paradicsomszószt pl nem szoktam befőzni, nekem az is egy viszonylag olcsón beszerezhető dolog, de már gondolkodtam rajta, de nálunk abból pl olyan sok nem fogy.
Köszönöm a hasznos választ.
Hát igen, pince nélkül nehezebb.
30 éve még megérte ősszel megvenni egész télre, mert télen duplájába vagy épp háromszorosába került a krumpli meg alma, mint betakarítás idején.
Most már nagyjából hasonló áron adják szedéstől tavaszig. Betakarítás idején a kistermelők valamivel esetleg olcsóbban is, de csak annyival, hogy a tárolási veszteség miatt mégse érje meg betárolni.
Nyilván ami nekem megterem (20 Ft/kg áron), azt eltárolom egész évre. Ami olyan, azt befőzőautomatában elrakom. Beleértve a rengeteg befőttet, paradicsomlevet, leveszöldséget (mert annak nincs jó nyirkos tárolóhelyem), sőt még a kishibás almák javát is leforgácsolom géppel, és befőzöm, aztán télen csak bele kell önteni az almás pitébe.
Plusz van 200 l-es hűtőládánk, abban is rengeteg dolgot elrakunk.
Ami meg nincs, azt megvesszük, amikor kell. Nálunk, közepes városban, 4 multi bolt van, mindig találni, ahol akciósan jó árban van.
A piacon a fonnyadt, hibás krumpli 400,-Ft.
A hibátlan 7-800.
Ezzel le is tudtám az aktuális árplafont.
Én falun dolgozom, és közepes városban lakom.
A faluban, ahol konkrétan van több krumplitermelő, mindenhol 300 felett adják.
A multiknál akcióban van 250 körül. Egy zöldségkereskedő cégnél 270-ért, de már ott is volt 250-ért.
Mikor a faluban 350-ért árulták, a Pennyben akkor is 270 volt a lédig krumpli.
Budapesten társasházban 2-6 nap alatt megromlik bármi a konyhában.
Ha nincs külön, ablakos konyha, akkor hamarabb.
Anyukám szereti a befőtt lecsót, közértben veszi.
Én nem szeretek semmilyen befőttfélét, csak a savanyúságot, de abból is ha évi 10 üveg fogy, sokat mondtam. Ez télre ugye 3-4 üveg max. Ennyi kb. mindig van otthon, nyáron is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!