Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Örökölt házat mindenképpen el...

Örökölt házat mindenképpen el kell adni, ha csak az egyik örökös követeli a részét?

Figyelt kérdés
Az említett házat 5-en örökölték, anya és 3 lánya, valalamint egy unokatestvér, aki most bíróságra ment,mert követelné a részét. Anya és az egyik lány ott lakik a házban, de ha eladnák, akkor a kapott pénzből nemhiszem hogy tudnának maguknak venni egy másikat. Ennek fejében én azt javasoltam nekik, hogy 1/5 rész bérletidíjat kellene kiharcolni a bíróságnál. Ez vajon járható út?
2023. aug. 2. 04:45
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Oké.
2023. aug. 2. 20:24
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

A resztulajdonosok kozul valaki fizesse ki az unokatestvert vagy adjak el a hazat.

Ha eladjak akkor a maraddek penzbol nem tudnak hazat venni, szoval valszinuleg alberletbe mennenek. Jobb alberletet fizetni vagy felvenni hitelt hogy kifizessek az unokatesot es a hitelt fizetni?

En inkabb hitelt vennek fel.

En az unokatestvert is megtudom erteni. Nem tudom mennyi penzrol van szo de lehet kell neki a penz es fusztralo tud lenni ha valaki hatraltat abban hogy penzze tegye az orokseget. Apamnak meg a testverenek tobb mint 10 evig tartott mire eltudtak donteni bekes uton hogy na eladjak vegre az orokolt hazat.

2023. aug. 2. 23:30
 13/16 anonim ***** válasza:
84%

Ez így akkor se klappol, hogy anya és lányai is örökölnek. Biztos, hogy mindent jól tudsz?

Szerintem az van, hogy az anya örökölt, meg az unokatestvér, vagyis csak ketten. A lányok majd akkor örökölnek, ha az anyjuk meghal. Vagy esetleg végrendeletben volt úgy, hogy az anya és a lányai is örökölnek, és egyenlő mértékben? De akkor hogy gondolta az öreg, hogy az egyik ág 4 részt kap, a másik meg csak 1-et? Elég érdekes.

Ez azért fontos, mert lehet, hogy valójában a ház felét kell kifizetni.

Amúgy a lényegi részt leírták, egy tulajdonost se lehet arra kötelezni, hogy a pénzét benne hagyja egy házban. Tehát vagy megveszik a részét, vagy eladják az egészet, és megosztoznak. Csak per esetén kevesebbet kapnak, az ügymenet költségei miatt. (Vagy bérleti díj, de ez nem annyira jó, mert ha egy-két év múlva meggondolja magát az unokatestvér, akkor mégis csak ki kell adni a részét, miközben addigra már egy csomó pénzt kifizettek neki bérleti díjban.)

2023. aug. 3. 06:03
 14/16 A kérdező kommentje:

#13 Tegnap este kicsit rákérdeztem, de ugye ez kényes téma, mert barátnőmet értékenyen érinti. Szóval baratnőm dédnagyapja hagyta rájuk, tehát nem anyósék apja, és ő így végrendelkezett.

Mondjuk én se értettem, hogy mit ülnek ennyit a témán, mert páromat cirka 3 éve ismerem, és akkor már ez a dédszülő nem élt, ő is ott lakott abban a házban. Ezidő alatt meg a ház értéke is nőtt, így többet fizethetnek majd. Tudtommal ma mennek majd ügyvédhez, de valószínűleg eladják, ez már az ő dolguk. Lehet egy hitellel jobban járnának, bár én se vennék fel. 2007-ben felvettem 6 milliót,aztán még úgyis,hogy előbb végtörlesztettem, visszafizettem 14,5M

2023. aug. 3. 06:32
 15/16 anonim ***** válasza:
76%

A deviza hitel már csak ilyen...

A forint lakás hitelek 8-10% thm-el végig fix futamidővel nem vészesek. Bár az tény hogy 20 éves futamidőnél kb a dupláját fizeti ki az egyén, de 20 év után van egy háza. 20 év albérlet után meg nincs semmilye.

2023. aug. 3. 06:56
 16/16 A kérdező kommentje:
Ez egy nagy ördögi csavar, mert most oké,hogy esetleg vesznek fel hitelt, de attól még közös tulajdon marad, aztán ha egyszer a csajom is külön akar menni, akkor meg ő követelheti a részét 🙂
2023. aug. 3. 07:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!