Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Szabad e lezárva tartani 10...

Szabad e lezárva tartani 10 emeletes épületben a tetőtéri ajtót?

Figyelt kérdés
Gondolok esetleges tűzre (pokoli torony) amikor az lenne a menekülési útvonal mert a másik lépcsőházban le tud menekülni a magasan lakó....(ja... Ha nincs lezárva a tető ajtó)
2023. júl. 21. 09:19
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom szabad-e, de azt is mellé kell tenned, hogy ha meg nincs bezárva, akkor ott a lehetősége hogy aki felmegy az meg leesik a tetőről.

Akkor ki lesz a felelős ha a nyitva hagyott tetőtéri ajtón gyerekek kimennek a tetőre és valamelyik leesik?

Nálunk nem rendes tetőtéri ajtó volt, csak egy létrával használható nyílás, az mindig le volt lakatolva. De van ismerősöm aki simán a tetőn keresztül szokott átjárni a szomszéd lépcsőházba, mert ott a lépcsőház a tetőtéri ajtóig megy.

Nagy valószínűséggel az ilyen ajtót használni is szokták, de majd leírja valaki, hoyg mi a tűzvédelmi szabály.

2023. júl. 21. 09:41
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Szabad, abban az esetben, ha a lakóknak van hozzá kulcsa, nálunk pl a lenti bejárati ajtó kulcsa nyitja a tetőtéri ajtókat is.
2023. júl. 21. 10:04
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
De pl a szomszéd házról elég nagy divat leugrálni, 20év alatt ilyan 8-10ember ugrott akiről csak én tudok, ott csak a házmesternek van hozzá kulcsa
2023. júl. 21. 10:05
 4/9 A kérdező kommentje:

Nem kell ahhoz kimenni a tetőre hogy valaki leugorjon.... A 9 és 10 közötti lépcsőházi ablakon simán ki lehet ugorni

Azt jogosnak tartom hogy a gyerekek ét óvni kell attól hogy kimennek a tetőre és leesnek...

A felnőttekkel már egész más a helyzet elvárható hogy feleljenek magukért (ha akarnak)

2023. júl. 21. 10:21
 5/9 A kérdező kommentje:

De igazából azt nem tudom hogy nyitja e a lenti kulcs a tető ajtót.... Mert nem én lakom az adott helyen hanem a barátnőm fent a legmagasabb szinten...

Én kóddal szoktam bemenni az ajtón lent hogy értve hogy az járdáról a házba

Nekem nincs is Lenti kulcsom, csak a lakáshoz

Majd megkérdezem a barátnőmet....

Egyébként az egész nekem onnan jött hogy szerettem volna kimenni a tetőre fotózni (barátnőm éppen külföldön tartózkodott)... De nem tudtam mert le volt zárva az ajtó

2023. júl. 21. 10:28
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

#5 Nem mindig esik egybe a józan ésszel meg a tűzvédelmi szabályokkal amit a társasház szokott csinálni. Ahogy az elején is írtam, nem tudom, hogy lenne szabályos, de volt olyan barátunk, akinek a társasházában tuti rosszul volt csinálva és a tűzoltóság ellenőrzése soha nem mondta ki hogy meg kellene változtatni a lépcsőházi ajtók zárását.

Kettős kapurendszer volta házban. A külső kaput lehetett fentről a lakásból a kapucsengővel nyitni, de így csak a postaládáig lehetett belépni. A lépcső aljában volt egy második kapu, amit csak kulccsal lehetett nyitni kívülről és BELÜLRŐL IS. vagyis ha valakihez vendég jött akkor a legfelső szintről is le kellett jönni elé gyalog, beengedni kulccsal a kapun és amikor elindult haza akkor is ugyanúgy le kellett jönni az illetővel, mert ki se tudott menni senki csak kulccsal.

Ez bizonyosan életveszélyes, hiszen egy tűz esetén még az ott lakók se tudnak az utcára se kijutni a lakásukból ha nincsen a kezükben meneküléskor a kulcs, ahogy a tűzoltók sem tudnak bejutni csak ha valaki lemegy kulccsal és beengedi őket. Éveken keresztül lakott ott barátunk bérelve a lakását és közben sok ellenőrzésen voltak kint a tűzoltóságtól, de még se szóltak ellene semmit.

bezzeg ha van kint egy virágcserép a földön a lépcsőházban, azért már bírságolnak, mert nehezíti a menekülést. Szóval nem biztos hogy ésszel fel lehet fogni mikor mi a "helyes" rendszer.

2023. júl. 21. 11:00
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Hidd el, a tűzoltók nem várják meg amíg lemegy valaki kinyitni az ajtót, nekik a felszerelésük és módszerük is meg vannhozzá, hogyan jussanak be egy ajtón, a lényeg, hogy a társasháznak legyen hozzá megfelelő biztosítása, máskülönben lehet extra közösköltséget beszedni :)
2023. júl. 21. 11:06
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Tűzvédelmi szempontból az a lépcsőház van meghatározva menekülési útvonalnak ami az adott blokkhoz tartozik, így ezt veszik figyelembe, nem a szomszéd házat.
2023. júl. 21. 14:13
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk ugyanaz, mint amit a 2-tes írt. Régebben nem így volt és egy tűzvédelmi ellenőrzésnél észrevételezték. Utána volt zárcsere, azóta nyitja a lépcsőház kulcs a tetőt is.
2023. júl. 21. 19:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!