Miért ilyen magas a lakásban a páratartalom? (Kertes ház). Kint is 50 fokos, de mit tehetnék ellene, egyszerűen nem tudom levinni 60 alá.
Éjjel kell szellőztetni, szúnyoghálóval vagy egyébbel nyitva kell tartani az ablakokat, hogy legyen légmozgás és hűtse le a falakat.
Nappal érdemes azt az oldalt sötétíteni amit éppen süt a Nap - de ez pont segíti a penészt, a napsütés az ami kiöli.
A fürdőszobai párás levegőt kell kifelé terelni meg teregetni kint kell. Mást csak páraleválasztóval tudtok tenni.
De a 60%-os páratartalom alatti levegő már nagyon száraz érzet lehet. Nekem kifejezetten fullasztó amikor a párom addig járatja a páraleválasztót amíg már 50-55% közé meg a páratartalom.
A penésznek az az ellensége ha jár a levegő és nem csapódik le a falon a nedvesség. A 60%-os páratartalom nem túl sok, bár nem is kevés.
Értem, köszönöm. Pontosan 65 fok a páratartalom, elvileg 45-55 az ideális. Nekem 50-55 a komfortos.
Egy légtisztítónk van, azt most max-ra bekapcsoltam.
Akkor szellőztetek éjjel, eddig nem nagyon mertem, mert hiába van szúnyogháló a pókok valahol bejönnek éjjel, és annak sem örülök a pókfóbiámmal. 🤦♀️😁
De bizony változtat... :)
Ez egy relatív %. Minden hőmérséklethez tartozik egy érték, hogy azon a hőmérsékleten maximum mennyi vizet tud felvenni 1 m3 levegő. Pl. 10 fokon 9,4 grammot, 26 fokon 24,4 grammot. És a relatív páratartalom azt mondja meg, hogy ennek a mennyiségnek hány %-a van kihasználva.
Ezt mondjuk nem fontos tudnod, de azt nem árt, hogy penész ilyenkor nem tud megjelenni párás levegő miatt. Mert a penész attól van, hogy a levegőben lévő víz egy hideg felületen lecsapódik, és az így elázott felületen jelenik meg a penész. De ilyenkor, nyáron hol lenne olyan hideg felület a lakásban, amin víz tudna lecsapódni? Tegyük fel, nálad 27 fok van a lakásban, és 60% pára. Ilyenkor 18,6 foknál hidegebb felület szükséges a páralecsapódáshoz. Miközben a falak jellemzően melegebbek, mint a levegő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!