Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mennyi idő után "illik" az...

Mennyi idő után "illik" az örögséget igényelni?

Figyelt kérdés

Ez egy elég érzékeny téma szerintem minden családban ettől függetlenül foglalkozni kell vele mert fontos.

Nővérem 3 éve családjával abba a házba költözött ahol mi ketten 50-50%-ban tulajdonosok vagyunk (családi házunk) és apán van haszonélvezeti jog.

Szerencsére ő még jó egészségnek örvend, viszont sose lehet tudni vele mikor történik valami és felmerült a gondolat ha mondjuk 10-20 évig él, akkor növérem addig költ a házra.

Alap esetben nekem is kellene az 50%-át fizetnem, viszont akkor a saját életemmel nem haladok, amíg ő az igényeit követi (klíma, új kerítés, ami mondjuk nem létfontosságú csak kényelmi szempont).

A másik ha számlásan csinál mindent akkor nyílván tudja bizonyítni miket csinált a házon így nekem kevesebb részem fog jutni később ami evidens, viszont apám 10mFt-ot ráköltött az ő házukra amit vettek abban lakik ő, meg laktam anno én is amíg nem mentem albérletbe. Viszont az apám öröksége volt... amit egy az egyben rátolt az ő házukra, amiről papír nincs.

Magyarul ők laknak abban az ingatlanban ahol nekem 50%-van mi (most már csak apum) abban amit ők vettek de arra ráköltötte az örökségét hogy ne szakadjon be a tető. Én úgy érzem elég szépen meglettem károsítva mert mondjuk ha nekem is igényem lenne később nagyobb munkálatra azt a pénzt betolta nővéremék házába...

Mit lehet ebben a helyzetben tenni? Mikor érdemes minél hamarabb letudni ezt hogy ne jöjjek ki rosszul a jogos részemről később?

2023. júl. 5. 11:50
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

#7 "Engem az aggaszt hogy ha nagyobb munkákat csinál nővérem az örökölt házon akkor ha számlás a dolog akkor arányosan kevesebb jár nekem a házból tudtommal…"

Azt írtad tied a ház 50%-a.

Most akkor a tied vagy csak fogod valamikor örökölni?

Nagyon nem mindegy!

Kié most az ház valójában?

2023. júl. 5. 21:09
 12/19 anonim ***** válasza:
70%

De miért vagy megkárosítva?

Az a pénz, amit apád a házra költött, az nem örökség még, nem jogos részed, hanem az ő tulajdona, neked ahhoz nincs közöd.

2023. júl. 5. 21:28
 13/19 A kérdező kommentje:

11es: 50-50%ban vagyunk tulajdonosok már a házon, apum meg haszonélvezeti joggal van benne. Anyai részt kérhetném ki max tőle akkor lenne 1/4 és 3/4 ház az ő javára ha kifizetne.

12: Csak olyan szinten vagyok megkárosítva ezzel hogy konkrétan apum amit örökölt azt egyben betolta az ő házába ami kb 1/3 értékű volt amikor vették mint amiben most laknak, engem meg valszeg egy ft al nem fog segíteni 3 év múlva 🙂

Van itt ennek más oldala is, de abba már nem megyek bele. Nekem most csak az a ház lényeges amit örökölni fogok később hogy van e bármi negatív hatás azzal hogy ő ott lakik a családjával vagy sem.

2023. júl. 6. 07:25
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Oké, de ezt akkor sem tudod igényelni, a megoldás, hogy amikor apádnak segítség kell, majd a testvéredhez küldöd, te meg kimaradsz belőle.
2023. júl. 6. 08:21
 15/19 anonim ***** válasza:
83%

#13 "11es: 50-50%ban vagyunk tulajdonosok már a házon, apum meg haszonélvezeti joggal van benne. Anyai részt kérhetném ki max tőle akkor lenne 1/4 és 3/4 ház az ő javára ha kifizetne."

Ennek így semmi értelme.

Vagy te vagy MÁR az 50% tulajdonosa vagy van "anyai rész". Mindkettő nem lehet egyszerre.

Ha édesanyád után MÁR megörökölted a ház 50%-os tulajdonjogát - és nem a ház 50%-nak a felét, azaz a teljes ház 25%-t, akkor egyszerűen tied a ház fele.

Mindegy mikor kéred annak értékét, az akkori eladási ár fele a tied. Ahogy mindegy hogy a másik tulajdonos mit költ a házra, az nem változtatja meg a tulajdoni arányt, hogy az 50%-a lesz a tied.

Honnan veszed ezt a " Anyai részt kérhetném ki max tőle akkor lenne 1/4 és 3/4 ház az ő javára ha kifizetne."?

Ha már megörökölted akkor nincs a házon anyai rész meg apai rész vagy más. Akkor már 2 tulajdonos van csak, te és a testvéred.

2023. júl. 6. 09:31
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

"Van itt ennek más oldala is, de abba már nem megyek bele. Nekem most csak az a ház lényeges amit örökölni fogok később hogy van e bármi negatív hatás azzal hogy ő ott lakik a családjával vagy sem."

FOGSZ örökölni?

Milyen házat?

Amit leírtál - "50-50%ban vagyunk tulajdonosok már a házon", az alapján itt már nincsen semmi amit örökölni lehetne. A másik házhoz ami meg a testvéredé és amiben apád most lakik azt nem fogod örökölni.

Nagyon nem tiszta amit írsz.

2023. júl. 6. 09:33
 17/19 A kérdező kommentje:

"FOGSZ ÖRÖKÖLNI?"

Azért írtam így mert, hiába hogy 50-50%-ban tulajdonosok vagyunk már nyílván amíg apum él és rajta a haszonélvezeti nem fogjuk eladni sem kifizettetni nem fogom a részemet....

2023. júl. 6. 12:14
 18/19 anonim ***** válasza:
62%

Tegyuk fel hogy tesod rakolt 1 milliot amirol szamlaja van.

Tehat ahogy mondod, o 1 millioval tobbet fog kapni mikor osztozkodasra kerul a sor, vagy legalabbis fel millioval tobbet mert a te reszedet is o fizette a felujitasbol, mivel 50-50 aranyban vagytok tulajdonosok.

Gondolj bele hogy mennyit fog erni az a haz 10 ev mulva es mennyit fog erni 1 millio forint 10 ev mulva. A haz erteke novekszik, a penz erteke romlik, szoval nem fogsz rosszul jarni ;)

Lobogtathatja majd az 1 millios szamlat, mikor az annyit fog erni amibol egy roncs autot sem kap.

2023. júl. 6. 12:27
 19/19 anonim ***** válasza:
87%

#17 Valamit nagyon tévesen gondolsz.

HA tényleg már most ebben a pillanatban a neveden van a ház 50%-a, akkor teljesen mindegy hogy ki mennyit költ a házra, akkor is a tied lesz később is a ház 50%-a. nem változtat a tulajdoni arányokon, hogyha valaki felújít benne valamit vagy fizeti a számlákat, mikor ráadásul ő lakik benne.

HA nem lenne rajta haszonélvezet AKKOR számítana, hogy nem fizet az egyik tulajdonos a másiknak bérleti díjat mert hiszen használja a másik 50%-t is a házból, mert akkor lehetne mondani, hogy cserébe ő meg fizette a számlákat, kifestette, megcsinálta egyedül az ereszt vagy hasonlókat.

Mivel most van haszonélvezet, így apádnak joga eldönteni, hogy kér-e a testvéredtől bérleti díjat vagy sem.

De itt is áll az, hogy mivel a testvéred lakik benne, az apád és közte ha elrendezik úgy, hogy ő fizeti a ház állagmegóvását, egyebét, akkor később nem jöhet azzal, hogy neki 1 millióba került új konyhát csináltatni vagy kifesteni - hiszen azt nem te akartad, nem te kérted tőle. Ilyenkor bérlőként vonatkozik rá, hogy a tulajdonos engedélyével végezhet ilyeneket - jelen esetben ugye ő is tulaj - de nem kérheti annak ellenértékét ha ebben előre nem állapodott meg a tulajdonossal.

Ha tehát 20 év múlva megszűnik a haszonélvezet a házon vagy akár előtte is ha te szeretnéd a közös tulajdon megszüntetését - vagyis csak egyikőtöké legyen a ház, mindenképpen az 50%-a lesz a tied az eladási árnak vagy ennyit kell kifizetni neked vagy a testvérednek.

Megtehetitek, hogy előre megállapodtok abban, hogy pl. szeretne tetőt cserélni a tesód és emeletet beépíteni, netán egy új fűtési rendszert, napelemet kiépíttetni, de te nem akarsz bele pénzt adni, amúgy nincs ellenedre - hogy akkor amennyivel NŐ a ház hasznos területe vagy az értéke, cserébe úgy fog változni a tulajdoni arányotok. Akkor ha mondjuk lesz a házban még 2 szoba meg +1 fürdőszoba a tetőtérben, akkor kiegyezhettek abban, hogy te nem adsz pénzt bele de átírjátok a tulajdoni arányokat 40+60%-ra. Ha ezt a tulajdoni lapon is szerepeltetitek, szerződés készül róla, akkor lesz más a tulajdoni arány a mostani 50-50%-hoz képest.

Ha ilyen nem történik, akkor peres úton lehet kérni a befektetett költség megosztását amikor a közös tulajdon megszűnik - és a bíróság kimondhatja, hogy a most befektetett 1 millió miatt neked az eladási árból kevesebb rész jár valamennyivel. De a tulajdoni arányokat nem változtatja meg.

És itt már nincsen szó semmiféle öröklésről. Az már megtörtént. Most már csak közös tulajdon van és rajta az édesapádnak haszonélvezete.

2023. júl. 6. 15:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!