Mennyi idő után "illik" az örögséget igényelni?
Ez egy elég érzékeny téma szerintem minden családban ettől függetlenül foglalkozni kell vele mert fontos.
Nővérem 3 éve családjával abba a házba költözött ahol mi ketten 50-50%-ban tulajdonosok vagyunk (családi házunk) és apán van haszonélvezeti jog.
Szerencsére ő még jó egészségnek örvend, viszont sose lehet tudni vele mikor történik valami és felmerült a gondolat ha mondjuk 10-20 évig él, akkor növérem addig költ a házra.
Alap esetben nekem is kellene az 50%-át fizetnem, viszont akkor a saját életemmel nem haladok, amíg ő az igényeit követi (klíma, új kerítés, ami mondjuk nem létfontosságú csak kényelmi szempont).
A másik ha számlásan csinál mindent akkor nyílván tudja bizonyítni miket csinált a házon így nekem kevesebb részem fog jutni később ami evidens, viszont apám 10mFt-ot ráköltött az ő házukra amit vettek abban lakik ő, meg laktam anno én is amíg nem mentem albérletbe. Viszont az apám öröksége volt... amit egy az egyben rátolt az ő házukra, amiről papír nincs.
Magyarul ők laknak abban az ingatlanban ahol nekem 50%-van mi (most már csak apum) abban amit ők vettek de arra ráköltötte az örökségét hogy ne szakadjon be a tető. Én úgy érzem elég szépen meglettem károsítva mert mondjuk ha nekem is igényem lenne később nagyobb munkálatra azt a pénzt betolta nővéremék házába...
Mit lehet ebben a helyzetben tenni? Mikor érdemes minél hamarabb letudni ezt hogy ne jöjjek ki rosszul a jogos részemről később?
Ez már nem örökösödési téma.
Az a megoldás, hogy ők megveszik a te részedet.
Fel kell méretni és annak a felét kifizetik neked és kész. Mész amerre látsz, ők meg csinálnak a házzal amit akarnak.
Persze ebből majd jó nagy vita lesz, de hát ez így szokott lenni :D
Erre gondoltam én is... viszont ugye megint a "miből"... nővéremnek nincs 25mFt-ja mert kb annyi lenne a fele annak a háznak. Ha eladnák azt amiben apum lakik akkor meg ugye hova megy lakni ő? :) Mert biztos nem fognak neki helyet kialakítani, hitelt meg nem fognak kapni ennyit önerő nélkül...
Igazából arra gondoltam hogy ráerőltetem hogy eladják az ő házukat, és kifizessenek, mert ha nem akkor én még mindig igényt tudok tartani mint örökös a 50%-ra, és vagy el kell hogy adjuk és hiába költöztek be, vagy pedig kifizet a feléből, apum haszonélvezetije rajta marad neki meg 100% tulajdon és ennyi.
Kérdező
Alap jótanács, hogy örökségnél illik megvárni míg az örökhagyó meghal, addig pedig nem beszélni róla - mert az lesz az eredménye, hogy az illető gondoskodik arról, hogy akinek még életében igénye támad az örökségére annak ne legyen mit örökölnie.
Az apád jelenleg él és azt csinál a pénzével, vagyonával amit akar. Az még nem a te örökséged, mert ő él és az övé. Ha akarja akkor odaadja az árváknak, elkölti egy hajóútra vagy kidobja a kukába. Más dolog, hogy értelmes szülő egyformán segíti a gyerekeit és nem költ az egyikre tízszer annyit, mint a másikra, de jogában áll megtennie. Tehát azzal ne foglalkozz, hogy most mennyit költ arra a házra amiben lakik, mert ahhoz most még semmi közöd.
A másik dolog az örökséged, amit édesanyád után kaptál. A testvéred használja a te házrészedet is, vagyis jogod lenne tőle bérleti díjat kérni érte. Viszont mivel édesapád a haszonélvező, a bérleti díj is rajta múlna és ő kapná meg, amit megint arra költ amire akar. A haszonélvezet azt jelenti, hogy ő döntheti el ki lakik benne, mennyi pénzt kér érte. Vagyis amíg a haszonélvező él addig neked semmiképpen nem fog semmiféle hasznot hozni az a ház, ellenben nagyon jó, hogy a testvéred lakja mert ő tényleg vigyáz rá, költ rá - mivel az övé is.
Így te jól jársz azzal, hogy a testvéred lakja, fizeti a költségeit, neked nem keletkezik miatta kiadásod, ellenben értéknövelő, állagmegóvó munkákat elvégeznek rajta/benne helyetted is. A te 50%-d pont annyit fog érni, mint ért amikor megörökölted, nem veszít az értékéből mert valaki lelakta.
Lényegtelen mit bizonyít a testvéred, az a tulajdoni arányokon nem változtat. Ő abban a tudatban költötte a házra, hogy annak fele a tied és nem kérte el tőled a költségek másik felét. Ráadásul lelakja a befektetett összeget, hiszen nem fizet cserébe bérleti díjat. Ami értéknövelő beruházás az pedig a testvéred számára is növeli a ház értékét, eladáskor neki is lenne belőle majd haszna bőven.
Innen jön az, hogy neked pénz kellene.
Mivel haszonélvezet van a házon az tiszta bukás lenne neked is ha most kellene eladni, ugyanis senki nem hülye milliókat költeni egy olyan házra amibe lehet, hogy még évtizedekig nem költözhet be és semmi haszna nem lehet belőle. Tehát az, hogy megszüntessétek a közös tulajdont az jogos elvárás ugyan, csak értelmetlen, mert most, a haszonélvezettel terhelten nem ér 50 milliót az a ház, max 5-t.
Mivel a haszonélvező bármikor dönthet úgy, hogy a testvéredet kiteszi a házból és kiadja bérbe valaki másnak, így a tesódnak sem érdeke megvennie most tőled. Minek költsön el rá pénzt ha amúgy nem biztos, hogy ő használhatja és mennie kell máshová?
Ha tehát pénzre van szükséged akkor ne az örökséggel gyere elő, ne példálózz olyasmivel, hogy apád mennyit költ a tesód házára stb., hanem simán beszélj velük, hogy te is szeretnéd rendezni az életedet ami nekik már megtörtént, hiszen van saját lakásuk és ehhez kéred a SEGÍTSÉGÜKET.
Ajánld fel, hogy ESETLEG a testvéred megvehetné tőled a ház 50%-t - amikor MAJD a hitelek kamatai visszaesnek valamennyire és ismét érdemes lesz lakáshitelt felvenni, mert most nem az. Vagy hogy apád segítsen a tesódnak kifizetni a te részedet vagy éppen neked lakást szerezned valami módon.
Tehát beszéljétek meg a helyzetet, mert jogos amit szeretnél. De azért tartsd szem előtt amiket írtam, itt a többi dologban viszont nincs teljesen igazad vagy éppen nem időszerűek.
Bérleti díjat kell kérj a te részedre.
Bíróság is megítéli.
De hamarabb kijöttök belőle, ha értékbecslő és ingatlanos szakvéleményét kéritek írásban és az ügyvédeiteket kérdezitek meg, és végül megállapodtok.
Visszamenőlegesen nem tudom, meddig lehet ezt kérni.
Vagy adjátok el és ő vegyen az ő részéből akkor as olyan házat és ott, ahol ez kijön neki.
25 millióért már nagyon klasszakat is lehet kapni.
Ha a te részedet venné meg, hitelből is ki tudna fizetni.
Vagy ott van még a lízingelés, az a bérlet és vásárlás közti megoldás, és végül az övé lesz.
"Viszont mivel édesapád a haszonélvező, a bérleti díj is rajta múlna és ő kapná meg, amit megint arra költ amire akar. A haszonélvezet azt jelenti, hogy ő döntheti el ki lakik benne, mennyi pénzt kér érte. Vagyis amíg a haszonélvező él addig neked semmiképpen nem fog semmiféle hasznot hozni az a ház"
Igen, ez így van.
Jogilag apukádé a ház egészen a haláláig.
Haszonélvezettel terhelten pedig a forgalmi értéke maximum a felét éri, mint anélkül, tehát eladni sem lehetne jól.
Ha apukád 95 éves, akkor könnyebb így eladni, mint ha csak 75 éves.
Ha pedig annál fiatalabb, akkor szinte lehetetlen, kivéve ha nagyon kiemelten keresett a környék.
Köszönöm szépen a válaszokat, mindenképpen utána járok még a héten ennek.
Az hogy apum adott nekik pénzt nekem meg valszeg nem fog az csak egy dolog csak nyílván erre majd később is emlékezni fog az ember, nincs ezzel semmi baj 🙂
Engem az aggaszt hogy ha nagyobb munkákat csinál nővérem az örökölt házon akkor ha számlás a dolog akkor arányosan kevesebb jár nekem a házból tudtommal… az hogy engem megkérdezett-e hogy a felét beleadom vagy sem azt meg hogy bizonyítsam?
Az ingatlanos majd azt nézi mik lettek költve rá és kinek a nevére írták a számlát. Ami szerintem azért nem fer mert ő költ rá, en kevesebbet kapok, neki van hol aludni en meg fizetem az albit 🙂
Az hogy apummal kifizessenek nem jön össze, mert minimálbért keres, es mar most semmi pénze nem maradt. Magyarul ha mennék hozzá kölcsönt kérni valamire akkor semmit nem tudna adni. Ilyen alapon szerintem ez undorító de lehet en gondolom rosszul
"Te még nem vagy örökös"
Hülye!
Hogy a lópikulába ne lenne az ha már övé a hát fele? :D
Ez eléggé kényes kérdés. És egy 50 milliós házat azért nem kéne otthagyni a tesódnak!
Mifelénk falun, Baranya megyében 8-10 millióért tök jó házakat lehet kapni, nagy telekkel. 25 milka nem kevés pénz!
6-8 válaszolónak
Kicsit félre lett értve a kérdés sztem nálatok.
Nekem most nincs szükségem pénzre, csupán nem akarok átb*szva lenni. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!