Hogyan oldjam meg a szobám hangszigetelését?
Egyre inkább gondolkozom, hogy valami hangszigetelést, vagy legalábbis valami akusztikai rendbetételt csináljak a szobámra és ezt hangszigetelő szivacsokból szeretném megoldani (nem fogok tojástartózni xd).
Első lépésként 7 basszuscsapdára gondoltam (azért nem 8, mert az ajtónak az egyik fele pont az egyik sarokrészbe van betéve).
Az lenne a kérdésem, hogy ez jó-e első lépésnek, valamint utána a falak többi részére milyen hangszigetelő szivacsot vegyek, illetve milyen paramétereket kell figyelembevennem.
Aham, értem.
De vannak ezek a hangszigetelő panelek, vagy hangszigetelő szivacsok, amiket a stúdiókba szoktak rakni.
Az akkor csak azért van, hogy kívülről ne menjen be semmilyen hang, a visszhangon abszolút semmit nem befolyásol?
Ha azokra a 2-3cm ék alakú szivacsok rá gondolsz, azok magasfrekvenciák csillapítására szolgálnak, de nem működnek túl jól.
Általában arra tökéletes, hogy teleragasztva vele a szobát, a teljes akusztika gallyra legyen vágva.
12-es:
Értem.
Igazából nekem a két fő célom az lenne, hogy ne legyen annyira visszhang, és a be és ki irányú hangterjedést csökkentsem (a basszusokkal együtt). Gondolom a basszuscsapda azért nem rossz ötlet a szoba sarkaiba legalább, de lehet, hogy hülyeséget mondok. :D
A szobámba nem szeretnék se szekrényt, polcot végképp nem, és képeket sem nagyon.
A basszuscsapdával a legnagyobb probléma, hogy ami készen kapható és használható is, az a Hofa terméke, ami méreg drága.
A másik alternatíva, hogy akusztikával foglalkozó szakember beméri, és lehangolva legyártja. Ennek ára 50-80.000Ft/db környéken van, legalábbis én ennyiről kaptam ajánlatot.
A hanggátlás megoldaható a gipszkarton előtétfallal, ugyanakkor jó lenne tudni, hogy egyáltalán hány dB csillapításra lenne szükség, ugyanis ehhez kell méretezni azt is. Hozzáteszem, hogy ez is hat számjegyű összeg.
A gipszkarton maga azért se tudja megoldani a visszhang problémát, mert a sík felülete ugyanúgy reflektív marad. Itt szoktak bejönni a hangolt panelek, diffúzorok, basszuscsapdák.
Sajnos ez egy nagyon kényes terület, nagyon vékony a határ, nagyon könnyű egy szoba akusztikáját túl csillapítani, az pedig pont ugyanolyan zavaró tud lenni, mint egy kezeletlen szoba.
Amennyiben nem cél komolyabb zenélés, én átfontolnám ezt a dolgot. A szoba méretei miatt egyébként is elég korlátozottak a lehetőségek.
A hanggátlás még meg-meg fontolható, de az akusztikára költeni temérdek pénzt, csak azért, hogy ne legyen bútorok.. hát
Mert egyébként ez könyvespolcokkal, vászonképekkel, fali szönyegekkel is megoldható lenne. Csak annyi lenne a cél, hogy a felület szétszórja a hang sugarakat, gátolva az állóhullámok kialakulását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!