Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogyan oldjam meg a szobám...

Hogyan oldjam meg a szobám hangszigetelését?

Figyelt kérdés

Egyre inkább gondolkozom, hogy valami hangszigetelést, vagy legalábbis valami akusztikai rendbetételt csináljak a szobámra és ezt hangszigetelő szivacsokból szeretném megoldani (nem fogok tojástartózni xd).

Első lépésként 7 basszuscsapdára gondoltam (azért nem 8, mert az ajtónak az egyik fele pont az egyik sarokrészbe van betéve).

Az lenne a kérdésem, hogy ez jó-e első lépésnek, valamint utána a falak többi részére milyen hangszigetelő szivacsot vegyek, illetve milyen paramétereket kell figyelembevennem.

2023. jún. 15. 17:56
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Aham, értem.

De vannak ezek a hangszigetelő panelek, vagy hangszigetelő szivacsok, amiket a stúdiókba szoktak rakni.

Az akkor csak azért van, hogy kívülről ne menjen be semmilyen hang, a visszhangon abszolút semmit nem befolyásol?

2023. jún. 16. 12:16
 12/16 anonim ***** válasza:

Ha azokra a 2-3cm ék alakú szivacsok rá gondolsz, azok magasfrekvenciák csillapítására szolgálnak, de nem működnek túl jól.

Általában arra tökéletes, hogy teleragasztva vele a szobát, a teljes akusztika gallyra legyen vágva.

2023. jún. 16. 13:06
 13/16 A kérdező kommentje:

12-es:

Értem.

Igazából nekem a két fő célom az lenne, hogy ne legyen annyira visszhang, és a be és ki irányú hangterjedést csökkentsem (a basszusokkal együtt). Gondolom a basszuscsapda azért nem rossz ötlet a szoba sarkaiba legalább, de lehet, hogy hülyeséget mondok. :D

A szobámba nem szeretnék se szekrényt, polcot végképp nem, és képeket sem nagyon.

2023. jún. 16. 14:35
 14/16 anonim ***** válasza:

A basszuscsapdával a legnagyobb probléma, hogy ami készen kapható és használható is, az a Hofa terméke, ami méreg drága.

A másik alternatíva, hogy akusztikával foglalkozó szakember beméri, és lehangolva legyártja. Ennek ára 50-80.000Ft/db környéken van, legalábbis én ennyiről kaptam ajánlatot.

A hanggátlás megoldaható a gipszkarton előtétfallal, ugyanakkor jó lenne tudni, hogy egyáltalán hány dB csillapításra lenne szükség, ugyanis ehhez kell méretezni azt is. Hozzáteszem, hogy ez is hat számjegyű összeg.

A gipszkarton maga azért se tudja megoldani a visszhang problémát, mert a sík felülete ugyanúgy reflektív marad. Itt szoktak bejönni a hangolt panelek, diffúzorok, basszuscsapdák.

Sajnos ez egy nagyon kényes terület, nagyon vékony a határ, nagyon könnyű egy szoba akusztikáját túl csillapítani, az pedig pont ugyanolyan zavaró tud lenni, mint egy kezeletlen szoba.

Amennyiben nem cél komolyabb zenélés, én átfontolnám ezt a dolgot. A szoba méretei miatt egyébként is elég korlátozottak a lehetőségek.

A hanggátlás még meg-meg fontolható, de az akusztikára költeni temérdek pénzt, csak azért, hogy ne legyen bútorok.. hát

Mert egyébként ez könyvespolcokkal, vászonképekkel, fali szönyegekkel is megoldható lenne. Csak annyi lenne a cél, hogy a felület szétszórja a hang sugarakat, gátolva az állóhullámok kialakulását.

2023. jún. 16. 15:04
 15/16 A kérdező kommentje:
Tehát pl. a faliszőnyeg, vagy a vászonkép is megoldaná mindkét problémát legalább részben, de érzékelhetően? Polcot azért nem szeretnék, mert szívás takarítani, így is sajnos rengeteg a por a szobámban, hiába takarítok relatíve sokat.
2023. jún. 16. 15:10
 16/16 anonim ***** válasza:
Faliszőnyeg a visszhangot oldja meg. A hangszigetelést minimálisan befolyásolja. Ahogy föntebb is említették, gipszkarton előfal egy megoldás a léghanggátlásra. Megjegyzendő, a hangátvitel két helyiség között több útfolyam menzén is megvalósul, az elválasztó fal csak az egyik út. A födémen, a közös padlózat aljzatán, ajtókon, stb. további hangterjedés jelentkezik.
2023. jún. 16. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!