Panelházakban tényleg van olyan, hogy felülről indul a fűtés, így a 10-en lévő lakások a legmelegebbek? Kívülről látható, hogy mely fszt-i lakások alatt halad a távfűtés vezetéke?
Figyelt kérdés
2023. ápr. 8. 12:38
1/9 anonim válasza:
Van, egycsöves felső elosztású fűtési rendszer a neve. Az előremenő fűtési alapvezeték végigmegy az épület földszintjén, majd lépcsőházanként van egy vezeték kikötve belőle, ami felmegy a legfelső emeletig. Ott további csövekkel szét van osztva a lakások felé, azokban fentről lefelé áramlik a fűtővíz a radiátorokba.
2/9 anonim válasza:
1. Emeleten minden 2. nap kell csak a radiatort bekapcsolni es igy is csak 8000 a teli futes es 26 -28 fok van alakasban. Alatta van a hokozpont szerencsere!
3/9 A kérdező kommentje:
Azt honnan lehet tudni, hogy hol a hőközpont?
2023. ápr. 8. 14:13
4/9 anonim válasza:
Általában ki van az ajtajára írva. Ha téglalap alaprajzú az épület, leginkább középtájon található. Ha négyzet, akkor valamelyik olyan oldalán, ami nem a bejárat. De van, hogy a hőközpont egy másik épületben van és onnan csak a vezetékek jönnek át.
5/9 anonim válasza:
5 emeletes panelben lakom a legfelső emeleten. Havi fix 8 ezer forint a fűtésszámlám és egész télen alsógatyában vagy rövidnadrágba vagyok itthon. Nem tudom elképzelni milyen az, amikor valaki télen fázik otthon, vagy ki kell fizetnie fűtésre ennél sokkal több pénzt.
6/9 anonim válasza:
Én is 5 emeletes panelban lakom, csak épp legalul, magasföldszint. És itt is 8000 ft a fűtés, úgy hogy az ablakok állandóan bukón vannak, olyan meleg van, akkor mi lehet legfelül? Ráadásul szigetelve sincs az épület.
7/9 anonim válasza:
kiegészítem az első (jó) válaszát.. Fentről lefelé haladva egyre nagyobb radiátorokkal van szerelve a rendszer, hisz a víz hőmérséklete csökken lefelé haladva, és így egyre nagyobb radiátor felületnek kell lennie, az egycsöves rendszer esetében. Sajnos manapság ezeket sok lakó saját magának átalakítgatta (Nagyobbat rak fel pl mert a nagyi fázik 24C fokban is), így a rendszer már nem tökéletesen úgy működik,ahogy megtervezték.
9/9 anonim válasza:
5. és 6. Egy kis kiigazítás. 5 szintesben laktok, nem pedig 5 emeletesben. A földszint nem számít emeletnek. Remélem nem sértődtök meg, de így pontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!