Villámhárító földelését át kell rakni?
Sziasztok! Előre elnézést kérek a kérdés minősége miatt lehet valaki számára nevetséges lesz! Én meg nem értek hozzá.
Van a házunk sarkába a lábazati szinten egy doboz a villámhárító földelése miatt. Teraszt építünk és emiatt 15 cm-vel feljebb kell rakni, ezt mondták. Nem értjük miért, ugyanis az alja maga az a fémszál ugyanúgy be lesz betonozva a teraszba és csak a vezeték nem, ami gégécsőben van, kivéve ha teljesen át rakjuk a ház másik oldalába az egészet (de bele van vakolva a falba egyébként és csak a lábazatnál van kint egy kis rész vezeték, aztán jön a doboz és onnan a fémszál a földön fekszik elhajlítva).
Most volt, aki azt mondta, hogy minek azt feljebb rakni, be kell betonozni semmi jelentősége.
Ööö nem tudom, hogy van e jelentősége, de be lesz vasalva, hálózva az egész terasz, azért csak van jelentősége (ha becsap a villám), hogy az a fémszál mivel érintkezik. Vagy rosszul gondolom?!
Valaki segítsen már, hogy annak a földelésnek hogyan kellene lennie, illetve van e neki kofejezetten ajánlott magassága stb. Hogy működik ez a dolog?
Köszönöm, ha válaszoltok!
Nem kell ehhez ELMŰ-s villanyszerelő, mert hivatalból semmi köze hozzá. Mármint a rajta végzett munkák szempontjából. Miként #9 írja, azért kell feljebb helyezni, hogy bontani lehessen, és mérni időnként. Mondjuk az érdekes, hogy olyan ez a vezeték, mintha a mérőhöz menne, de a villámhárító levezetőjét meg oda nem szokás bevezetni. Szóval ez inkább a villamosenergia-ellátás földelője lesz. Amennyire ilyen távgyógyítást lehet végezni. Ebben Gyurcsók volt profi.
Szóval akkor hol van a villámhárító levezetője és földelése? :D
Ahogy írják. Úgy kell kialakítani, hogy a kötés a dobzzal hozzáférhető legyen, és ott lehessen szétbontani a kötést.
Feljebb teszel egy dobozt,besüllyesztheted a falba, hogy ne legyen útba. A földlőt megtoldhatod réz vezetékkel is a dobozig, csak a bebetonozott kötésre húzzatok gyantás zsugorcsövet, hogy ne korrodáljon szét a beton lúgos,vizes hatásától. A dobozba meg kötőelemmel összeköthető az óra fele menő vezetékkel.
Viszont tömszelencét a dobozba, mert a befolyt nedvesség szétrohasztja a kötést.
"A villámhárító nem megy sem gégecsőben, sem vakolat alatt."
Már hogyne mehetett volna a vakolat alatt, ha a levezetőnek nem kellett távolságot tartania a faltól.
"A villámhárítónak nincs ilyen doboza"
Már hogyne lenne, ha nem tűz- és robbanásveszélyes vagy fokozottan az a hely besorolása.
Mondjál még marhaságokat.
Köszönöm a válaszokat!
Beszélni fogunk egy másik villanyszerelővel 🙂 a mostani annyit mondott, hogy ez a villámhárító földelése és feljebb kell rakni 🤷♀️ pedig látom még én is, hogy az órából jön. Szóval fura. Igazából mindegy mi ez most már meg lettem erősítve abban általatok, hogy rakassuk feljebb a csatlakozást és ennyi, aztán rá méretünk vele és kész. Köszönöm 😉
Ez nem villámhárító, hanem egy közönséges földelő szonda.
Létezik hozzá toldó, de a horganyzott gömbvasat külön meg kell venni. Így magasabbra tud kerülni a doboz.
Villanyszerelő bácsinak ez max 1 órás munka. Erősen ajánlott szakemberrel csináltatni, mert ez a vas életvédelmi szerepet tölt be az elektromos hálózatban. Nem baj, ha 10 év múlva is vezetőképes marad.
14.
"Már hogyne mehetett volna a vakolat alatt"
Kár volt megszólalnod, mert ekkora baromságot már régen olvastam itt!!
Fogalmad sincsen a villámokról te szerencsétlen!!!
"Kár volt megszólalnod, mert ekkora baromságot már régen olvastam itt!!
Fogalmad sincsen a villámokról te szerencsétlen!!!"
Ezek szerint több, mint neked, butusom. Amúgy én a szabványt nézem. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!