Villámhárító földelését át kell rakni?
Sziasztok! Előre elnézést kérek a kérdés minősége miatt lehet valaki számára nevetséges lesz! Én meg nem értek hozzá.
Van a házunk sarkába a lábazati szinten egy doboz a villámhárító földelése miatt. Teraszt építünk és emiatt 15 cm-vel feljebb kell rakni, ezt mondták. Nem értjük miért, ugyanis az alja maga az a fémszál ugyanúgy be lesz betonozva a teraszba és csak a vezeték nem, ami gégécsőben van, kivéve ha teljesen át rakjuk a ház másik oldalába az egészet (de bele van vakolva a falba egyébként és csak a lábazatnál van kint egy kis rész vezeték, aztán jön a doboz és onnan a fémszál a földön fekszik elhajlítva).
Most volt, aki azt mondta, hogy minek azt feljebb rakni, be kell betonozni semmi jelentősége.
Ööö nem tudom, hogy van e jelentősége, de be lesz vasalva, hálózva az egész terasz, azért csak van jelentősége (ha becsap a villám), hogy az a fémszál mivel érintkezik. Vagy rosszul gondolom?!
Valaki segítsen már, hogy annak a földelésnek hogyan kellene lennie, illetve van e neki kofejezetten ajánlott magassága stb. Hogy működik ez a dolog?
Köszönöm, ha válaszoltok!
Közben jobban megnéztem és ez a villanyóra földelése (is) szerintem, mert a villanyóra alatt megy oda a vezeték. De a villanyórából felfele is mennek tovább a tetőre vezetékek.
Szinte frissen vizsgázott villanyszerelő mondta, hogy a villámháritó földelése van ott. De megnéztem és lehet, hogy nem csak az.
Van egyáltalán villámhárító a házon?
A földelés dobozát ne betonozzátok be, mert bonthatónak kell lennie!
Van villámháritó a házon.
A dobozt akarja feljebb rakni ez a villanyszerelő, aki még tapasztalatlan, de maga a fémcspvet ott akarja hagyni. Én így értelmeztem. Ha a teraszon vagyunk (ha egyszer kész lesz) nem lesz bajunk, hogy ott lett hagyva a földelés? Lehet túlbonyolítottam, de valójában ez lett volna a kérdésem.
Ahh de kár, hogy képet itt nem lehet csatolni 😀 próbélom leírni, hogy néz ki. Régi kádár kocka emelt lábazatú ház. Lépcsőn megyek fel az ajtóhoz és ott van a villanyóra doboz, de onnan nem egyenesen a lépcsőbe, hanem a sarokra van kivezetve a villányórából egy vezeték, ami be van vakolva a falba, viszont ez a vezeték bele megy egy kis kocka dobozba (gondolom itt van összekötve ezzel a földelő szondával) és a dobozból lefele már csak a szonda megy lefele.
Mivel most teraszt építünk a lépcső is új helyre kerül és útban van ez a valami (ami állítólag a villámhárító földelése, ezt mondta ez a villanyszerelő), de nem kell áthelyezni sehova, csak feljebb kell rakni az egészet (maga a dobozt és újra összekötni feljebb ezzel a szondával és maga a szondát be lehet betonozni). De ahogy én nézem ez nem a villémhárító földekése, hanem maga a villányóráé (de mivel nem értek hozzá lehet több mimdent is földel, nem tudom). Engem az érdekelne, hogy maradhat e itt az egész csak feljebb kötve vagy érdemes volna ez egészet átvinni máshova? Nyilván ezek után szólunk egy Elműs villanyszerelőnek, de most már kíváncsi vagyok.
ide lehet feltölteni képet és belinkeled
Maradhat. A villanyóra környékén kell hogy legyen. Bothatónak kell lennie. Azért, hogy ha valamit mérni kell a házban, akkor a földelést le lehessen választani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!