Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Villámhárító földelését át...

Villámhárító földelését át kell rakni?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Előre elnézést kérek a kérdés minősége miatt lehet valaki számára nevetséges lesz! Én meg nem értek hozzá.

Van a házunk sarkába a lábazati szinten egy doboz a villámhárító földelése miatt. Teraszt építünk és emiatt 15 cm-vel feljebb kell rakni, ezt mondták. Nem értjük miért, ugyanis az alja maga az a fémszál ugyanúgy be lesz betonozva a teraszba és csak a vezeték nem, ami gégécsőben van, kivéve ha teljesen át rakjuk a ház másik oldalába az egészet (de bele van vakolva a falba egyébként és csak a lábazatnál van kint egy kis rész vezeték, aztán jön a doboz és onnan a fémszál a földön fekszik elhajlítva).

Most volt, aki azt mondta, hogy minek azt feljebb rakni, be kell betonozni semmi jelentősége.

Ööö nem tudom, hogy van e jelentősége, de be lesz vasalva, hálózva az egész terasz, azért csak van jelentősége (ha becsap a villám), hogy az a fémszál mivel érintkezik. Vagy rosszul gondolom?!

Valaki segítsen már, hogy annak a földelésnek hogyan kellene lennie, illetve van e neki kofejezetten ajánlott magassága stb. Hogy működik ez a dolog?

Köszönöm, ha válaszoltok!

2023. márc. 25. 16:39
1 2 3
 1/21 A kérdező kommentje:

Közben jobban megnéztem és ez a villanyóra földelése (is) szerintem, mert a villanyóra alatt megy oda a vezeték. De a villanyórából felfele is mennek tovább a tetőre vezetékek.

Szinte frissen vizsgázott villanyszerelő mondta, hogy a villámháritó földelése van ott. De megnéztem és lehet, hogy nem csak az.

2023. márc. 25. 16:47
 2/21 anonim ***** válasza:
75%

Van egyáltalán villámhárító a házon?

A földelés dobozát ne betonozzátok be, mert bonthatónak kell lennie!

2023. márc. 25. 17:01
 3/21 anonim ***** válasza:
52%
Nem igazán érthető a kétdésed, de én megpróbáltam értelmezni. A földelő szonda leütésének a helyével van problémád. Leütik valahova, és kész, találd ki. A vasbeton szerkezeti elemekben nincs földelés, minek? Te nagyon rossz, lehúzós, kókányolós "szakembereket" fogtál ki sajnos.
2023. márc. 25. 17:06
 4/21 A kérdező kommentje:

Van villámháritó a házon.

A dobozt akarja feljebb rakni ez a villanyszerelő, aki még tapasztalatlan, de maga a fémcspvet ott akarja hagyni. Én így értelmeztem. Ha a teraszon vagyunk (ha egyszer kész lesz) nem lesz bajunk, hogy ott lett hagyva a földelés? Lehet túlbonyolítottam, de valójában ez lett volna a kérdésem.

2023. márc. 25. 17:06
 5/21 A kérdező kommentje:
Igen, nem fémcső, hanem fölfelő szonda, oké, de igen erre gondoltam 😊 az egész ház, amit megvettünk kókányolásos sajnos, próbálnánk helyrehozni, de több szakember látta már a házat és mind egymás ellen beszél sajnos. Már fogalmunk sincs kit hívjunk ki 😬
2023. márc. 25. 17:10
 6/21 anonim ***** válasza:
Én pedig azt nem értem, hogy a viĺlámhárítónak minek egy külön doboz??? Mi van benne? Vagy ha netán nem az(😂), akkor milyen doboz?
2023. márc. 25. 17:12
 7/21 anonim ***** válasza:
0%
Hívjátok a Szakiellenőrt!
2023. márc. 25. 17:12
 8/21 A kérdező kommentje:

Ahh de kár, hogy képet itt nem lehet csatolni 😀 próbélom leírni, hogy néz ki. Régi kádár kocka emelt lábazatú ház. Lépcsőn megyek fel az ajtóhoz és ott van a villanyóra doboz, de onnan nem egyenesen a lépcsőbe, hanem a sarokra van kivezetve a villányórából egy vezeték, ami be van vakolva a falba, viszont ez a vezeték bele megy egy kis kocka dobozba (gondolom itt van összekötve ezzel a földelő szondával) és a dobozból lefele már csak a szonda megy lefele.

Mivel most teraszt építünk a lépcső is új helyre kerül és útban van ez a valami (ami állítólag a villámhárító földelése, ezt mondta ez a villanyszerelő), de nem kell áthelyezni sehova, csak feljebb kell rakni az egészet (maga a dobozt és újra összekötni feljebb ezzel a szondával és maga a szondát be lehet betonozni). De ahogy én nézem ez nem a villémhárító földekése, hanem maga a villányóráé (de mivel nem értek hozzá lehet több mimdent is földel, nem tudom). Engem az érdekelne, hogy maradhat e itt az egész csak feljebb kötve vagy érdemes volna ez egészet átvinni máshova? Nyilván ezek után szólunk egy Elműs villanyszerelőnek, de most már kíváncsi vagyok.

2023. márc. 25. 17:23
 9/21 anonim ***** válasza:
61%

[link]

ide lehet feltölteni képet és belinkeled

Maradhat. A villanyóra környékén kell hogy legyen. Bothatónak kell lennie. Azért, hogy ha valamit mérni kell a házban, akkor a földelést le lehessen választani.

2023. márc. 25. 17:31
 10/21 A kérdező kommentje:

Ohh köszönöm :)

[link]

2023. márc. 25. 17:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!