Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Adott egy 5kw-os inverter és...

Robetko kérdése:

Adott egy 5kw-os inverter és 390*12 db azaz 4680kw napelem és egy 12kw-os hőszivattyú ez igy müködő képes?

Figyelt kérdés

2023. jan. 22. 10:15
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%

Fuss neki még egyszer, ez így értelmetlen.

Mi lenne a cél?

2023. jan. 22. 11:44
 2/22 A kérdező kommentje:
Inkább akkor úgy kérdezem hogy a 12kw hőszivattyúnál számít hogy az inverter csak 5kw.
2023. jan. 22. 11:50
 3/22 anonim ***** válasza:
Nem számít. A másik 7 kW-ot a szolgáltatói hálózatból fogja felvenni a hőszivattyú (vagy az akkumulátorból, ha sziget üzemről beszélünk)
2023. jan. 22. 11:58
 4/22 anonim ***** válasza:
72%
Mivel a 12kw a leadott max hőteljesítménye, akkor úgy ~3kw lehet a max elektromos felvett teljesítmény.
2023. jan. 22. 12:34
 5/22 anonim ***** válasza:
A hőszivattyű max energia felvétele olyan 9-10 kw köről lehet 12 hőteljesitményhez a legrosszab körülmények közőt, de ez sokk mindentől füg. Amúgy ilyenbe gondolkodnod értelmet. Amikor a hőszivattyú kelleni fog nagy rész nem fog a nap sütni, mivel ha sütne a nap nem kellene füteni. Et alol egyedül a hütés kivétel, ot lehet értelme ilyenbe gondolkodni.
2023. jan. 22. 13:15
 6/22 anonim ***** válasza:
64%
A kettőnek mi köze egymáshoz? A napelemes rendszer a hálózatra táplál, a hőszivattyú meg a hálózatból fogyaszt. Borítékolható, hogy soha a büdös életben nem lesz olyan pillanat, hogy a napelemes rendszered éppen annyit fog termelni, amennyit éppen a hőszivattyú kér. Ami értelmes kérdés lenne, hogy a 4,68 kW napelemes rendszer éves szintem meg termeli-e a hőszivattyú energiaigényét? Én így látatlanban azt mondanám, hogy elképzelhető, de csak a szaldós rendszer fennmaradásáig. Egy jól szigetelt kb 100-120 m2 ház padlófűtéssel kb 3000-3500 kWh-ot fogyaszt, mindez radiátorral és hőszigetelés nélkül lehet 10.000 kWh is. Aztán van-e HMV készítés, nyáron hűtés, medencefűtés, mert ez még hozzáadódik. Ha jól van telepítve a napelemed, akkor 4,68 kWp éves szinten kb 6000-6500 kWh-t fog termelni, ami alaphangon elégnek kell lennie.
2023. jan. 22. 13:26
 7/22 A kérdező kommentje:
6-os ezt neked írom. 5kwp napelemes rendszer, 10kwh akkumulátor 2*5kw,12kw-os hőszivattyú (ami szerintem inkább klima), és 12db 390w-os napelem.Ha jól értem nekem a napelem az aksikba fog termelni? A hőszivattyú onnan vesz fel áramot. A másik hogy a szolgáltatonak termelek és tőle vásárolom vissza ez a szaldó elszámolás lényege,vagy nem? Igazából az érdekelne hogy ez a rendszer csak a hőszivattyút szolgálja ki vagy az áramot is ki tudom vele váltani? bocsi ha hülyeséget kérdezek de nem értek hozzá.
2023. jan. 22. 14:30
 8/22 anonim ***** válasza:
Először is tisztázzuk, hogy az inverter, vagy a házad rá van-e kötve a közcélú hálózatra? Vagyis van-e villanyórád, ami számolja a visszatáplált energiát?
2023. jan. 22. 15:51
 9/22 A kérdező kommentje:
Igazából még nincs semmi most van az egész folyamatban ha egyáltalán lesz belőle valami (erről a vissza nem téritendő eus napelemes pályázatról van szó egyébként) Elvileg aki beadta az áramszolgáltató felé a kérelmét október 30-ig az rácsatlakozhat a hálózatra. Igaz még semmi visszajelzést nem kaptam. Gondolom télen ugysem lesz többlet energiám nyáron valoszínűbb ezt vásárolom vissza télen az áramszolgáltatótól?
2023. jan. 22. 16:17
 10/22 anonim ***** válasza:

Egyenlőre úgy néz ki, hogy 2024-től megszűnik mindenkinek az éves elszámolás. Havi lesz, ami hát nem valami jó, ugyanis a nyári többlet energiát nem lehet eltárolni, a téli hónapokban pedig nem fedezi a termelés a napi szükségletet.

10kWh akkumulátor az átlagostól jobban szigetelt házat (15 cm grafitos) pár órán át fűti ki.

Nekem 4 kw napelem van, júniusban 600 kWh, decemberben 100 kWh a termelés.

100 kWh-ból csak a kő keményen 20-25 centikkel leszigetelt házakat lehet kifűteni. Ja és ez a 100 kWh sem egyenletes. Pl. amikor be van borulva 0,5-1 kWh a napi termelés. Télen nem süt a nap, ezért nem lehet a napból származó energiára alapozni.

Végül is ezzel a havi elszámolással sem lenne baj, ha piaci áron el lehetne adni az áramot, de természetesen nem így van. 10 ft/kwh áron veszik meg, míg mi 45 illetve 70 forintért kapjuk.

2023. jan. 22. 17:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!