Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Felgyulladt az olaj?

Felgyulladt az olaj?

Figyelt kérdés
Éppen szalmakrumplit sütöttem (nem kis adagot) a rántott húshoz. Fel raktam az olajat melegedni, és le ültem a gép elé. Nem játszottam, csak szimplán a neten böngésztem, és megfeledkeztem az olajról. Mikor eszembe jutott, kimentem a nyári konyhába, és látom, hogy dől a füst. Vizet nem szabad rá önteni mert be lobban, de én még is úgy gondoltam, hogy ki viszem az udvarra szépen lassan és öntök rá egy éthordónyi fizet. Persze, amint megmozdítottam már be is gyulladt. Le raktam a betonplaccra, majd öntöttem rá vizet. Akkorát lobbant mint az állat :D. jó 2-2,5 méteres magasságik fel ment. Olyan volt mint egy gomba felhő. SENKI NE ÖNTSÖN RÁ VIZET!! Szódabikarbonát kellett volna, de nem volt itthon annyi, hogy befedje. Poroltó meg a kamrába volt elé pakolva minden (már ki hoztam). Igen! Tudom hogy felelőtlen voltam, és oda kell figyelni. Én a saját felelőségemre csináltam, és a párom még nem volt itthon. Egyedül voltam. Nem tudom hogyan feledkeztem meg róla, de a 35 évem alatt még nem fordult elő ilyen, pedig szeretek a konyhába tevékenykedni. Veletek történt már ilyen?

#felgyulladó olaj
2023. jan. 19. 20:54
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
84%

Velem, és a húgommal is történt ilyen. Jól írták, hogy ilyenkor fedő, vagy konyharuha, ami elzárja az oxigént, különben másfél-két méterre is fellobban. A #10 válaszoló írja a többi teendőt is.

Anya tanította mit kell csinálni, bár nála is előfordult ez néha, ha mellé ment főzés közben az olaj.

2023. jan. 20. 01:40
 12/14 anonim ***** válasza:
90%

Nyugi, kémiát tanítok, minden évben külön videón magyarázom a diákjaimnak, hogy mire figyeljenek ha olajat melegítenek és soha de soha ne öntsenek rá vizet.

Aztán tavaly amikor "ügyes" voltam és nekem is belobbant az olaj a serpenyőben, elsőre én is leblokkoltam és nem tudtam mihez kapjak.

De elég volt elzárni alatta a gázt és mire elővettem egy valamit, hogy letakarjam vele az égő olajat - az már nem is égett tovább. nem kellett oltani.

Szóval mindenkivel előfordul, hogy hiába tudja mit kellene tenni, a végén még sem biztos hogy sikerül is azt tenni.

De ilyet ne csinálj többet! Örülj, hogy megúsztad!

2023. jan. 20. 01:57
 13/14 anonim ***** válasza:
96%
Mivel a víz könnyebb mint az olaj, az a ráöntéskor lesüllyed az olajba,és mivel az olaj több mint 100C fokos, ott azonnal gőzzé válik és túlnyomás keletkezik és szétveti az egész kotyvalékot. Ha ilyenkor már ég is az olaj!!,akkor történik a legrosszabb,mert akkor mindent be borít az égő olaj permet,és felgyújt mindent a konyhában ,bútort, végtagot..mindent.
2023. jan. 20. 07:18
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Az a nagyobb baj, hogy nem csak a gyorsan ellobbanó égő permet száll szét, ami csak egy másodpercig ég, és ijesztőbb, mint veszélyes, de a maradék 300 fokos olajat is ráfröccsenti az emberre, ami aztán komolyabb égést okoz. Szomszédom járt így pár éve.

https://www.youtube.com/watch?v=ambQloTsAZs

https://www.youtube.com/watch?v=PxCnKr4zIcs

2023. jan. 21. 08:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!