Van létjogosultsága a 2 pólusú kapcsolónak?
Egyik villszer szerint totál felesleges, a másik azt mondja hogy az a biztos, nem árt ha meg van szakítva a nulla is.
4 klíma meg a bojler kap most külön áramkört, mindegyikhez 2,5-es kábel, c16os kismegszakítók.
Schneider Resi9 családban találtam 2 pólusút, darabáron alig párszáz forint a különbség, így mondtam hogy legyen akkor az.
Van ennek értelme? Próbáltam után olvasni, de nem jutottam sokra, mert mindkét véleményre van logikusnak tűnő magyarázat.
Amennyire én értem, mivel van védővezető, így bőven elég lenne az egyfázisú, viszont extrém esetekben (nem teljesen tiszta hogy pontosan mikor) ha lenyomom az egyfázisú biztit, és nekiállok a bojlert buzerálni, akkor jöhet meglepi.
Valaki el tudná magyarázni, hogy mikor van értelme a 2p kismegszakítónak?
"nekiállok a bojlert buzerálni, akkor jöhet meglepi."
Semmiféle meglepi nem jöhet, ha lenyomod a villanyóránál a bojler kismegszakítóját!!
A linkeden vannak magyarázatok.
A nulla, azért nulla, mert földpotenciálra van kötve (leföldelve). Ha nincs, vagy hibas, vagy más ok miatt a nulla földhöz képest feszültséget mutat; vagy egyszerűen kisebb ellenállásként zárod a föld felé. Így a nulla is rázhat, mert a föld irányába potenciálkülönbség lesz.
A szabványban előírják, hogy hol kell kétsarku leválasztast alkalmazni, mert nagyobb a kockázat.
Resi9-nél kb. 2,5x-ös ára van a 1p-2p közt, szóval ja, párszázas.
Sokat szereltem 1 pólusú rendszert is, meg 2 pólusú megszakított rendszert is, főként elosztókat. 2 pólusú rendszernél sokkal több szerelői hiba volt. Rossz kimondani, de a kollégák nagy része hibázott. Összekevert nullák.
1 áramvédős rendszernél én ajánlom a 2 pólusú megszakítást mindenre, de hát a pénz nagy úr. Hiba könnyen hárítható. Több áramvédős rendszerben annyira nem tartom szükségesnek.
A másik pedig a sorolósín. Ott is bőven van különbség, mert 1 és 3 fázisú sorolósínt kapsz bármely villanyszerelési boltba, 3+n, 1+n esetleg vegyes sínt nagy része nem tart, rendeléssel is lehetnek problémák. Kész termék persze mindenre van, de árban mondjuk egy olyan sín ami 3+n(ávk) utána pedig 4db 1+n 3 fázisra elosztva, hát, nem pénztárca barát.
Klíma, villanybojler stb. esetén eszköz mellé leválasztó kapcsoló. Csak mindenhol-tisztelet a kivételnek-ki spórolják.
Kell a 2 polólusó mindenhová, ahol a szabvány írja. Lakóházakban ez jellemzően a vizes helyiségek.
Sajnos nem elég lenyomni a kismegszakítót, bizonyos esetekben jöhet meglepi a nulla vezetőn is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!