Egy pályakezdő fiatal hogyan juthat saját lakáshoz? Csak én vagyok így ezzel az egésszel? 20/F
23 éves koromig tanultam, utána álltam munkába.
26 éves koromra vettünk egy lakást a feleségemmel.
Az esküvőn összejött egy kis pénz, de az nem mérvadó, felvettük a babavárót mert egyébként is tervezünk gyereket, és felvettünk egy kis hitelt is.
Nem olyan rossz dolog a hitel, csak jót kell választani. Fix kamatú, rövid futamidejű. Lehet nagyobb lesz a törlesztő és a thm, de összességében kevesebbet kell visszafizetni. Nekünk 3% thm, 7 év fix.
Gondolkodtunk hogy előtörletszjük lakáskasszával, de inkább másba fektetjük azt a pénzt. Ilyen alacsony kamattal, ekkora infláció mellett nem éri meg.
Milyen pályát kezdesz? Most hol élsz, milyenek a kiadásaid? Mi a célod, mekkora lakást és hol szeretnél venni? Lesz családod, van barátnőd vagy valakid akivel közösen tervezed a vásárlást?
Én nyolcosztályos meló mellett, úgy hogy a lakhatásra nem kellett költsek havi szinten 120-130 ezret tudtam félre rakni pár éve, most gondolom ennél többet is lehet ha valakinek céljai vannak. Ebből meg 4-5 év alatt egy önrész összejön egy hitelhez ha nem akarsz túl nagy lakást venni.
Ugyanakkor én most kicsit kivárnék a helyedben, mert a kamatok elég magasak (bár lehet hogy tovább fognak emelkedni) és az ingatlanárak még a válság ellenére se kezdtek el nagyon esni. Szóval most jó eséllyel túlárazva vennél lakást, magas hitelköltségek mellett.
Szintén 23 éves korom óta dolgozok. 4 év múlva vettünk a párommal egy lakást, befektetési célból, amiből még van néhány év hitel hátra. Ezt az albérlők fizetnek a kezdetektől.
Tavaly év végén vettünk egy másik lakást, ami szinten ki van adva albérletbe, erre minimális hitel van. (2 év )
Mi pedig szinten albérletben lakunk. 😊
Nem örököltünk, dolgoztunk keményen, és ahogy gyűlt a pénzünk AZONNAL befektettük, még mielőtt jobban romlana az értéke.
"Persze 40 éves koromra összejöhet egy saját ingatlan"
Akkor mi a péló a kérdés? Ha 40 éves korodra össze tudsz gyűjteni egy lakásravalót, akkor 30 éves korodra is meglesz 50% hitel önerő... ne basszál már, hogy ezen így kell panaszkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!