Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Honnan számolják az 1 éves...

Honnan számolják az 1 éves (1729m³) gáz fogyasztást, ha...?

Figyelt kérdés

Ha az általány (részszámla) fizetésnél nekem májusban van leolvasás (elszámolás), de augusztustól van ársapka?

Nekem hogy számolnak el, ha az ársapka augusztustól júliusig van meghirdetve. Ráadasul most váltottam a havi diktálásról általányra.

A tavalyi éves de diktálós fogyasztásom az ársapka alatt maradt.

2022. szept. 30. 15:42
 1/8 anonim ***** válasza:
76%

Elosztják 12- vel, és annyit számláznak havonta.

Év végén pedig elszámolnak.

2022. szept. 30. 15:46
 2/8 anonim ***** válasza:
89%

Az emelt összeget aug.1-től számolják. Ha neked úgy határozták meg az átalányod, hogy nem férsz bele a havi 144 m3-be, akkor a számládon lesz 144 m3 az alacsony áron és a fölötti az emelt áron. A májusi éves leolvasás után meg elszámolnak. Ha kevesebbet fizettél, mint a fogyasztásod volt, akkor ráfizetsz, ha többet, akkor jóváírják. (Értelemszerűen neked szeptembertől májusig nem jár az egész évi kedvezményes 1700 m3, hanem

csak a 9 havi része). De ha az éves fogyasztásod alatta volt az átlagnak, akkor ugyannyit fizetsz ki egy év alatt mint eddig, csak egyenletesen elosztva havonta.

2022. szept. 30. 16:42
 3/8 anonim ***** válasza:
15%

Van egy fűtési jelleggörbe nevű grafikon. Kikeresheted a szolgáltatód honlapján, azon látni fogod pontosan.

Mindenesetre, annyi a lényeg, hogy a nyári hónapokra sokkal kevesebb fogyasztást számolnak, mint a télire.

Mivel májusban volt leolvasásod, jobban jártál volna, ha augusztusban te is bediktálod az órádat, azért, mert legutóbb pont nagyon hideg volt a május, ezért valószínűleg sokat fogyasztottál, azaz eleve sokat mutatott az órád mikor bejött ez a rezsicsökkentés módosítás.

Viszont ami a lényeg, ennek csak akkor van bármi jelentősége, ha túlléped a gáz keretet. Ha beleférsz az évi 1729be, akkor a teljes gáz díjat rezsicsökkentetten kapod, mindrgy, hogy mikor diktálsz, hogyan fizetsz.

Legyen ez a célod szerintem.

Májusban meglátod, hogy mi lesz. Ha túlléped addig, akkor meg majd ott megtudod, hogy mennyi lesz a különbözet.

2022. szept. 30. 16:47
 4/8 mindentudó99 ***** válasza:
78%
Gondolom mint minden rendes ember kihasználtad az agusztus 15. éig élő rendkívüli diktálási időszakot. Mert akkor odág számlázzák a valos fogyasztásod utána pedig indul az új számlázási időszak. És küldik az átalányos számládat ami annyi lesz amennyire beállíttattad.
2022. szept. 30. 16:51
 5/8 A kérdező kommentje:

Akkor vázolom a részleteket.

Májustól (forduló hónap) agusztusig diktáltam a mérőállást. Most az új helyzet miatt, visszanéztem a tavalyi fogyasztást (bár az még nem teljes év volt, mert csak időközben költöztünk be, persze addig is a rendszerhasználatit fizettem). Kikarkuláltam, hogy belefértünk a rezsicsökkentett m³-be. Így gondoltam most, szeptemberbe átváltok általányba. 140m³-t kértem havi szinten.

Az MVM applikációba belenézve döbbentem rá, hogy a maradék 8 hónapra (a következő leolvasásig) jegyeztek be csak 140-et. Szóval a téli fogyasztás többre jön ki ennél. Csak az éves a kedvező nekem. Augusztustól júliusig van garantálva az 1729m³ limit. Nekem előbb van leolvasás. Így nem eshetek bele a csökkentettbe? Lehet emelnem kell a havi fogyasztásom általam meghatározott értékét erre a 8 hónapra? Nekem májustól áprilisig van a leolvasás, a kormány szerint augusztustól júliusig van az új díjszabás.

2022. szept. 30. 18:36
 6/8 anonim ***** válasza:
80%

Nem értem mit kavarsz.

Beállítod a 140 et, ha túlléped, akkor ráfizetsz az éves elszámoláskor.

2022. szept. 30. 18:42
 7/8 anonim ***** válasza:
90%

Mivel diktálós voltál augusztusig, addig ki is vannak fizetve a számláid normál áron.

Nyáron, májustól mostanáig gondolom nem fűtöttél, így nem ugorhatott meg jelentősen a gázfogyasztásod.

Ha az éves számlád 1729 alatt lesz (beleértve a nyári számlákat is) akkor normál áron kapod a gázt, vagy ha nem volt ehhez elég az átalány, akkor számlazáráskor normál áron fizeted a differenciát.

Sokkal jobb helyzetben vagy, mint pl mi, mert nekünk márciusban volt a leolvasás, a következő februárban lesz, tehát gyakorlatilag már most cipelünk magunkkal 1-1,5 havi fűtést, az előző tél végéről, amivel nem spóroltunk így mint most.

2022. szept. 30. 20:01
 8/8 anonim ***** válasza:
89%

Mindenképpen jól tetted, hogy átalányra áltál át, így nem cseszegetnek jelleggörbével, meg mindenféle követhetetlen számítású számlákkal, hanem egyenletesen fizetsz.

A végszámlánál csak az a lényeg, hogy esetedben májustól-májusig ne lépd át az 1729 m3-t!

Az átalányodat ne emeld meg havi 144 m3 fölé, mert az afeletti részt piaci áron fogják fizettetni veled. Inkább különíts el valamennyit egy számlán, amiből normál áron kipótolod a különbözetet, ha a 8x 140 m3 nem lesz elég, a nyári kisfogyasztások miatt!

Aztán jövő májustól már elég lesz, mert nyáron is ezt fizeted majd, amikor nem használsz el ennyit.

2022. szept. 30. 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!