Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Konkrétan,- részletesen ha...

Konkrétan,- részletesen ha lehet kérnem - valaki magyarázza el hogy mi a különbség egy frissen kivágott akác tűzifa hasáb (darabolt tuskó vagy vastagabb ág) között és egy pihentetett között?

Figyelt kérdés

Miért fontos vagy miről van szó?

Ha frissen kitermelt akkor azért cserépkályhába berakható?

Akitől vásárolja az ember, az a kereskedő segít eligazodni?



#tűzifa, tüzelő,
2022. szept. 9. 18:59
 1/9 anonim ***** válasza:
94%
A pihentetettben kevesebb a víz, azaz azonos súly mellett több benne az éghetö rész, másrészt könnyebben ég, mint a vizesebb
2022. szept. 9. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
96%

A frissen vágott fa 30-45% vizet tartalmaz. Nehezebben ég, és e miatt rosszabb a kalóriája, mert nagy részben a hő a vizet párologtatja el.

1,5-2 év levegőn szárítás után lesz a fába 10-20% nedvesség. Így lényegessen jobban ég, jobb a kalóriája is.

A nedves fa égéskor jobban kormol, ami rakódik a kazánba, kéménybe, jobban kátrányosít.

Az akác egyetlen előnye, hogy nedvesen, frissen vágva is jól ég.(a többi nehezebben, rosszabbul). A kalóriája ugyanúgy gyengébb.


Ezért szokták a fát 1-2 évvel elöbb megvenni

2022. szept. 9. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 mindentudó99 ***** válasza:
68%
Az akác vizesen is ég ennyi előnye van.
2022. szept. 9. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
69%
A frissen kivágott akác még cserépkályhába sem ajánlott.A cserép kályha összerakásakor agyagot használnak.A fából távozó vízet beszívja az agyag,gyengül a kötő képessége .A nedves fából sok kondenzvíz,kátrány csapódik ki,ez végig folyik a kémény belsején,még a kéményt is képes át áztatni.A kátrányt nem lehet eltávolítani,csak a kormot.
2022. szept. 9. 19:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
82%
A frissen vágottban több a víz, ezért a fűtőértéke alacsonyabb. De pont az akác az, ami frissen vágva is jól ég.
2022. szept. 9. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
80%
Frissen vágottat ne tüzelj semmiből se.
2022. szept. 9. 21:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
87%

A víztartalom. A víz gőzzé alakítása nem csak energiát von el, de a gőztartalmú fagáz nehezebben kap lángra, azaz több fagáz távozik elégés nélkül, csak részlegesen lebomolva. Ez a kéményben kátrányként rakódik le, és nem csak lerakódik, mint a korom, hanem hagyományos téglakémény esetén beivódik a téglákba és a túloldalon is átüt: [link]

Azt, és a szagát már csak a kémény újrafalazásával lehet orvosolni.

2022. szept. 11. 23:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 NTBS ***** válasza:
21%
A víztartalma a különbség. Legalább pár hétig szárítás.
2022. szept. 12. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
#8: legalább 1 évig!
2022. szept. 12. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!