Konkrétan,- részletesen ha lehet kérnem - valaki magyarázza el hogy mi a különbség egy frissen kivágott akác tűzifa hasáb (darabolt tuskó vagy vastagabb ág) között és egy pihentetett között?
Miért fontos vagy miről van szó?
Ha frissen kitermelt akkor azért cserépkályhába berakható?
Akitől vásárolja az ember, az a kereskedő segít eligazodni?
A frissen vágott fa 30-45% vizet tartalmaz. Nehezebben ég, és e miatt rosszabb a kalóriája, mert nagy részben a hő a vizet párologtatja el.
1,5-2 év levegőn szárítás után lesz a fába 10-20% nedvesség. Így lényegessen jobban ég, jobb a kalóriája is.
A nedves fa égéskor jobban kormol, ami rakódik a kazánba, kéménybe, jobban kátrányosít.
Az akác egyetlen előnye, hogy nedvesen, frissen vágva is jól ég.(a többi nehezebben, rosszabbul). A kalóriája ugyanúgy gyengébb.
Ezért szokták a fát 1-2 évvel elöbb megvenni
A víztartalom. A víz gőzzé alakítása nem csak energiát von el, de a gőztartalmú fagáz nehezebben kap lángra, azaz több fagáz távozik elégés nélkül, csak részlegesen lebomolva. Ez a kéményben kátrányként rakódik le, és nem csak lerakódik, mint a korom, hanem hagyományos téglakémény esetén beivódik a téglákba és a túloldalon is átüt: [link]
Azt, és a szagát már csak a kémény újrafalazásával lehet orvosolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!