Csapadékvizet, esővizet bevezethetem az ásott kútba?
Jelenleg az ereszcsatornák egy IBC tartályt táplálnak, de az elég gyorsan meg tud telni, ha hirtelen sok a víz. Azon gondolkoztam, hogy a víz egy részét a telken levő ásott kútba vezetném föld alatti megoldással, aszályos időben úgyis csak az alján van. Erre gondoltam szűrőt rakni az ereszcsatorna lefolyóhoz és a kútba való belépéshez is egy tisztítóaknán keresztül.
Van valami jogi, szabályozási, technikai akadálya a csapadékvíz kútba vezetésének?
Nyilván nem szórakozásból van erre szabályozás!!!
A 253/1997 számú kormányrendelet előírásait kell figyelembe venni.
Ezen rendelet 47. paragrafusa leírja, hogy amíg szennyvíz csak zárt szelvényű csatornában vezethető, addig csapadékvíz, talajvíz és kiemelt bányavíz – a vonatkozó hatósági előírások megtartásával – nyílt árokban is vezethető, viszont használaton kívül helyezett kútba vezetni tilos.
A legtöbb helyen ezek a pár méter mély kutatak vize ivásra alkalmatlan, tele van nitrogénnel nehéz fémekkel stb.
Szerintem az esővíz még tisztább mint ami lent van a kútban.
Van ahol a szennyvizet beleengedik a régi használaton kívüli kutakba.... Hallottam már ilyenről. Ti meg a sima víz miatt csesztetitek.
De egyébként szerintem is hülye ötlet. A kútban is elszivárog, elnyeli a föld, ebben az aszályos időszakban nagyot csökkent a környező kutak vize, nem alkalmas vizet tárolni.
Szikkasszad. Amúgy az esővíz a legtisztább, nehézfém, nitrát, bakterium... mentes viz de a törvény az törvény!
Hihetetlen módon csökken a talajvíz szintje országszerte, szikkasztani kell ezerrel csak ami tényleg nem folyik el az menjen az árokba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!