Megéri még napelemes támogatásra pályázni? Tényleg elbukok valami általam befizetett összeget ha nem nyerek a pályázaton? Egyáltalán érdemes még pályáznom? Klímát is szeretnék és legalább 50%os állami támogatás érdekel. Önerővel rendelkezem.
Olyan bonyolult, hogy egy átlagember ne tudjon pályázni pályázatírók nélkül, akik több-százezret kérnek érte.
+ szabványosítani kell a villanyórát... meg van még több ilyen kitétel.
Ezek sok százezres tételek, amiket elbuksz ha nem nyersz a pályázaton.
Arról nem is beszélve, hogy havi elszámolást kell aláírnod.
1-es vagyok.
Én is szerettem volna pályázni, de 3 gyerek nélkül nem volt esély a nyerésre.
Ráadásul ha havi elszámolású, akkor fűtésre alkalmatlan az egész rendszer.
Saját "sziget rendszerű" lesz a sajátom, és a töredékéből megoldható, mint a mostani átverős, lehúzós napelemes cégek sok milliós ajánlatai.
Várhatóan jövő tavasszal lesz a 100%-os napelemes pályázat 2. fordulója. Ehhez meghatározott éves jövedelem alatt kell lenned és a gyerekek plussz pontot jelentenek, ahogyan az is, ha fejlesztendő régióban laksz. A pályázati kiírás tényleg bonyolult, én a cégemnél foglalkozom pályázatok írásával, de ezt nekem is négyszer kellett elolvasnom, mire többé-kevésbé értelmezni tudtam. A jó hír viszont az, hogy a regisztrált cég, aki a kivitelezést csinálja ezt bizonyos összegért megcsinálja általában helyetted (50-100 forint), ha buksz, akkor csak ezt az összeget bukod el, de első körben, aki megfelelt a kiírási feltételeknek, az mindenki elnyerte a pályázati összeget. A szívás ezzel a pályázattal viszont az, hogy a feltételek között szerepel, hogy bruttó elszámolásra kell áttérni, ami fűtés esetén finoman szólva sem éri meg.
A villanyórát tényleg szabványosítani kell, viszont ezt csak akkor kell megtenned, ha megnyered a pályázatot és a pályázati összeg ennek a költségét is fedezi.
Másik buktató, hogy maximum 5 kW-os napelemre lehet pályázni, ami a ház méretétől és egyéb energetikai állapotától függően (szigetelés, nyílászárók), nem biztos, hogy mindenkinek elég lesz.
Harmadik buktató, ami jellemző az első körben nyert pályázatoknál, hogy a folyósítás még mindig nem kezdődött meg és a tavaly decemberben- idén januárban kiadott árajánlatok a jelentős áremelkedések miatt már messze nem fedik a tényleges költségeket, a keretösszeg nem lesz elég a kivitelezésre, így 100% ide vagy oda, valószínűleg zsebbenyúlós lesz a különbözet kifizetése. Ha egyáltalán tudnak kivitelezni, mert jelenleg olyan inverter hiány van, hogy talán jövő tavaszra tudják elkezdeni a telepítéseket.
Egyéb pályázatról pillanatnyilag én nem tudok (javítsatok ki, ha tévedek).
Javítanám az előzőt.
"Másik buktató, hogy maximum 5 kW-os napelemre lehet pályázni"
- Tévedés. Az előző évi fogyasztásának megfelelőt kérhet, hiába szeretné bővíteni.
- A pályázatírás díját ki kell fizetni előre ami 2-300ezer Ft.
- A sikerdíjat ki kell fizetni, ami kb. 300ezer Ft.
- Az óra szabványosítás alapfeltétel, ami szintén több százezer lehet.
- Tegnap volt a tv híradóban, hogy a pályázatok nyerteseitől további 5-600ezer Ft-ot követelnek a telepítő cégek arra hivatkozva, hogy akkor még 350 volt az Euro stb...stb...
Vagyis zsebből egy millió megy rá akkor is ha valaki megnyerte a 100 %-os állami pályázatot.
Azután jön a fekete leves még, a bruttó elszámolással!
"- A pályázatírás díját ki kell fizetni előre ami 2-300ezer Ft.
- A sikerdíjat ki kell fizetni, ami kb. 300ezer Ft."
Ez mind a kettő enyhén szólva is csúsztatás. Nem kell külön pályázatírót fogadni, a regisztrált kivitelező cégek 90%-a megírja/beadja a pályázatot és nem 200-300 ezerért, hanem konkrétan tudom, hogy az a cég, akivel én kapcsolatban vagyok 50 ezerért. Sikerdíj szintén nincs, ha nem pályázatíróval csináltatod, hanem a kivitelező céggel, ők a hasznukat a kivitelezési díjba, amit szintén a pályázat térít belekalkulálják.
Egyébként a "pályázatírás"néhány nyilatkozat és űrlap kitöltéséből, NAV igazolások, tulajdoni lap rendszerbe történő feltöltéséből áll, tehát az a cég, aki ezért elkér 200-300 ezret, az egyértelműen a lehúzásra játszik.(ismerek ilyet is)
Az óra szabványosítás csak sikeres pályázat esetén feltétel, ezt elég akkor megcsináltatni, mikor kiderül, hogy megnyerted-e a pályázatot és mint említettem ennek a díját is téríti a pályázat.
A zsebbenyúlós részt és a bruttó elszámolást én is írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!