Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Magyarországon miért az...

Magyarországon miért az 'álló'- kialakítású kályhák voltak elterjedve?

Figyelt kérdés

Régóta keresgélek öntöttvas kályhákat használtan, és mind szinte, amit látok ilyen álló, hosszanti formájú. Pl.péterkályha, jancsikályha. Ezekbe apróbb botocskák férnek bele maximum és nem nagyobb fahasábok. A környező országokan nem tudom mi a helyzet, mi van elterjedve. Vajon hazánkban mi lehet ennek az oka? Miért emellet a dizájn mellett döntött sok háztartás?

Én ilyesmit keresek, ami az alábbi linken is van. Nem tudom ennek a formának nevét (?).

[link]

A véleményem, hogy sokkal hatékonyabb egy ilyen kályha, ami vízszintesen pakolható meg nagy fahasábokkal. Nem utolsó sorban pedig nem kell kicsire aprítani a tüzifát sem, s tovább is ég.

Kíváncsi lennék a véleményeitekre. Ti mit gondoltok a 2 kályha típusról? Vajon hol tudnék hasonlót szerezni, mint ami a linken is van?

Gyártottak egyáltalán Magyarországon ilyet?:D

Köszönöm az értelmes válaszokat.

2022. júl. 17. 19:51
 1/8 A kérdező kommentje:
További előnye az ilyen vízszintesen pakolható kialakításnak, hogy sokkal alkalmasabb főzésre, több a kihasználható hely az edényeknek.
2022. júl. 17. 19:54
 2/8 anonim ***** válasza:
87%

Gratulálok, hogy feltaláltad a spanyolviaszkot.

Már gyerekkoromban is sparhelttel fűtöttünk és főztünk.

[link]

2022. júl. 17. 19:57
 3/8 A kérdező kommentje:
Hát szerintem egy sparheltnak sincs valami nagy nyílása a tüzifához.
2022. júl. 17. 22:00
 4/8 anonim ***** válasza:
79%
Erre már nem is reagálok!
2022. júl. 18. 09:10
 5/8 anonim ***** válasza:
94%
Amit írtál az amerikai kályha europában esetleg angliában ,skandináv országokban találhatsz.
2022. júl. 18. 18:51
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Sőt. A sparheltnak volt egy "továbbfejlesztett" változata, illetve a füstcsövön volt egy víztartály, ami ellátta a lakást melegvízzel. Lehet, hogy ez külön volt kapható.

2022. szept. 18. 15:33
 7/8 anonim ***** válasza:
52%
A kályha nem kazán.
2022. szept. 19. 11:59
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
A csak fűtésre használt "kályhák" esetében előnyös, ha kicsi az alapterülete (mert nem vesz el sokat a helyiségből), így a burkolat magasságával arányosan növelhető a hőleadó felület. Nem kell feledni, hogy régebben nem kellet erdőket tarvágásra ítélni a fűtés miatt, mivel a hulladék gallyak (ágfa) gyűjtése még a magántulajdonú erdőkben is szabad volt bárki számára.
2023. jan. 2. 12:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!