Szobámba gázszagot érzek. Házba nincs bevezetve a gáz, tehát biztos, hogy nem gáz. Néhány hónapja vettem egy új matracot, de nem érzem féltetlenül, hogy annak lenne ez a szaga. Minek lehet gázszerű szaga a szobában, ha biztos, hogy nem gáznak?
A gázszagot a földgáz bűzösítő anyaga a merkapto-etanol okozza. Ez egy rendkívül kis koncentrációban is penetráns szag, amit könnyű észrevenni. Teljesen hasonló szaga van a kénhidrogénnek. Egy szobában mi okozhat kénhidrogén szagot? A cisztein és a metionin két kéntartalmú aminosav, ami fehérjék építőköve. Innen származhat a kén. Magyarán egy reklámszatyorban, iskolatáskában felejtett uzsonna, egy elhullott szekrény mögötti (alatti) rovar vagy egér fehérjéit anaerob baktériumok fogyasztják, és a fehérje kéntartalmából így lesz anaerob körülmények között kénhidrogén. Ami hasonló a gáz-szaghoz.
Légmentesen elcsomagolt ételmaradékot keress, aminek egy része fehérje (felvágott, kolbász, sajt). Vagy elhullott és kiszáradt rovart, vagy egeret.
Szia! Nagyon jó válasz, köszönöm. Nem tudok felfedezni 1 irányt ahonnan jönne a szag. Magasabban, (földöz közel nem érzem) a szobában koncentrálódik a szag. Volt egy fehérje ivásra használt kulacsom, a szobában, de megszagolva nem éreztem ezt a szagot. Az egeret, kaját kizárom. Illetve, volt egy műanyag padlóvédő, ez került interakcióba, Jar mosószerrel, azóta érdekes szagokat ereszt, viszont ez sem feltétlenül hasonlít szaglásra az említett gáz szagra.
Tudásod alapján, elképzelhetőnek, tartod, hogy a fent említett kontextusban, valamelyik tárgy okozhatta a szagot? Azóta eltávolítottam, és a szag megszűnni làtszik, redukálódott.
Köszi a válaszod előre, illetve köszönöm az előzőt is.
Szia!
A Jar mosogatószeres interakciót nem tartom valószínűsíthető szagforrásnak. De ez csak az én véleményem. Akár a fehérje ivásra használt kulacs is lehet a ludas. Nem ő maga, hanem mint forrás, a belőle lecseppent ital, fehérje bakteriális feldolgozása folyik valahol a szőnyegen, a szőnyeg alsó oldalán, vagy amire lecseppent, és beszivárgott olyan mélységig, hogy az anaerob körülmények megvalósuljanak. Míg van szag. A szag mérséklődését nem csak az okozhatja, hogy a szagló tárgyat eltávolítod, hanem az is, hogy az a csekély mennyiség, amit a bacik feldolgoznak - elfogy, mind megették...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!