Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » A múlt század eleji bérházak,...

A múlt század eleji bérházak, vagy a panel házak fognak előbb összedőlni?

Figyelt kérdés
2022. ápr. 27. 17:25
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Panelekről elterjedt, hogy 40-50 évre tervezték. Ez egyáltalán nem igaz, pontosabban nem azt jelenti, hogy ezután statikailag meggyengül és összedől. Mindössze funkcionálisan és gépészetileg avul, de ezeket helyre lehet hozni, fel lehet újítani, amit sokszor maguk a lakók is megtesznek (mert muszáj). Becsült élettartam van, nem tervezési. A becsült pedig jelenleg 80-100 év. Amiből szerintem simán lesz 100, mivel olyan sokan élnek bennük (ország egyötöde), hogy nem lehet megúszni a karbantartásukat.

2022-ben valami 24.000 új lakás épült. 10 év alatt ez 240.000. Tehát ez alapján 30 év alatt épül annyi új lakás (720.000), ahány panel illetve csúsztatott zsalus lakás épült a szocializmusban.

Amúgy ha panelszerű épületet veszel, akkor inkább törekedj arra, hogy alagútzsalus (csúsztatott zsalusként keresd) legyen, az nem ázik be, nem korrodálódik, mert egybe van kiöntve az egész, megbízható technológia.

Szerintem egyes gangos téglákkal jóval előbb lesz baj, mint a panelekkel.

2022. máj. 1. 16:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!