Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Meg erősíthetem a szomszéd...

Meg erősíthetem a szomszéd kerítését?

Figyelt kérdés
Ha az alsó rész a tulajé így a fölöttem lévő szomszédé a köztünk lévő ,én ha nem vagyok vele jóban hozzá nyúlhatok megerősítés céljábol ?

2022. ápr. 12. 17:39
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Az alsót szerintem a mögötte lévőre gondolja.
2022. ápr. 13. 08:41
 12/12 anonim ***** válasza:

Vagy lejtős az utca?

Mindenesetre, a Helyi Építési Szabályzat mondja meg, hogy az adott területen kötelező-e kerítést építeni a telkek közt, és ha igen, akkor kinek. Ez településen belül is változik általában, a jobb oldal a tiéd legtöbb helyen, viszont egy-két utcában a bal oldal.

Itt pl. az utcának ezen az oldalán bal oldalra építkeznek és kerítenek, az utca másik oldalán pedig a jobb oldalra:

[link]

De az biztos, hogy ahol a telkek jobb oldalára vannak építve a házak, ott a jobb oldali kerítés a tiéd. (Persze, csak ha a HÉSZ előírja a kerítés létesítését, ezt meg tudod nézni a neten, vagy meg tudod kérdezni a jegyzőtől.)

Az OTÉK alapján kerítés csak saját telekre építhető, vagyis többnyire a sima oldala kerül a mezsgyére, a szomszéd felé. Szóval, ahogy írják is, a szomszéd telkén lévő kerítést csak akkor javíthatod, ha erre a szomszéd engedélyt ad, pont azért, mert az ő telkén van.

Ha nem vagy vele jóban, de pl. a kutyája/tyúkja/tehene átjár hozzád, akkor a jegyzőtől kérhetsz birtokvédelmet, 3000 Ft-ért, és 15 napon belül jó eséllyel a szomszéd kötelezve lesz arra, hogy javítsa meg a kerítését, vagy zárja el az állatait.

Vagy még az a lehetőség van, amit szintén írtak, hogy a saját telkedre, a szomszédé mellé csinálsz egy másik kerítést, ez nem tilos.

2022. ápr. 14. 06:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!