Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogyan lehet legálisan hozzáju...

Takuan kérdése:

Hogyan lehet legálisan hozzájutni egy önkormányzat korábbi bírósági pereskedéseinek irataihoz, adataihoz?

Figyelt kérdés

Sima mezei állampolgárként szeretnék betekinteni egy az önkormányzat által elvesztett pereskedés irataiba, hogyan lehet betekintést nyerni.

A helyi polgármesteri hivatal nem karja jóváhagyni a zennyvízcsonkom vízműves rákötését (fizikailag bent van a csonk, csak papíron nem), mert az előző telektulajdonos 2006-ben, amikor kötelező jelleggel minden telekre bevitték a szennyvízcsonkot nem fizette be az 52000 Ft-ot.

A telket 2008-ban vettük, az adásvételi szerződésen az szerepel, hogy tehermentes!

Először az önkormányzat alkalmazottja azt mondta szóban, hogy nekik nincs jogi lehetőségük az előző tulajdonoson behajtani a tartozást,

amit tulajdonképpen annak idején elmulasztott befizetni (és az önkormányzat elmulasztott behajtani), és ezért csak annyit tud tenni (ez az én felfogásomban kimeríti a zsarolás fogalmát),

hogy az új tulajdonosnak addig nem hagyja jóvá a bekötést, amíg be nem fizeti az 52000 Ft-ot.

Írtam az önkormányzatnak egy hivatalos papírt, amiben érdeklődöm, hogy miért nem járulnak hozzá a bekötéshez,

illetve szerintük kinek kéne befizetni a tartozást, és küldtem egy bekötési kérelmet is.

Ezt ajánlva adtam fel, hogy legyen bizonyítékom arról, hogy leadtam nekik a kérvényt, és a kérdéseimet.

Azért írtam ezt, mert szeretném, hogy amit az önkormányzat embere elmondott, legyen meg írásban is.

Ennek 4 hónapja, de semmiféle válasz nem érkezett.

Közben telefonon sikerült a polgármesterrel is beszélnem, aki tulajdonképpen nekem adott igazat (telefonon szóban...),

és azt ígérte, hogy a "fejére koppint annak az embernek, akivel beszéltem". A polgármester azt ígérte, hogy visszahív.

Ennek kb. 2 hónapja, és nem hívott vissza,- azóta egyszer a titkárnőjével beszéltem, Ő is visszahívást ígért.

Annyit mondott a polgármester, hogy ezzel az ügyel kapcsolatban már volt az önkormányzatnak egy pere, amit elvesztettek.

Azt gyanítom, hogy lehet, hogy a szennyvízcsonkokat kivitelező céggel pereskedtek, akik sok ingatlanhoz kötötték be anno a csonkot.

Vagy lehet, hogy valaki hasonló helyzetben volt, mint én és beperelte őket.

Ez az információ sokat segítene, hogy megoldjam ezt az ügyet.

Ezért kérdezem, hogy hogyan lehet hozzájutni ilyen önkormányzati hivatalos peres anyagokhoz.

2022. febr. 12. 13:58
 1/1 anonim ***** válasza:

“Annyit mondott a polgármester, hogy ezzel az ügyel kapcsolatban már volt az önkormányzatnak egy pere, amit elvesztettek.”

A helyi illetékes bírósághoz kellene írnod helyrajzi számmal feltüntetve, s hogy mi célból szükséges. Esetleg az előző tulajt megkérdezhetnéd, melyik évben nyert pert ebben az ügyben, hivatkozva arra, hogy most ugyanazt rajtad akarják bevasalni.

Meg kéne tudnod, melyik évben volt a per, melyik bíróságon.

A tulajdoni lapon be szokták jegyezni a közműszolgáltatók ún. “szolgalmi jogát” , vagyis hogy ott van egy közmű bekötési pont. Azt guberáld ki a tulajdoni lapról.

2022. nov. 22. 01:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!