Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Régi trófeát hogyan lehet...

Régi trófeát hogyan lehet kifehéríteni és szagmentessé tenni?

Figyelt kérdés
Kaptam pár régi trófeát, amik igazából koponyák (őz, kos, kecske) szarvakkal együtt. Kicsit sárgásak és koszosak ami még nem lenne nagy gond, de sajnos elég büdösek mivel gondolom anno nem főzték ki őket rendesen. A koruk lehet több mint 50 év. Mivel tudnám eltüntetni a csont szagot és kicsit kifehéríteni őket? Az szarvakat természetesen nem szeretném fehéríteni. Gondoltam főzésre, de félek hogy nagyon meggyengítené az így is öreg csontokat.
2021. dec. 8. 01:33
 1/4 anonim ***** válasza:

Eredetileg több órát főzték.

Ha mindenképp megszeretnéd menteni, keress preparálókat, vannak a neten, ők biztosan tudnak tanácsot adni.

Ha nem elég a főzés, gondolom kellhet bele só vagy valami.

2021. dec. 8. 07:28
 2/4 anonim ***** válasza:
Ha látsz rajta/benne még húsra utaló részeket, azokat többnyire mechanikus kaparással el lehet távolítani. Újabb főzés nem ajánlatos, mert akkor esetleg a maradék enyv is kioldódik, ami az izesülések fellazulását eredményezi. Próbálkozz hipóval való beecseteléssel, aztán pár perc után alaposan le kell öblíteni folyó víz alatt és megszáradni.
2021. dec. 8. 07:47
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Régi preparálós könyvembe több vegyszer között bóraxot írnak ami kapható. 1L vízbe 60-80 g bórax. Forralásig melegíteni bóraxot bele, és kihűlésig a csontot beletenni. Szerves részek lejönnek, fertőtlenít, aztán öblít és szárít levegőn.

De nálad lehet más jön be.

2021. dec. 8. 08:06
 4/4 A kérdező kommentje:
Nem úgy tűnik, hogy szerves részek maradtak volna benne, ami inkább feltűnt, hogy a nyaki porc még megvan, ami okozhatja a szagot. Domestosos vízben már áztattam egy fél napot de nem segített sajnos a szag megmaradt.
2021. dec. 8. 09:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!