Bornak mennyi a szeszfoka?
Figyelt kérdés
21 fokos volt a must, most hogy kiforrt 4 fok cukortartalma van.Eszkozom nincs a szeszfokolasra, kivancsi lennek hany szazalekos lett a borom.Ezekbol ki lehet szamitani mennyi cukorbol mennyi alakult alkoholla?2021. nov. 30. 21:30
1/2 anonim 



válasza:





Én is csak tippelni tudok,12-13 lehet.
Mindig a must cukorfokához adagolják a cukrot. Erre van táblázat.
2/2 Phoney 



válasza:





21 cukorfokról csontszárazra erjesztve 14 alkoholfokot lehetne elérni, de ha a mustfokoló még mindig 4-et mutat, akkor ez nyilván nem sikerült, mert a merülőfokoló egy fajsúlymérő, a cukor nehezebb a víznél, az alkohol pedig könnyebb. Ha a fokoló pontos, és a fajsúly tényleg egy 4° musté (ez az, ami nem biztos), akkor az alkoholfoka 10-nél kevesebb lesz (a cukorfoka pedig valójában 4 fölötti).
Valahogy ki lehetne számítani, hogy ha 4 cukorfoknál tart a fokoló, akkor pontosan hol állhatott le az erjedés, de ezt passzolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!