Megélhetési költségek Kelet-Németországban?
Sachsen-Anhalt vagy Sachsen tartományban valamelyik nagyobb városban egyedülállóként, saját, 40-50 nm-es lakásban élve reális lehet ha ennyivel számolok?
Rezsi, net: 250 Euro
Kaja: 500 Euro
Bérlet helyi közlekedésre, néha autóbérlés (havi 1-2 nap): 100 Euro
Egyebek, cigi, ruha, kikapcsolódás: 800 Euro
Más: miért lehet gyanúsan olcsón lakást kapni ezekben a tartományokban a 80-100 ezer lakosú kisebb városokban? Gera, Dessau-Roßlau, Zwickau... Ha rákeresek a neten pl. "Problemviertel Gera" nem nagyon találni semmit, néha egy késelés, de az mindenhol van. Ennyire döglöttek, nincs ott semmi, szellemváros, vagy mi az oka?
Ennyire döglöttek. Nekem van kollégám dessaubam, aki napi vagy 230 km-t vonatozik niedersachsenbe dolgozni. Ezt vagy 10 éve.
Gera olyan mint a 8-ker. Akkor már jena, vagy erfurt. Sachsen anhaltban Magdeburg sem rossz, budapest feeling kicsit.
Egyébként mi a gyanúsan olcsó? Pár éve még niedersachsenben is béreltem 210 euróért tetőtéri lakást, mostanában látok 350 körül is hirdetve, persze azok hamar el is mennek.
Venni akarsz? Azt hittem bérelni. Egyébként adóval is számoltál, meg a rundfunk beitraggal?
Mondjuk nem tudom, hogy lakásnál mennyi és hogy benne van e a hausgeldben, de háznál azért lehet perkálni az ingatlanadót.
Nekünk is annak idején szerintem 20 ezer felett volt mindennel.
Mondjuk 10-12% jutalék azért szép. Nálunk a 8-nál már nézett hitelmákler, hogy van bőr az ingatlanos képén, mert akkoriban itt 4-6 körül mozgott, esetleg 4-et fizettetnek az eladóval 4-et a vevővel.
A rundfunk a legidegesítőbb(az ebadó mellett), legalábbis ha nem akarom nézni/hallgatni a szemetüket. TV-m nincs, rádiót meg privát adót hallgtok(SAW), akik tudtommal egy fillért nem kapnak belőle.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!