Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Megélhetési költségek Kelet-Né...

Megélhetési költségek Kelet-Németországban?

Figyelt kérdés

Sachsen-Anhalt vagy Sachsen tartományban valamelyik nagyobb városban egyedülállóként, saját, 40-50 nm-es lakásban élve reális lehet ha ennyivel számolok?

Rezsi, net: 250 Euro

Kaja: 500 Euro

Bérlet helyi közlekedésre, néha autóbérlés (havi 1-2 nap): 100 Euro

Egyebek, cigi, ruha, kikapcsolódás: 800 Euro

Más: miért lehet gyanúsan olcsón lakást kapni ezekben a tartományokban a 80-100 ezer lakosú kisebb városokban? Gera, Dessau-Roßlau, Zwickau... Ha rákeresek a neten pl. "Problemviertel Gera" nem nagyon találni semmit, néha egy késelés, de az mindenhol van. Ennyire döglöttek, nincs ott semmi, szellemváros, vagy mi az oka?

2021. okt. 31. 20:41
 1/9 anonim ***** válasza:

Ennyire döglöttek. Nekem van kollégám dessaubam, aki napi vagy 230 km-t vonatozik niedersachsenbe dolgozni. Ezt vagy 10 éve.

Gera olyan mint a 8-ker. Akkor már jena, vagy erfurt. Sachsen anhaltban Magdeburg sem rossz, budapest feeling kicsit.

Egyébként mi a gyanúsan olcsó? Pár éve még niedersachsenben is béreltem 210 euróért tetőtéri lakást, mostanában látok 350 körül is hirdetve, persze azok hamar el is mennek.

2021. okt. 31. 23:01
 2/9 anonim ***** válasza:
Tévedtem, csak 180-at vonatozik.
2021. okt. 31. 23:02
 3/9 anonim ***** válasza:
Ahol gyanúsan olcsó ott ahogy előttem írták azért kerül annyiba, mert semmi sincs. Nem csak munkahelyek, hanem se bolt, se tömegközlekedés, se semmi.
2021. nov. 3. 09:27
 4/9 A kérdező kommentje:
Ja, OK, köszi a válaszokat, utánaolvasás, kérdezősködés alapján úgy saccolom, hogy ahol a 2 szobás, jó állapotú, jó adottságokkal rendelkező lakások ára átlagosan 1500 euro /nm ár alatt van, ott nem is érdemes keresgélni. Lipcsét, Magdeburgot úgyahogy ismerem, voltam idén is többször. Mindkettő szimpatikus, ha a gettósabb részeket nem számítom, akkor az utóbbiban lehet elérhető áron lakást venni, Lipcsében viszont már 2500 euro /nm alatt semmi nincs élhető környéken. Ha pedig úgy adódik, Magdeburgból akár Berlin, Lipcse, Hannover elérhető, óránként induló vonattal, átszállás nélkül. Dresden, Cottbus, Chemnitz stb eléggé kint vannak a határban, emiatt kilőve.
2021. nov. 3. 16:37
 5/9 anonim ***** válasza:

Venni akarsz? Azt hittem bérelni. Egyébként adóval is számoltál, meg a rundfunk beitraggal?

Mondjuk nem tudom, hogy lakásnál mennyi és hogy benne van e a hausgeldben, de háznál azért lehet perkálni az ingatlanadót.

2021. nov. 3. 21:26
 6/9 A kérdező kommentje:
Rundfunkbeitrag ~55 euro negyedévente, nem vészes. Inkább a vásárláskor fellépő költségek magasak. Ha nincs ingatlanközvetítői díj akkor is a vételár 6-7 százaléka elmegy mindenféle hókuszpókuszra már a vásárlásnál, Grundbucheintrag, Grunderwerbssteuer, Notarkosten, ha van ingatlanos jutalék is, akkor 10-12 százalék. Belegondolni is rossz, ha valakinek van dellája és vesz Münchenben valamit 500 ezerért, befizet még 60 ezret pluszba vásárlás után. Tehát mondjuk 21 millió ft járulékos költséget egyből kicsenget arra, hogy vett egy lakást 😅
2021. nov. 3. 23:23
 7/9 anonim ***** válasza:

Nekünk is annak idején szerintem 20 ezer felett volt mindennel.

Mondjuk 10-12% jutalék azért szép. Nálunk a 8-nál már nézett hitelmákler, hogy van bőr az ingatlanos képén, mert akkoriban itt 4-6 körül mozgott, esetleg 4-et fizettetnek az eladóval 4-et a vevővel.

A rundfunk a legidegesítőbb(az ebadó mellett), legalábbis ha nem akarom nézni/hallgatni a szemetüket. TV-m nincs, rádiót meg privát adót hallgtok(SAW), akik tudtommal egy fillért nem kapnak belőle.

2021. nov. 4. 06:56
 8/9 anonim ***** válasza:
10-12 százalékot a többi cuccal együtt értettem, tehát ebből kb 4-6 százalék a közvetítő sápja.
2021. nov. 4. 11:43
 9/9 anonim ***** válasza:
*értette
2021. nov. 4. 11:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!