A társasház tárolójában elkeríthet magának valaki fallal egy saját részt?
1-es! Nem "nehezebb" az ügy, ha a közös képviselő tudtával választották le a z osztatlan közös tulajdon egy részét.
Köteles a tulajdonos közösség érdekeit képviselni, a vagyonát védeni
akár az egyik tulajdonossal szemben is.
Ha benne van, akkor bűncselekményt követett el, amiért felelősségre lehet vonni és kártérítésre kötelezni.
Hívjatok össze egy rendkívüli közgyűlést. Ha a tulajdonos közösség 10% aláírja a rendkívüli közgyűlés összehívására a kérelmet a közös képviselőhöz, akkor köteles összehívni. A kérelemben pontosan rögzíteni kell a rendkívüli közgyűlés tárgyát: osztatlan közös tulajdon egy részének magántulajdonba vonása.
Manapság egy 1 nm-nyi terület minimum 1 millió Ft-ot ér.
Ha békében akarjátok megoldani, akkor mérjétek fel a tároló területét.
Ha pl. 5 tulajdonosnak van ott holmija, akkor, ha alkalmas rá, osszátok öt felé.
De erről is az összes tulajdonosnak a határozata kell. Nem elég azoké,
akik a tárolót használják.
"És ennek van valami elévülési ideje?"
Van, 15 év
#15:
Ha van (írásos) megegyezés arról hogy elkerítheti a részt akkor az biztosan kitér erre is.
Ha nincs, akkor a jog ezt nem szabályozza, illetve valószínűleg a társasházi szabályzat sem. De nem "illik" oda pakolnia.
Írásos megegyezés nincs (legalábbis sose kaptunk, de tényleg önkényesen kerítette le, így miért is lenne).
Az a baj, hogy ez mintha csak minket zavarna, más tulajdonosokat a jelek szerint nem. Még nincs tervben, de egy esetleges lakás eladásnál nem tudom mi lesz, csökkentheti-e az ingatlan értékét.
Aki elkerítette, az időközben eladta a lakását, innentől nem tudom mit lehet tenni (még nincs meg az a 15 év, bár nem tudom hogy hogyan ellenőríznék).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!