Betörések történtek a társasházban ( panel ) ahol élek. 10 emeletes ház, 5 lépcsőházból áll, 150 lakás. Több betörés volt és felhívást tettek ki a lifteken, hogy fokozottan figyeljünk. Hogy lehet figyelni? Kamera? Egyéb ötletek?
Mi 10-emeletes tömbházban lakunk 6 lépcsőházzal, bejárat az alagsoron és a földszinten keresztül.
Legelőször zárva volt mindkét bejárat, minden lépcsőházban.
Később csak kóddal lehetett bejutni. Ekkor már megszűntek a lopások.
Változtattunk: a kód maradt, de más kódszámmal és proxy jött hozzá.
Fontos: ha nem működik a lift, akkor a TETŐN KERESZTÜL átmegyünk a szomszéd lépcsőházba és az ottani lifttel lemegyünk. Ha az utcáról jövünk és nem megy a lift, becsöngetünk valakihez a szomszéd lépcsőházba (főleg ismerőshöz), aki beenged. Lifttel felmegyünk a 10.-re, onnan a tetőn keresztül el a lakásig. Leginkább azok vannak meglőve, aki a középmagasságban laknak (4., 5., 6., 7. emeletiek).
Kifelé menve nem kell kódolni, csak megnyomni egy gombot. Láttam olyat is, hogy kifelé menet is ugyanazzal a kóddal ki lehet menni de az másik utcában volt.
A tetőn át való közlekedést direkt nagybetűkkel írtam, hiszen a katasztrófavédelem is tud róla, sokszor ellenőrzi a lépcsőházban elhelyezett virágokat, tárgyak, rácsokat - nincs kifogása. Tény, hogy a tetőn való közlekedés biztonságos, korlátok között történik. Eddig senki sem lett öngyilkos. A tetőn át el lehet jutni minden egyes lépcsőház tetőtéri bejárati ajtajához, ami nem szabad lezárni (lehetetlen is).
Reklámanyagoknak a fő bejárati ajtó mellett van kitéve rácsos szerkezet, amibe reklámozóként külön polcra lehet betenni a szórólapot. A postás általános érvényű proxyval jut a postaládákhoz. Ezt a proxyszámot a lakók nem ismerik. Nincs probléma.
12-es nagyon köszönöm a részletes választ.
Én is hasonló házban lakom, 10 emeletes és 5 lépcsőházból áll, lépcsőházanként 30, összesen 150 lakás. Két két ház között fent a 10.en lehet átmenni, ahogy nálatok is.
Nem tudom, hogy kulccsal lehet e átmenni az átjárókon, feltételezem, hogy igen, de mivel én alacsony emeleten lakom ezért nem láttam még a dolgot.
Proxy rendszert itt is kiépítettek ami szuper, mégis megtörténtek a betörések, ami aggodalomra ad okot.
A kamera mindenképpen kellene , nem tudom, hogy a közös képviselet elindítja e ezt, érdekel e valakit ez vagy megtörtént, és mindenki rácsozni kezd. Ami megjegyzem nem egy jó dolog, ha mindenhol rácsajtók nyílnak.
Én azt gondolom, hogy bejárati ajtó előtti és utcafronti kamerák kellenek és komoly figyelmeztető táblák.
Sajnos nem derült ki, hogy melyik emeleten, lépcsőházban történtek a betörések jó lenne tudni. Valószínűleg kifigyelt emberekről, lakókról van szó, nyár van, aztán nem voltak otthon.
De mivel ilyen kevés lakás van egy lépcsőházban azt gondolom lehetne ezt jobban kezelni.
Elmondom az én tapasztalataimat, mert bizony érdemes apróságokra odafigyelni. Mi pl. 100 lakásos társasházban élünk saját parkosított udvarral, elektromos kapukkal. A nagykapu távirányítós, csak a belső parkolóhelyeseknek van nyitója, a kiskapu proxy-s/kódos. Ha a kapun bejut valaki, akkor a bejárati ajtón szintén ugyanazzal a proxy-val, kóddal tud belépni.
Rendszeresen látom azt, hogy kihajt valaki autóval és b*szik bezárni maga mögött a kaput, mert majd az automata visszazárja pár perc múlva. Vagy kisétál, de a kiskaput, nem csukja be maga mögött, mert majd a rúgó visszahúzza (vagy nem). Vagyis rendelkezésre állna némi biztonsági funkció, de magasról tojnak rá az ott lakók. Oké, alapvetően nem gond, soha nem volt még betörés az első 2-3 évet leszámítva (akkor is a földszintieknél törték be az ablakokat), de azért na...
Amíg emberek két csengetéssel bárkit beengednek, lesz*rják a vagyonvédelmet és azt sem tudják kik laknak a szomszédban, addig nem kell meglepődni semmin.
Én szerencsésnek érzem magam. A szintünkön (8 lakás) mindenkit ismerünk, a közvetlen szomszédunk otthonról dolgozik, mindig tudja, ha nem vagyunk otthon néhány napig, kulcsot is adunk ilyenkor neki. Több családdal ápolunk a házból baráti viszonyt. Biztonsági ajtók vannak, nekünk pl. fúrás biztos zárunk. Bár a záras ember szerint nincs nyithatatlan zár és ajtó, de ha 2 perccel tovább elszöszöl vele a betörő, akkor pont 2 perccel több ideje van egy szomszédnak észrevenni, hogy valami történik.
A kamera jó ötlet, de alapvetően nem vagyon védelem, ha csak nincs biztonsági őr is. Senki nem ül a másik oldalon élőben figyelni az eseményeket. A betörő felvesz egy sapkát, kapucnit, nem néz a kamera irányába és simán elmegy a kamerák alatt úgy, hogy használhatatlan felvételeitek lesznek. Ugyanúgy betört, ugyanúgy elvitte, csak még felvétel is van róla.
Ráadásul ha több eset is van, az jellemzően már egy bejáratott ember/banda. Fel fogja mérni, vagy méretni a területet, pontosan tudni fogja hol vannak kamerák, stb. Szerintem is érdemes lakáson belül megoldani a vagyonvédelmet. Több pontos zár, több zár, biztonsági ajtó, az ajtó fölé kamera, ami nem a netre dobja ki a képeket, esetleg riasztó.
Hogy mire érdemes figyelni? Gyanús jelekre, gyanús emberekre. Arra, hogy az ajtót mindig zárjad! A piti betörőknek az is tipikus módszere, hogy végig nyitogatja az ajtókat. Ahova tud besurran és viszi, ami a keze ügyébe kerül. Ha nyaralni mész, akkor pedig bízzál meg valami megbízható egyént, hogy figyeljen a lakásra. A rendőrséget, polgárőrséget meg lehet kérni, hogy járőrözzenek többet a környéken.
Alapvetően azért jó ekkora társasházban élni, mert itt azért nehezebb kifigyelni ki melyik lakásban él és az éppen tartósan nincs itthon. A szomszédok pedig közel vannak, szóval túl nagy zajt csapni nem érdemes.
16-os jó amiket leírtál de ez kb. ilyen lakópark szerűség lehet ez meg lakótelep...tehát eléggé más sajnos. Itt vannak kapuk és ha bejutottál kb. jó vagy.
Ezért lenne fontos végigkamerázni mindent....persze én figyelek rá, hogy zárjam a kapukat, és körül is fogok jobban nézni ha költözök. Most fogok odaköltözni erre ez a felhívás fogad a közös képviselőtől, nem túl bíztató!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!