A lakásban a földeletlen konnektorokat (ami lapos a falon) ki kellene cserélni a szobákban is földeltre (süllyesztettre)?
Nálam a szobákban földeletlen konnektorok vannak, és nemrég tudtam meg, hogy ezekbe veszélyes lehet földelt csatlakozót dugni, pedig én szoktam, pl. laptopot, vasalót.
Nálatok is van ilyen konnektor otthon?
Ezeket mind ki kellene cserélni földelt dugaszra? Vagy a szobában ennek kisebb a jelentősége, mint a vizes helyiségekben?
"de Kérdező korábban nem említette, hogy panel."
Mi a f@sznak védekezel? És is csak aztán írtam, hogy ha panel, miután a kérdező írta, hogy panel.
"Nem kell mindenféle radiátort fogdosnod, hogy a testzárlatos készülék rázzon a földeletlen konnektor miatt.Marhaság, ráz az akkor nélküle is; régen is, most is és ezután is."
Marhaságot valóban bárki tud beszélni. Mint itt te. Ez a kitétel, amiről volt szó, ez a szabványokban volt benne 30 évig. Nem a rázásról van itt szó, kis butusek, hanem a rázás súlyosságáról, ami melegpadlós helyiségben jóval kisebb.
Valójában nem a padlóburkolaton múlik, hanem hogy a klasszikusan hidegpadlós helyiségeket gyakorta felmossuk, víz is kifolyhat mosogatóból, kádból stb. Persze bárhol, ahol földelt fémhálózat van, pl. gáz vagy víz, és földelendő villamos készülék, e kettő könnyen érinthető egyidejűleg. És ha testzárlatos a készülék, akkor ez áramütést okoz. Vagy vegyünk egy szélsőséges példát, pl. felső szomszédnál kiönt a mosógép, csurom víz lesz alatta minden, a falak stb. Ha ott van egy testzárlatos készülék, az ilyenkor kellemetlenül megnyilvánulhat. :-)
Max akkor mondhatsz le a földeletlen konnektor és hálózat felújításáról, ha biztosan és tudatosan elkerülitek a földelendő eszközök abba dugását.
16 ilyen sosem volt. 17 nél a pont. Így volt különbség.hidegpadlós, melegpadlós.
Rázás erőssége meg viszonylagos. Te éppen érzed, egy gyerek meg....
"16 ilyen sosem volt."
Igazad lehet. Máshol ez nem is volt, mint az MSZ 172/1 szabványban. :D Így valahogy:
14.231 A padló anyagától függetlenül érintésvédelmet kell alkalmazni:
-
-
-ha a helyiségben földeltnek minősíthető fémtárgy vagy más, egyidejűleg érinthető vezetékes érintésvédelemmel ellátott villamos készülék van a géptől vagy készüléktől elérhető távolságban.
Azt elismerem, rosszul mondtam, ez a lakások szobáira nézve nem volt benne 30 évig, 78-ban jelent meg, 80-tól volt kötelező parkettára vagy műanyagpadlóra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!