Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Repednek a falak. Miért?

Repednek a falak. Miért?

Figyelt kérdés

Közel 100 éves, téglafalazatú, nagy belmagasságú ház. A belső falak repednek, 45 fokos szögben, vízszintesen, 1-2 milis vastagságban. Van, hogy mindkét oldalon látszik. Nyilván nehéz megfejteni, öreg ház, dombon, nagy fák mellette, de engem nagyon idegesít.

Le kellett egy kéményt bontanunk, szerintem azóta indultak meg a falak. Nem tudom, mekkora a baj, mit jelenthet ez a sok repedés.

2021. ápr. 23. 12:02
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
A fal. Vannak közfalak, wc szoba közti pl., ahol mindkét oldalon lvázi ugyanott fut a repedés.
2021. ápr. 23. 22:11
 12/21 anonim ***** válasza:
53%
Nagyon gyorsan hívjatok statikust, mielőtt rátok borul a ház.
2021. ápr. 23. 22:24
 13/21 A kérdező kommentje:
A főfalak nem repednek, csak a közfalak.
2021. ápr. 23. 22:55
 14/21 A kérdező kommentje:
És hajszálrepedések.
2021. ápr. 23. 23:02
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Ha mindkét oldalán látszik, akkor a fal el van törve. Hívjatok statikust, ez nem játék.
2021. ápr. 23. 23:54
 16/21 anonim ***** válasza:
54%

Egyöntetű, hogy az épület statikája megbomlott. Szerintem a kémlénybontásnak ehhez nincs köze. Inkább arról lehet szó, hogy - amint írod a ház dombon van - ez a domb kicsit elmozdulhatott (pl. sok csapadék miatt elindulhatott a domb lefelé valamelyik réteg mentén, ami a belsejében van. Tanultam statikát és vizsgáztam belőle.

Nem állítom, hogy ez áll fenn, de én, aki csak a leírásodból tudok képzelődni - ezt (is) elképzelem.

Mivel a főfalak erősebbek, ezért még nem repednek.

Még egy fontos kérdés: A szomszédos házak (akár tőletek 5-6. szomszédban) azok fala nem repedezik? Ez nagyon lényeges kérdés. Érdeklődjetek náluk.

Ha csak a Ti házatok fala repedezik, akkor más az oka és nem az egész domb mozgása (mert ilyesmi is előfordul, ha nem is minden napos Magyarországon.

Kérjed meg egy jónevű épülettervező iroda statikusát, vagy valamelyik egyetem statikusát (lehetőleg időset, de viheti a fiatal kollégáját is, hiszen annak is jó a gyakorlat, de a jutalom ne a duplája legyen.

2021. ápr. 24. 08:39
 17/21 A kérdező kommentje:
A szomszéd házat most újítják, az is ilyen régi, a többi ház meg nem a dombon van.
2021. ápr. 24. 09:06
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

A szomszéd házon nem voltak repedések az újítás megkezdésekor vagy előtte?

Ez is lényeges kérdés.

2021. ápr. 24. 09:11
 19/21 A kérdező kommentje:

Nem. Kívülről nem. Brlülről passz.

De a dombon mi vagyunk csak.

A domboldalban, a ház mellett van három nyugati ostorfa, amik koronáját levágattuk, mert jócskán ránőttek a tetőre. Azon gondolkodom, hogy a kironák súlya eltűnt, az mrgbonthatta-e a statikát.

2021. ápr. 24. 14:24
 20/21 anonim ***** válasza:

Nem gondolom, hogy a koronaeltávolítás miatt lenne.

Mindenképp olyan embert keress fel, akinek tapasztalata van ilyen jelenségekkel. Ami ötletem volt, azt megírtam, de ha gondolod, kérdezhetsz még, hátha valami még előjön.

2021. ápr. 24. 17:44
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!