Hétvégiházat, lakatlan családi házat, mennyire kell befűteni, hogy ne faggyanak szét a csövek, ne dohosodjon be?
3 fok elég, de a dohosodást csak légáramlással lehet megelőzni.
A boltokban kapható mennyezetventillátoroknak van téli forgásiránya is..ez azt jelenti, hogy "fordítva" forog, és a levegőt a falak mellett nyomja lefelé. Elegendő a leglassúbb fokozat, alig fogyaszt, és nem dohosodik a hideg lakás. Ha minden ajtót nyitva hagyod, akkor elég ventillátor. Éjjel-nappal mehet bátran, fél év sem számít.
Mi ezt tettük éveken át.
Tudom, nem praktikus, nem is igazán olcsó, de mi 10 - 15 fokra fűtjük a lakatlan házunkat, amely eladó, de még nem kelt el. Ki van téve néhány ceresit készülék is, hogy tuti ne legyen nedvesedés, dohosodás. Tanultunk a szomszédok hibájából, akik hasonló helyzetben elzárták a vizet, főtést és egy tél alatt bedohosodott a ház. (hozzá kell tenni, egész télen rá sem néztek a házra) Mi esetünkben van rokon, aki hetente benéz a házba, kiszellőztet, meglocsolja a szobanövényeket. Mi kb. havonta - kéthavonta megyünk a házba így télen. A téli időszakon kívül pedig havonta legalább 1-2 alkalommal, mintha hétvégi ház lenne. Mellesleg, hétvégi házunk is van, de az csak egy kicsi faház. Ott nem fűtünk, ám ceresit ott is van kitéve, ahogy illatosító is. Minden évben téliestünk. Elzárjuk a vizet a vízóránál, hazahozunk minden szövetneműt (ágyneműk, takarók, még a kerti szivacspárnákat és a ágymatracokat is, tehát mindent, ami beszívná a nedvességet)
(A családi házban a fűtés régi cirkó gázkazánról megy, 120 nm, kb. 8 - 15 ezer havonta a gázdíj)
Dohosodásról, azt nem tudom mennyire nedves a levegő egy nem lakott lakásban de én itt a lakást naponta szellőztettem télen is mert csapódott le a víz az ablakok keretén és kezdett penészedni már pár nap után. (Németország, itt mintha nyirkosabb lenne a levegő mint Budapesten ahol előzőleg laktam)
szóval én akkor lennék nyugodt ha szellőzne vagy valahogyan kontrollálva lenne a páratartalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!