Átfolyós vízmelegítőben lehet valahogy emelni a víznyomást?
Régebbi típusú cirkónk van, junker kazánnal, ez adja a fűtést és a melegvizet is.
A bajom az, hogy alig van melegvíz.
A kazánnak nincs baja, évente jön a szaki megnézni, idén is volt. Szóval begyullad rendesen, fűtés is van. De a melegvíz már csutkára van nyitva a kádban (nem kever hozzá hidegvizet), és így is csak épphogy testmeleg. Nem tudok egy forró fürdőt venni.
A kazán hőmérője azt mutatja, hogy 70-80 fok közé felmelegíti ilyenkor, de ez egyértelműen nem igaz, akkor már vörösre főttem volna, nem vacognék. Sajna nincs olyan hőmérőm, amit a kádba dughatnék, de maximum 40 fokos lehet (picit melegnek érzem, de nem forrónak, szóval testhőnél gondolom melegebb).
Én a víznyomást tippeltem, hogy az lehet az oka, mert az elég alacsony. Vettünk olyan zuhanyfejet, amin állítható az erősség, picit segített, de nem sokat.
Idén a szerelőnek szóltam, hogy nagyon alacsony a nyomás, állítson rajta, ha lehet, megnézte a kazánon a kijelzőt, kiderült, hogy nem is mutatta rendesen a nyomást, azt kijavította - de a víznyomáson nem állított, gondolom úgy volt vele h csak a kijelzőn hisztiztem nőként.
Imádok kádban fürdeni, de így nem lehet, vacogok zuhanyzás közben.
Házilag vajon tudok játszani a víznyomással, hogy jobb legyen? Vagy nem is az a gond, hanem tök más? Van valakinek ötlete?
Be van állítva víznyomás a kazánon ? Erre gondoltam mint a videóban .
A víz hideg nála... átfolyós, a csapból folyó víz! Semmi köze nincs ehhez a fűtési rendszerben lévő víznyomásnak!
2, A víz tekerőnél nincs mérce vagy hogy mondjam, hogy hányasra van tekerve (a radiátoros tekerőnél van fokozat 1-7ig), szóval nem tudom, mennyin áll, a vízszintesnél kicsit lejjebb van állítva piros irányba, feltételezve, hogy az jelenti a meleget, mint a csapnál. Sokat nem mertem rajta tekerni, mivel a kijelzőnél már így is 70-80 fok között mutatja, tönkretenni se akarom.
Mikor beköltöztünk akkor eleinte jó volt a víz, aki abban az évben jött szaki az éves felülvizsgálatra, az el volt tőle hűlve, hogy 80 fokot mutat az nagyon sok, nem szabad annyin állnia, szóval nem tudom. :/
Idén (vagyis most már tavaly, szóval a szezon előtt) normális szervizes volt kint, ő rendesen átnézte, kitakarította, nem tudom, hogy vízkőtlenítést csinált-e, de darabokra szedte, az fix. Azért nem is értem a dolgot.
1, igazából ezzel játszom "házilag", a csapot full melegre állítom, és nem csutkára nyitom, hanem csorgásra (ilyen keverős billenős csap van). De így nem akkora élvezet se a fürdés se a zuhany. Meg ugye ilyenkor automatikusan kisebbre veszi a lángot is a kevesebb víz miatt, szóval nem tudom, mennyit ér igazából, de kísérletezem.
Pont úgy néz ki, mint a videón, amit valaki linkelt, csak a miénken két tekerő van, nem három. Ami a videón a láng/szikra jelzéses, az nincs a miénken. Minden más ugyanúgy néz ki.
Ha tudnám a típusát, leírtam volna :/, albérlet, régen itt van, tulaj se tudja, régi típusú junkers, legalább tíz éves, ennyit tudok. Meg a szerelő tavaly magyarázott valamit, hogy a miénk átmeneti típus a régik és az újak között. Ha ez segít.
Elnézést, ha nem fogalmazok egzaktul, tényleg nem értek hozzá. Ha értenék, akkor nem gyk-n keresném a választ. :-)
Két darab kijelző van a kazánon, ugyanúgy, mint a videón, egy celsius fok, meg egy bar jelző. A hőfokjelző változik, ha megnyitom a melegvizet (ha nem megy a fűtés, mikor fürdök, akkor is, tehát csak a melegvíz pörgeti fel), felkúszik 70-80 fok közé, átlagban inkább 70. Mivel máshol nem látok hőmérőt, ezért csak erről tudok írni.
(Nyilván van a termosztáton a fűtéshez, de az más, azt nem keverem ide.)
A bar jelző 0-1 között van alapból, ha folyik a melegvíz, akkor felkúszik kb 1ig, de az a max. Mivel a kijelzőn a fehér sáv az 1-es felett indul, ezért feltételezem, az lenne a normális, ha az 1-es felett mozogna abban a fehérrel jelzett tartományban, nem?
A szerelőnek jeleztem, hogy túl alacsony a nyomás, de ezt írtam is. Ő megtapogatta, valami olyasmit mondott, hogy rosszul van bekötve, és hogy ez gyakori hiba ezeknél, hogy nem jó, szóval fals értékeket mutat a bar jelző (szinte nem is mozgott előtte a mutató, még annyit se, mint most). Ezt kicserélte, hogy akkor már jó lesz - de feltételezem, hogy a nyomáson magán nem piszkált semmit, mert azt hihette, hogy csak a kijelző miatt rinyálok, hiszen az alapján mondtam, hogy alacsony. Az a hiba, amit mondott, tényleg megoldódott, hogy fals értékeket mutatott, mert ugye most már mozog a mutató ha megy a fűtés vagy a víz, de a nyomás ettől nem lett sokkal magasabb.
Lehet egyébként, hogy keverem a dolgokat, ez csak az én laikus tippem, hogy ez az egyetlen, ami a normálistól eltérést mutat, hogy hátha emiatt van. Lehet, hogy tényleg tök más a gond, csak mivel nem értek hozzá, nem tudom, mi. De azt nem érzem normálisnak, hogy csutkára nyitott csapnál nulla hideget engedve hozzá csak amolyan melegecske a víz. :/ Oké, hogy az átfolyósnak idő kell, míg felmelegíti, szóval "ki kell engedni" a vizet, de ha egy órát folyik a víz, akkor is ugyanez a szitu.
Ez adja nálatok a melegvizet és a fűtést is ez szolgáltatja?
Amikor nem megy a fűtés, és hidegek a radiátorok (ekkor a hőmérsékletmérőnek 25-35 fok körül kell lennie, akkor nyisd meg a melegcsapot és amikor már a meleg víz jön egy ideje, akkor olvasd le a hőmérsékletet.
Így mennyit mutat?
Igen, radiátorok vannak, tartozik hozzá egy termosztát a szobában, ami automatikusan ki-be kapcsolja a kazánt, ahogy az adott hőfokhoz kell.
Ha nem megy a fűtés, és nem folyik a víz, akkor 30-35 fok körül mutat a hőmérsékletmérő, ha kiengedem a vizet, akkor kúszik fel 70 fölé, amit írtam. Fűtésnél is ugyanez az arány.
Csináltam képet, itt hosszabb ideje folyt a víz a zuhanynál:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!