Mikor könnyebb fát hasogatni, frissen vágva vagy kiszáradva?
Figyelt kérdés
2021. jan. 31. 13:18
4/10 anonim válasza:
Akkor nálunk biztosan más fajta fák vannak, mert kizárólag kiszáradva szoktam hasogatni. Egyszer próbáltam friss nyárfát, de szétvertünk pár fejszét. Kiszáradva sokkal könnyebb szerintem.
5/10 anonim válasza:
Szerintem szárazan sokkal jobban reped, de nehezebb fűrészelnj
6/10 anonim válasza:
Száraz állapotban.Nyersen rugalmas.
8/10 anonim válasza:
"Száraz állapotban.Nyersen rugalmas."
Ezt a gyertyán is tudja?
9/10 anonim válasza:
4-es vagyok, tankönyvtárban találtam az alábbit: "A nedvesség nagyon növeli a hasadékonyságot. Frissen vágott, zöld állapotában a fa, általában könnyebben hasítható, mint megszáradása után. Hasítványáruk gyártására ennél fogva a nyári vágású fa alkalmasabb, mint a téli vágású. A szíjács és a fiatal fa is könnyebben hasad, mint a geszt és az idősebb fa."
Ezek alapján elméletben a nedves fát könnyebb vágni, de nálam akkor sem ez a tapasztalat. Igaz főként nyár és fenyővel dolgoztam, de szerintem keményfa esetében is könnyebben hasad. Aki pedig ezért lepontozott kívánok neki további kellemes hasogatást :)
10/10 anonim válasza:
Láttam nemrég egy filmet amiben valami orosz bácsika magyarázta "hogy éltek régen az emberek" és megmutatta hogy csináltak annakidején sílécet meg csónakot maguknak. Kivágtak egy fát tavasszal, és a saját anyagából származó ékekkel meg fakalapáccsal kb. collos deszkákká hasogatta fel. Teljesen profi volt az öreg, csak tátottam a számat hogy pár ütéssel tök szép, egyenes deszkát csinált. Magyarázott is valami olyasmit, hogy ezt csak friss fával lehet, mert ha megszárad, akkor már nem lehet úgy hasogatni ahogy ő akarja (és persze a fát is előtte egy fél napig keresgélte a nagy szibériai erdőben).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!