Fával valóban olyan drága fűteni?
20000 Ft/m3-hoz add hozzá az óradíjadat (azt a pénzt, amit túlóráért kapnál a munkahelyeden a favágás helyett)
Megjegyzem, a 2 méteres rönkök felvágása nem "testmozgás" hanem nehéz fizikai munka. Sportértéke alacsony, izület és derékfájdító értéke magas.
Ha olyan sokba jönne a fa feldolgozása,akkor ha mással csináltatná az is sok lenne. A táposak ilyen munkára nem is gondolnak.
Nem az edzőterembe akarja az erőnlétét megtartani.
Az izületek akkor "rozsdásodnak" be,ha nincsenek igénybe véve .
Én is fűtök a gáz mellet fával is .
Én is hosszú évekig fával fűtöttem.
Azután két éve felhagytam vele, mert tudok számolni.
Nagyon sok vele a macera és nem is olcsó már. Rengeteg a csaló faárus. Rönkben vesszük. Azt még el kell fűrészelni, fel kell hasogatni, be kell pakolni, majd be kell vinni a kazánhoz. Vágni kell gyújtóst is. Majd minden nap kihamuzni, hamut kivinni. A hőfokot szabályozni nehéz. Sokszor nincs is aki begyújtson, mert mindenki későn ér haza, addigra teljesen kihül a ház. Büdös is.
Mi most tervezünk gázra váltani.
Ami hatásfokot írnak a fatüzelésű kazánra, az csak teljesen és szakszerűen kiszárított fára és nagy méretű pufferrel ellátott rendszerre igaz. Ha csak 1 évig szárítod a fát, vagy több évig, de nyitott oldalú helyen, ahol visszanedvesedik télen a nedves levegőtől 25-30 %-ra, akkor a sok víz égetéssel való elpárologtatása miatt lecsökken a hatásfok. Ha lezárod a levegőt a kazánon, akkor az oxigénhiány miatt nem lesz tökéletes az égés, emiatt lecsökken a hatásfok. (Erre való a puffertartály, az felveszi a nagy lánggal égő fa hőjét.) Tehát ha az ideális rendszerekre vonatkozó netes adatokkal számolsz, akkor az jön ki, hogy megéri fával tüzelni, de a valóság az nagyon-nagyon más.
Puffer nélkül, rönkben vett fával, nagyon jó esetben annyiba fog kerülni a fűtés, mint gázzal. Csak a gázzal nem kell dolgozni, és egyenletesen meleg van még hajnalban is, amikor kimászol az ágyból.
Nekem is van vegyes tüzelésű kazán és régi FÉG cirkó is a rendszerben. Pár évig vettem fát, mert bedőltem a dolognak, de azt tapasztaltam, hogy többe került, mint a gáz. Most már csak a saját kivágású pár mázsát tüzelem el, ami ingyen van, aztán meg megy a cirkó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!