Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Fával valóban olyan drága fűteni?

Fával valóban olyan drága fűteni?

Figyelt kérdés
Az akác erdei köbmétere errefelé 20 ezer forint, erdészettől, nekem kifejezetten kedvezőnek tűnik, mondjuk 5 köbméter alatt nem hoznak ki 2 méteres rönköket, érthető módon. Az tudom, hogy van macera vele, bár ez relatív, én testmozgásnak fognám fel, így is szeretek tenni-venni a ház körül. Most gázzal fűtök, de gyanítom, hogy csak konyhakészen drágább a gáznál a fa. Mondjuk a fűrész üzemeltetését nem számoltam bele. Most venném a fát, őszig száradna. Fatüzelésű kazán és gázkazános fűtés, radiátorokkal, régi rendszer.
2021. jan. 1. 17:50
 1/7 anonim ***** válasza:
42%

20000 Ft/m3-hoz add hozzá az óradíjadat (azt a pénzt, amit túlóráért kapnál a munkahelyeden a favágás helyett)

Megjegyzem, a 2 méteres rönkök felvágása nem "testmozgás" hanem nehéz fizikai munka. Sportértéke alacsony, izület és derékfájdító értéke magas.

2021. jan. 1. 18:30
 2/7 anonim ***** válasza:
52%

Ha olyan sokba jönne a fa feldolgozása,akkor ha mással csináltatná az is sok lenne. A táposak ilyen munkára nem is gondolnak.

Nem az edzőterembe akarja az erőnlétét megtartani.

Az izületek akkor "rozsdásodnak" be,ha nincsenek igénybe véve .

Én is fűtök a gáz mellet fával is .

2021. jan. 1. 18:41
 3/7 anonim ***** válasza:
66%
Mi fával fűtünk. Minden évbe 10 köb fát veszünk, cser, akác vastag méterbe. Az ára fuvarral eggyütt 255-260 ezer ft. Mi magunknak vágjuk, azért nem kis munka. De ha fizetnénk a vágásért felénk 2500 ft/tankja a vágásnak.
2021. jan. 1. 18:51
 4/7 anonim ***** válasza:
84%

Én is hosszú évekig fával fűtöttem.

Azután két éve felhagytam vele, mert tudok számolni.

2021. jan. 1. 19:07
 5/7 anonim ***** válasza:
84%
A gáz jelenleg magasan a legolcsóbb fűtési mód.No persze egy új kondenzációs kazán beszerelése horror 600-900 ezer forint minimum.
2021. jan. 1. 19:57
 6/7 anonim ***** válasza:
74%

Nagyon sok vele a macera és nem is olcsó már. Rengeteg a csaló faárus. Rönkben vesszük. Azt még el kell fűrészelni, fel kell hasogatni, be kell pakolni, majd be kell vinni a kazánhoz. Vágni kell gyújtóst is. Majd minden nap kihamuzni, hamut kivinni. A hőfokot szabályozni nehéz. Sokszor nincs is aki begyújtson, mert mindenki későn ér haza, addigra teljesen kihül a ház. Büdös is.

Mi most tervezünk gázra váltani.

2021. jan. 2. 00:12
 7/7 anonim ***** válasza:
59%

Ami hatásfokot írnak a fatüzelésű kazánra, az csak teljesen és szakszerűen kiszárított fára és nagy méretű pufferrel ellátott rendszerre igaz. Ha csak 1 évig szárítod a fát, vagy több évig, de nyitott oldalú helyen, ahol visszanedvesedik télen a nedves levegőtől 25-30 %-ra, akkor a sok víz égetéssel való elpárologtatása miatt lecsökken a hatásfok. Ha lezárod a levegőt a kazánon, akkor az oxigénhiány miatt nem lesz tökéletes az égés, emiatt lecsökken a hatásfok. (Erre való a puffertartály, az felveszi a nagy lánggal égő fa hőjét.) Tehát ha az ideális rendszerekre vonatkozó netes adatokkal számolsz, akkor az jön ki, hogy megéri fával tüzelni, de a valóság az nagyon-nagyon más.

Puffer nélkül, rönkben vett fával, nagyon jó esetben annyiba fog kerülni a fűtés, mint gázzal. Csak a gázzal nem kell dolgozni, és egyenletesen meleg van még hajnalban is, amikor kimászol az ágyból.

Nekem is van vegyes tüzelésű kazán és régi FÉG cirkó is a rendszerben. Pár évig vettem fát, mert bedőltem a dolognak, de azt tapasztaltam, hogy többe került, mint a gáz. Most már csak a saját kivágású pár mázsát tüzelem el, ami ingyen van, aztán meg megy a cirkó.

2021. jan. 2. 06:43

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!