Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mérőhely földelésének hibája?

Mérőhely földelésének hibája?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kaptam egy levelet az E.ontól. A helyszíni szemle során megállapították, hogy jelenleg földelés nélkül vételezek áramot. Erre állítólag már tavaly decemberben felhívták a figyelmemet. Lehet, de még csak nem is rémlik.

Az ingatlant a szüleimtől örököltem 2 éve, előtte ők használták kb. 60 évig. Tény, hogy az épület ősrégi, feltételezem, a vezetékelés is az, a szülők az életük utolsó 20 évében már nem foglalkoztak a felújítással. Háztartási gépeket csak alapszinten használtak. (mosógép, tévé, hűtő, laptop)

A házat kiadtam bérbe. Az új lakó vitte a több és nagyobb teljesítményű gépeit és rácsatlakozott erre az ősrégi, alacsony teljesítményű hálózatra. Persze leverték az áramkört, pláne, ha egyszerre használták őket. Ki akartam hívni egy szakembert; nem kell, a fiúgyerekük ért hozzá, majd megoldja. Akkor most megoldotta vagy még jobban elbarmolta? Veszélyes ezt így üzemeltetni?

Apám ugyan (85 volt, amikor meghalt..) tényleg nem törődött már sok mindennel, de ha ő kapott volna egy ilyen levelet, hogy földelés nélkül vételez áramot, akkor biztosan intézkedik.

Erős a gyanúm, hogy az új lakó piszkált itt bele a dolgokba.

Na de a lényeg: mit jelent az, hogy földeltetni kell, és mennyibe fog ez kerülni kábé? A földelés azt is jelenti, hogy a teljes hálózatot újra kell vezetékeltetni?

Az ingatlan eladás alatt van, a jelenlegi bérlő adott rá ajánlatot, ha nem sürgős, akkor én ezzel már nem foglalkoznék, majd ő megoldja. De áramütést se szeretnék..

#áramütés #áram #földelés hiánya
2020. nov. 24. 10:29
 1/9 anonim ***** válasza:

Ezt azt jelenti, hogy a bejövő PEN nincsen leföldelve nálad.

Le kell verni egy földelő szondát, és összekötni a PEN vezetékkel. Ez nem nagy munka, de valószínűleg az összekötéshez, és PEN szétválasztásához kellhet sorolósin, vagy valami.

2020. nov. 24. 11:33
 2/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszodat. Meg tudja ezt csinálni egy "mezei" villanyszerelő is, vagy ki kell hívni valaki olyat, akit az EON-nak kiad valamiféle hiteles igazolást?
2020. nov. 24. 11:44
 3/9 anonim ***** válasza:

1: Bárki meg tudja csinálni, de azt nem fogja elfogadni a szolgáltato. Az oráig elvinni a szolgáltatonak kell.

2: Ha eddig nem volt földelés, akkor vszinüleg a készülékekig nem megy vezeték, tehát teljes vezetékcsere.

2020. nov. 24. 12:02
 4/9 anonim ***** válasza:

3#

1 Mit visz el a szolgáltató az óráig?

2 Nullázás az előírás, amit tévesen földelésnek emleget minden nem hozzáértő. Földelni a PEN vezetéket kell!

Az óra után, ami a tulaj része kell földelni a Bejövő PEN vezetéket. Bármelyik mezei villanyszerelő megtudja csinálni.És elfogadja a szolgáltató.

2020. nov. 24. 12:07
 5/9 anonim ***** válasza:

Hát szerintem ezek nem feltétlenül így vannak.

Egyfelől egyes hírek szerint még nincs az országban minden nullázva, a PEN fogalom meg ott (mármint TN esetén) értelmezhető.

Másfelől meg egyes szolgáltatók a méretlennél választatják szét a PEN-t kétfelé, ahhoz meg regisztrált szerelő kell.

Kérdező, régen csak bizonyos helyeken és berendezéseknél kellett érintésvédelem. Ami magát a földelést illeti, volt egy időszak, mikor nem kellett bizonyos esetekben földelés. Ennyit azért a régiek védelmében. A változásokat meg nem szokták követni (például a hűtőszekrényhez kellett volna érintésvédelem.

Ebből szerintem kinéz egy mérőhely szabványosítás fél millióért. Ezzel két apró (értsd: k* nagy) problémácska van:

1. Az új tulajdonos úgyis más elképzeléseket fog hangoztatni, hogy őneki ez csak egy akadály, mert pont oda akart bronz királylányt szegelni, satöbbi - szóval ettől nem fog többet fizetni a házért.

2. Ez egy negyed éves huzavona, addig mi van? Ha megüti a delej, neked papírod van róla, hogy te vagy a felelős. Ha felhívod a figyelmét, lehet, hogy rögtön tizedére kívánja csökkenteni a bérleti díjat. Nehéz kérdés.

No, és a mérőhely szabványosítás után valóban jön a védővezető kiépítése bent a házban mindenhová. Ezt is kár már beruházni, mert az új tulajdonos úgyis mindent átrak, szétvés, stb.

Amit azonnal intézkedésnek ajánlanék, az egy 30 mA-es FI-relé felrakása az elosztótáblára. Ez a lakás egy részére nézve a már visszavont (de nem tiltott!) szabvány szerint:

"Megjegyzés: Az áram-védőkapcsoló védővezető kiépítése nélküli alkalmazása nem egyenértékű a védővezetős, érintésvédelmi módokkal. De a régi, érintésvédelem nélküli lakásokban az áramütés elleni biztonságot fokozza, és a szabványos érintésvédelmi módok létesítése első részletének (Iépcsőjének) tekinthető."

2020. nov. 24. 13:20
 6/9 A kérdező kommentje:

#5, köszönöm, nagyon jól megfogalmaztad a problémáimat

Azt nem írtam, hogy

1. az ingatlant nem egyedül örököltem, hanem a testvéremmel, aki halmozottan sérült, így a gyámhivatali tökölődés okán - és azért is, mert már birtokon belül vannak -, olyan pofátlan árat ajánlottak, amitől még most is nyitva a bicska a zsebemben.

2. szintén fent említett okok miatt - gyámi gondozott - egyelőre az összes megtakarításom temetési, ügyvédi, közjegyzői számlákban van. Egyszer majd visszakapom a felét, de nem mostanában. Ilyenformán erre az ingatlanra én már nem tudok és nem is akarok költeni. Gyámhivatal nem is engedélyezné ezt.

3. a bent lakók tudnak a problémáról, ők szóltak, hogy gond van. Ők "csináltatták meg" a fiúgyerekükkel. Még el is magyarázták - én nem értettem - hogy mit hogyan kötöttek át a villanyszekrényben. 2019 nyara óta laknak ott, és mióta ők "megoldották", jön a felszólítás. A bent lakók viszont azóta nem panaszkodnak, hogy lecsapódna a hálózat.

Asszem, szólok nekik, hogy nézessék meg, és rakassák fel a FI-relét, mielőtt baj lesz.

2020. nov. 24. 13:57
 7/9 anonim ***** válasza:

40 éve lakunk a cs.házban,és még sosem szóltak hogy nincs földelés.

1 másik ingatlanomnál a villanyszerelő leütött egy földelő szondát,ezt összekötötte az óra utáni első dobozban lévő nulla vezetékkel. Ennyi ,és nem több ez a munka .

Akinél 1 fázis van,azokhoz 2 szál vezeték megy be.

Nincs 3. hogy azzal kellene a földelést összekötni.

A bérlőd elektromos gépeinek a teljesitménye meghaladja a régi szerelést,vételezést.Ez most legyen az ő gondja . Az óra utáni dolgok nem érdeklik a szolgáltatót.

32 A illeti meg alanyi jogon a tulajdonost.Tehát nem a bérlőt,téged.

Ha ez neked kevés ,neked kell kérni a módosísást.

Most jön a képbe a szolgáltató.A hálózatról bekötött vezeték ezt elbírja e ? Ha nem,új bekötést kell kérni .Ezt meg terveztetni kell,és pénzbe kerül.A szolgáltató csak korszerű vételezésü helyet fogad el. Ami nagyon egyszerűnek látszódott,a valóságban nem is az,és elég költséges is .

2020. nov. 24. 17:38
 8/9 A kérdező kommentje:

#7, köszönöm. nekem elég a 32A, a bérlő üzemeltet egy komplett irodát az egyik szobában (szkennerek, nyomtatók, laptopok,..), közben megy a mosógépe és a 2 méter átmérőjű tévéje. De szólok neki, hogy nézzen utána, aztán majd átvezetékel, ha akar.

Megtaláltam az utolsó EONos hiteles felülvizsgálati papírt, 2017-ben szereltek fel új órát, lepecsételték, aláírták. Minden rendben volt. Apám egy év múlva meghalt, ki van zárva, hogy ő ott belebuherált valamibe. Más meg a bérlőn kívül nem lakott ott..

2020. nov. 24. 18:04
 9/9 anonim ***** válasza:

"ezt összekötötte az óra utáni első dobozban lévő nulla vezetékkel"

Ezt a szakit rúgd ki, önvédelemből. Ez tudod mióta nem jó módszer? 1978 óta. És mit is írunk ma? 2020-at...

"Ennyi ,és nem több ez a munka ."

Hát tényleg. :D

2020. nov. 24. 18:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!