Kertes ház fala mellett nem volt eddig kerítés.A ház a telekhatártól 60cm-re van.A szomszédba új lakók költöztek,akik kárt tesznek a házban,és letojnak ha szólunk!Építenék kerítést.Az autója így nem férne be az udvarára, bíróságra megy. Nyerhetek?
A földhivatali helyszínrajzon a 60 cm nem követhető nyomon, ez nagyjából a ceruzahegy vastagsága, amivel rajzolva van.
Ahogy előttem írták, ha van szolgalmi joga, akkor az rajta van a tulajdoni lapon (a tiéden) ha ez nincs feltüntetve, akkor nincs. Ezen kívül hiteles/e-hiteles térképmásolatodon is szerepelne szaggatott vonallal szolgalmi út, ha volna szolgalmi út, ha nincs, akkor nincs joga. Ha van, de máshonnan is megközelíthető a háza, akkor a szolgalmi jogot el lehet venni jogi úton.
Kerítést, ahogy írták mások, a saját területedre építhetsz! Telekhatárra nem, de hogyha az a határtól 5cm-re van, akkor az már rendben van, csak az teljes terjedelmében a te területeden álljon, ennyi a lényeg. Hívsz egy földmérőt, (nem maszekba, hanem hivatalosan, a földhivatalon keresztül intézed), ekkor a szomszéd ki lesz értesítve arról, hogy földmérés fog történni, ott lehet, ha akar. Kijelölik az összes töréspontot, közbenső pontot is kérhetsz, ha esetleg túl hosszú szakasz. Ezt követően a levert karókat madzaggal összekötöd és azon belül építesz kerítést és benyalhat a szomszéd, semmi köze hozzá! Amit a faladra épített azt pedig köteles elbontani! Sőt mindent köteles elbontani/kivágni stb. ami a te területedre esik!
Ha azt dobja ki a mérés, hogy nincs igazad, és ne adj Isten még a te házad van az Ő területén, akkor beégtél rendesen. Ehhez mondjuk javaslom, hogy előtte legalább nézz rá az e-közművek honlapján műholdképpel együtt, hogy hol is van a telekhatár, abból azért annyi látszik, hogy feltételezhetően igazad van-e....
A tulajdoni lapra nem rajzolnak semmit. A helyszínrajzot kell kikérni; az a helyi építési hatóságnál van meg.
Nem mindegy a jelen kérdésben, és ezt mi biztosan nem tudjuk eldönteni, hogy a Kérdező (vagy jogelődje) nem épített-e túl a telkén, illetőleg betartották-e a beépíthetőségi szabályokat (távolság a határvonaltól, beépítési százalék, stb.) Csak azért mondom, mert sokszor ez a helyzet engedély nélküli építés miatt alakul ki.
Nem tudjuk azt sem, a szomszéd ház jó helyen áll-e, ki kinek a telkét használja, ha ilyen használat van, akkor annak van-e jogi alapja (bejegyzett szolgalmi jog, esetleg bármiféle szerződés régebbről)...
Szóval ez bizonyosan nem olyan kérdés, amit itt a GYIK-en meg lehet oldani.
"Még nem volt gps, pár cm eltérés biztos van"
Na azért ha ki lesz mérve, azt is írd le, hogy mi lett az eredmény, mert a per az évekig is elhúzódhat!
Az a helyzet, hogy a digitalizálásból adódó elcsúszás az nagyon is egy valós dolog és nem feltétlen pár centis elcsúszást produkál, bár erről próbált már meggyőzni egy földmérő, de egy olyan, aki szintén a digitalizálásban részt vett. A digitalizálást helyi térképek scannelésével végezték anno a földmérők, mint hogy azt egy földmérőtől megtudtam nem egy esetben szana-széjjel szakadt, összeragasztott térképek is scannelésre kerültek. Példának okáért (már leírtam itt az esetem jóval korábban, fél-1 évvel ezelőtt) nálam ahol van kerítés, az tiszta sor, hogy hol van, nyilván. Ahol viszont nincs, ott is lehet látni egy természetes határt, mert van szintkülönbség és látható hol futott régebben egy kőfal, ami a kerítést ill. annak alapját képezte. No úgy képzeld el, hogy az egyik szomszédom esetében 4 méter az elcsúszás, de srégen, azaz az egyik pont az jó helyen van, a másik szélső pont annak viszont 4 méterrel beljebb kellene lennie, így több mint 100m2 a szomszédomnál van, ami a 80-as évek óta művelve van, így hát legyintettem a dologra. A másik szomszédom esetében szintén srégen van elcsúszás, de itt már az első (őt is érintő) pont is rossz helyen van, az "én telkem" lóg be az övébe, ott kb. 1m-es az elcsúszás, a másik pontnál meg már 5m-es elcsúszás van. Az alattam lévő telkeknél szintén ugyanígy ferdén van elcsúszva a telekhatár. Az alattam lévő telket nemrég mérték ki, a szomszéd szőlőséből kb. 4 sor szőlő áll valójában az Ő telkén, de az alsó felén pedig a ház sarka a szomszéd telkén áll. Azaz ha az egészet egy pontban elforgatnánk, akkor minden telek határa kvázi "jó helyre" kerülne. Erre lehet mondani azt, hogy anno elcseszték a mérést és minden el lett mérve, de esélyesebb és reálisabb, hogy mindössze egyszer történt hiba, a digitalizálás során.
Szóval majd az még kiderül, hogy most a GPS mit mutat, nem evidens, hogy közel azt, mint amit anno anélkül mértek ki!
Az eszem megáll az ilyen embereken!
Ha valaki olyan helyzetben van, hogy szüksége van a másik jóindulatára, az eleve nem nagy pofával rendezkedik, szarba sem véve, akinek a toleranciájára szüksége van. Az ember ilyenkor meghúzza magát és próbál minél szimpatikusabb lenni, ellentétben a te szomszédaiddal, akik nyilván nagy tahók és - ne legyen igazam! - borítékolható, hogy soha nem lesznek kellemes szomszédság.
A lényeg, az első kört megnyerted, a respekted helyreállt, csak így tovább!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!