Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Falun is laknak magasan...

Falun is laknak magasan képzett emberek?

Figyelt kérdés

Már bocsánatot is kérek a kérdésért, elsősorban figyelemfelkeltésnek szántam. Másrészt Budapest belvárosából tervezünk falura költözni, és sajnos él bennem ez a buta sztereotípia, hogy falun csak mezőgazdaságból élnek az emberek, és a józan paraszti észre támaszkodnak, nem túl tanultak. Szeretném ezt leépíteni magamban, de egyelőre nincsenek falusi ismerőseim, így megköszönöm, ha megcáfoltok, hogy ne legyek ilyen előítéletes.

(Senkit nem szerettem volna megsérteni, én vagyok tapasztalatlan ezen a területen.)

2020. júl. 21. 11:44
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Igazából falun is egyre ritkább hogy kizárólag mezőgazdaságból élnek az emberek.
2020. júl. 21. 12:38
 12/20 anonim ***** válasza:
96%

Kérdező!

8 millió ember él vidéken, ebből 5 millió konkrétan falun, már ezen el kellene gondolkoznod!

Mi tősgyökeres budapestiként költöztünk vidékre és egy percig nem volt az a tévképzetünk, hogy holnaptól kezdve már én leszek a polgármester.

Ha csak nem egy cigányokkal zsúfolt határ menti zsákfaluba költözöl az ukrán határ mellé, nagyon meg fogsz lepődni!

Még az is lehet, hogy a gatyádat is fel kell kötnöd, mert ahol én lakom - Pest megye, de a keleti rész - a 70-től felfelé korosztályt leszámítva mindenki tanult ember, (minimum szakma mesteri szinten) akiknek a gyerekei diplomások, vagy éppen ott tanulnak.

A közvetlen szomszédaim:

- özvegy,71 éves takarítónő, a lánya mérlegképes könyvelő (főiskola) az unokája Pannonhalmán végzett, műszaki egyetemre megy

- asztalos mester saját céggel, a felesége könyvvizsgáló a NAV-nál, az egyik lányuk orvos a Bajcsyban, a másik fordító és tolmács, 2 nyelven beszél anyanyelvi szinten, van valamilyen diplomája

- hátsó szomszéd postás, a fia agrármérnök

- szembe szomszéd központi fűtés- víz - gázszerelőmester, a lányuk plasztikai sebész, rezidens valamelyik budai magánklinikán.

Sorolhatnám neked az egész falut, a kőműves férjemmel, én meg a kereskedelmi szakközépemmel ás a vegyipari technikumommal sehol nem vagyok.

Nagyjából azon a budapesti téves elképzeléseken alapulnak az ilyen kérdések, amik miatt az olyan kérdések is megszületnek, ahogy itt kérdezte valaki csodálkozva(!) hogy Budapesttől 10 km-re levő Mendén, miért nem beszélnek tájszólással a "parasztok"

Szomorú ez a tájékozatlanság!

2020. júl. 21. 12:46
 13/20 anonim ***** válasza:
84%
Kérdező, ne sértődj meg, de ez most nagyon böki a csőröm. Én azt nem értem, hogy szerinted mitől lesz másabb egy tanult ember? Ha jól megfigyeled, itt, a kérdésed alatt is jönnek a falu győlölő városi, tanult emberkék. Miért vall több intelligenciára az ő viseledésük, köpködésük? Tényleg nekünk vidékieknek kell bizonytani, magyarázkodni, hogy köztünk is vannak bőven diplomások, nem a földeken gürizünk, ha meg mégis, az sem szégyen, óvoda, iskola és munkahely is van, nem barlangban élünk, van tv, internet, audi meg bmw-is (merazannyiramenőavárosiaknak)...Ha ki van jelentve, hogy valaki falusi, akkor már kapásból le kell nézni az embert? Látogass el így nyáron a nyár fővárosában lévő Tesco-hoz. Meg fogsz lepődni, hogy kinek nagyobb az intelligenciája, a vidéki embernek vagy a pesti köcsögöknek. Akinek nem inge... Kapásból ki lehet szűrni, hogy ki Pesti és ki vidéki. Nehogymár mi magyarázzuk el egy olyan tanult, értelmes, intelligens embernek, mint te, hogy nem kell általánosítani, csak abból kifolyólag, hogy valaki falusi.
2020. júl. 21. 13:03
 14/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Igazatok van, objektív tényeket nem tudok erről, csak a sok éves sztereotípia, ami a környezetemben, főleg a tanulatlan anyukámtól rám ragadt. (ő is tősgyökeres pesti, neki az a minden)

3 diplomám van és 2 nyelven beszélek, azért volt ez fontos nekem, de dolgozni nem a faluban fogok, közel vannak nagyobb városok, BP pedig 50 km. Szeretem a természetet, a nyugalmat, és sokkal jobb házat kapok ugyanannyiért, mint amit Pesten vehetnék ennyi pénzből, azért döntöttünk így, de ezeket a téves feltételezéseket szerettem volna leépíteni és a konkrét tapasztalat sokat jelent.

2020. júl. 21. 13:13
 15/20 anonim ***** válasza:
87%
Nem készítettem erről statisztikát, de erősen az az érzésem, hogyha lélekszámra leosztanánk az iskolázottságot Budapest kontra egy-egy település viszonylatban, akkor nem Budapest nyerne.
2020. júl. 21. 13:27
 16/20 anonim ***** válasza:
93%

Mivel már mindenki számára elérhető könnyen a középiskola, aztán az egyetem is sokaknak, akár levelezőn...

Mivel járnak buszok a megye városaiba a megye falvaiból, és/vagy nagyon sokaknak van autója

Így a gyerekek nem maradnak otthon 4 elemi után kapálni, és állattartásba segíteni, tanulni, így tanulnak.16 évig meg egyenesen muszáj. de szakmunkások is elég jól járnak, főleg, ha ügyesek is. Na, most mivel a falvakban nincs középiskola, elmennek a városba, de oda mehetnek gimibe is, vagy tovább tanulhatnak valamilyen szakközép után is, ha közben ahhoz lesz kedvük.

Így lesz jó pár falun felnőtt, de egy egyetemmel rendelkező városba költözni kényszerült fiatalból lesz diplomás.

aki aztán visszamehet a falujába a diplomával, és dolgozhat a környéken. Nem csak orvos vagy pm, vagy tanár.

Dolgozhat könyvelőként is a városban irodában, vagy egy szállodában valamit, vagy mérnökként, akármiként egy üzemben.

Vagy valaki városi, diplomát szerez, és diplomás házastársat, de szeretnének falura költözni, kertes házba, mert olyan kedvük lesz, hogy jó lenne egy kis konyhakert, csendesebb közeg, akármi.

annyival nyilván nem fogsz találkozni, mint egy irodaházban, de van.

Meg olyan is, aki földet se művel, konyhakertje sincs, vagy az igen, de állatok nincsenek. Macera, olcsóbb megvenni a húst.

2020. júl. 21. 13:55
 17/20 anonim ***** válasza:
85%

Én budapesti értelmiségiként elnézést kérek minden vidékitől ezért a provokatív kamuért.

...és A Kérdező állítólag 3 diplomás!

Ennyire hülye nem lehet senki, még analfabétaként sem!

Hol jártál egyetemre (3x!) te szerencsétlen, ahol nem voltak vidékiek?

2020. júl. 21. 15:48
 18/20 anonim ***** válasza:
85%
#17 nekem is megfordult a fejemben, hogy ez egy újabb provokálni akaró kérdés.
2020. júl. 21. 15:58
 19/20 anonim ***** válasza:
85%
Ja! Az összes budapesti koleszban budapestiek laknak, így a kérdezőnek nem sikerült egyetlen vidéki diplomással találkoznia, amikor "egyetemre járt"
2020. júl. 21. 16:11
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Falunk nottem fel.

Akik mezogazdasagbol elnek azoknak altalaban van mit a a tejbe apritani de ok kevesen vannak, a legtobben mas munkabol elnek.

Sokan dolgoznak a kozeli varosban, vannak tanarok, orvosok, stb.

Volt olyan is a faluban aki egy nagy cegnek a vezerigazgatoja volt es 5 nyelven beszelt.

2020. aug. 6. 11:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!