Vízaknából már mostanában ki kell szivattyúzni a vizet, vagy szept ráér? Az alján van egy kicsi.
Elsőként azt jegyzem meg, hogy látszólag semmi gond a vezetékes vízzel, áll a pörgettyű mindig, amikor vagy a két vízaknabeli csap el van zárva, vagy a benti csap van elzárva. A mérőórán a tízezred fok is mindig ugyanannyi, hetek múlva is, amíg nem nyitok. Szoktam jegyzetelni dátummal a vízóraállást.
Kérdéseim:
Szerintetek se gond, hogy amikor a vízvezeték aknájában megnyitom a vizet, a bejövő csapnál kifröccsen egy kis víz? Ismerősöm szerint nem baj, nem ereszt. Falusi, félkomfortos házról van szó, kút is van, havi kb egyszer vételezek vezetékes vizet (eddig legalábbis ez volt a gyakorlatom). Ilyenkor tehát fröccsen egyet a bemenő csapnál (bemenő alatt értsd: a vízakna csapjai közül a közterület irányába eső csap), majd megnyitom a benti csapot, feltöltöm a flakonjaimat vízzel, télen ez után visszazártam a vízakna két csapját úgy, hogy előbb a kimenőt, majd víztelenítés céljából engedtem kifolyatni a házban levő csapból a maradék vizet, és ezután a vízakna befelé irányuló csapját is elzártam, meg is állt a vízóra pörgettyűje rendesen. Aztán a házban levő csapot is elzártam.
Alig láttam a vízakna alján eddig némi vizet, szinte nem is volt, így télen semmi fagyás nem történt, így most se látok fagyást.
A következő változott az eljárásomban:
múlt héten végleg kinyitottam a vízakna két csapját, szerencsére most se pörög a finomérzékelő pörgettyű a vízórán, hiszen a benti csap zárva van.
(A vízakna kb fél méter átmérőjű, és kb másfél méter mély, elég kemény műanyag, kihúzható csöveket tartalmaz (a vízórával együtt kihúzhatóak a spirális műanyagcsövek), nem fémcsövek, a vízakna csapjainál viszont fémes.)
Persze múlt héten is fröccsent egy kis víz a vízaknába a bemenő csap tövéből, ilyenkor -ismerősöm szerint- hirtelen, kintről jövő túlnyomás okán fröccsen a tömítésnél (vagy hol is?). A túlnyomás miatt nyilván át is megy a vezetéken egy kis víz, és nyilván ilyenkor pörög a vízóra, de ez csak másodpercekig tart, hiszen ilyenkor még zárva van a házban levő csap. Majd szépen ismét megáll a pörgettyű, fröccsenés sincs már ekkor.
A kérdéseim tehát, hogy tényleg nem szivárog-e, és tényleg természetes vajon ez a fröccsenés, amikor kb havonta egyszer megnyitottam a vízaknában a csapot?
A másik kérdésem meg, mivel több kis fröccsenés sokra megy, múlt héten arra lettem figyelmes, hogy már kb öt centi magasan áll a víz a vízaknában, és nem tudom, nyáron állhat-e benne ez a kis víz -penészedik-e, oldja-e a csöveket stb okoz-e bajt?-, és hogy télen okozhat-e bajt pl fagyással, avagy mivel másfél méter mélyre eresztem vissza a spirális vízcsöveket, rajta szorosan az aknafedővel, így semmi baj nem lehet, és ott mélyen nem tud vajon elfagyni se?
Ma is néztem a vízórát, szerencsére nem pörög, és tízezred pontosan ugyanazt a vízóraállást mutatja, mint múlt héten.
Nos jól értelmezem(?)
Állapítsuk meg távolbanézéssel innen a homeoffice fotelből a pc-nk előtt, hogy a te Jászkara#aszajenői aknádban szívároghat-e a víz a csőből(óra előtt v után ez tökmindegy).
Mondom neked a tuti választ! --> Nem tudjuk! Ott kell megállapítani,lent az aknában!!
Ha van víz az aknában, az valahonnan jött. Talajvíz? Innen nem tudni. Ha nem szivárog el, talán az. Ha zárt az akna alul, talán mégsem talajvíz. Okoz e kár? Annyi biztos tudsz, hogy a vas rozsdásodok, tehát nem tesz jót neki. A csövek anyaga viszont kérdéses.
Freccsen a csapnál víz. Csapnál hol? Ha tekerős csap akkor tömszelence gond; vagy javítható vagy csere. Ha golyóscsap annál kicsi az esély.
Köszönöm a válaszokat. Igen, talajvízre én is gondoltam. Nem úszható meg, hogy szakembert hívjak ki? Vagy ingyenes, ha a vízműveket kihívom? Egyébként nem értek ehhez, nem tudom, mi a tömszelence, vagy micsoda, de azt látom, hogy valami szalag lóg a menetnél, ahol rögzítve vannak a vízakna csapjai.
Előző, ha csinálok majd fotót, abból tudsz mondani majd biztosat, vagy felesleges, és ki kell hívjam a vízműveket?
Én kihivnam a viteseket.
Egy másodpercre se folyjon feleslegesen a víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!