Mit lehet tenni ha a szomszéd háza átlóg a telekre?
De ki is emeli a jogszabály
"– az oldalhatáron álló falat kivéve –"
"Szomszéd ellen szorgalmi jogod van"
Az szolgalom lesz az.
"be kell engednie az udvarába"
Természetesen, ahhoz, hogy a jelenlegi állapot fenntartsa (karbantartás, felújítás). De ennyi és nem több.
De ezt is bizonyos feltételek mellett.
# 9!
Ez mikori OTÉK?
Mert a jelenleg hatályos (opten és netjogtár szerint) nem az amit írtál!
Hanem az amit én írtam!
"10 cm miatt érdemes-e jogszabályokat keresgélni.. Nekem eszembe sem jutna foglalkozni vele."
Nem a 10cm a lényeg! Engem se érdekelne.
De volt már rá példa, hogy kellemetlenséget okozott egy - egy szomszéddal le nem papírozott egyezkedés.
Mert a szomszéd sem örök.
Jöhet örökös, új tulajdonos akivel lehet majd vitatkozni, hogy ki - mihez járult hozzá.
Mond hogy x összeggel kevesebbet adsz mert átlóg a szigetelés meg az esetleges kellemetlenségekért amik a jövőben várhatnak.
Majd ha megvetted átmész a szomszédhoz egy sörrel köszönni
Teljesen mindegy, hogy átlóg-e 10 centire a szigetelése a szomszédnak, mert te meg fél méteren belül úgysem rakhatsz semmit a háza falához. Se növényt, se kutyaólat, se garázst... mert neki arra a sávra szolgalmi joga van, hogy állagmegóvást (eresz javítás, falfestés, lábazat védelem) végezhessen.
Amúgy érdemes hívni földmérőt, mert a régi térképek kézzel voltak készítve és mikor digitalizálták, csomó hibát vétettek rajtuk. Ki kell méretni hivatalosan, de ha a szomszéd háza 70 centire lóg is be a telkedre, te akkor sem tehetsz semmit mert elbontani nem fogja nyilván.
Régi a kérdés és nyilván már meg is oldódott, de én most találkoztam vele.
Évtizedekig volt telekhatárra épült lakóházként nyilvántartott nyaralónk, olyan településem, ahol a házak 90%-a telekhatárra épült.
Ott mondták az önkormányzatban, hogy a telek határra épült házak valójában nem a telekhatárra épültek, hanem 50-80 cm-el arrébb, pont a karbantartási munkák miatti viták elkerülése végett.
Akinek ilyen problémája van mint a kérdezőnek, az méresse ki a telket, lehet, nagyon kellemetlenül fog meglepődni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!